Середа, 24 Квітня 2024 р.
21 Січня 2011

ДЛЯ ТИХ, ХТО ДОЖИВЕ…

15 січня відбувся брифінг начальника управління Пенсійного фонду в Кам’янці-Подільському Зої КАЦАП. Зоя Володимирівна зустрілася з журналістами, щоб прокоментувати законопроект пенсійної реформи та в першу чергу розповіла про чинники, які роблять її необхідною.

Зокрема, першим чинником є демографічна ситуація. Україна належить до держав зі старіючим населенням. Нині на 88 пенсіонерів припадає 100 осіб, що сплачують пенсійні внески, а 2025 р. один працюючий утримуватиме одного пенсіонера, 2050 р. вже буде 125 пенсіонерів на 100 працюючих. У Кам’янці сьогодні на 1,2 працюючих – 1 пенсіонер.

Також  постійно зростає дефіцит коштів. У нашому місті для виплати пенсій для 25,5 тис. пенсіонерів необхідно щомісяця майже 26 млн.грн. Забезпеченість власними коштами становить 52,8%, решта – державна дотація. 

За словами Зої КАЦАП, з двох шляхів вирішення проблеми – зменшувати розмір пенсії, або просити громадян працювати довше – Уряд обрав другий варіант. Зменшувати розмір пенсій неможливо: понад дві третини пенсіонерів отримують пенсії до 1 тис. гривень. 

Згідно із законопроектом, для чоловіків не передбачено підвищення пенсійного віку (крім чоловіків-держслужбовців, пенсійний вік яких буде 62 роки). Для жінок, які народилися після 1 лютого 1956 р., передбачено поетапне підвищення пенсійного віку щорічно на півроку. Через 10 років пенсійний вік жінки становитиме 60 років. 

Також змінено умови визначення заробітку для обчислення пенсій. Якщо раніше для цього бралася зарплата за будь-які 60 місяців, то тепер враховується заробіток за весь період страхового стажу, але,  починаючи з 1 липня 2000 р. Тільки у разі, коли страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 р. становить менше 60 місяців, враховується заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців поспіль до 1 липня 2000 р. незалежно від перерв і за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 р.

Щоб періоди, коли людина майже не має доходу, не впливали на коефіцієнт при обраховуванні пенсій, додатково за бажанням особи можуть бути виключені періоди строкової військової служби, навчання, догляду за інвалідом І групи або дитиною-інвалідом віком до 16 років, за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, непрацюючої матері за малолітніми дітьми, але не довше, ніж до досягнення кожною дитиною 3-річного віку.

Щодо умов, за яких громадяни мають право на мінімальний розмір пенсії за віком, начальник управління ПФУ зазначила, що ними є наявність у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу. За кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1 відсоток розміру пенсії.

За словами Зої КАЦАП, прийняття закону, котрий передбачає вищевказані та інші зміни, планується в лютому ц.р. А поки з метою обговорення законопроекту щодо пенсійної реформи відкрито «Гарячі телефонні лінії»:

  • урядова «Гаряча  лінія»: 0-800-507-309;
  • контактний центр Пенсійного фонду України: 0-800-503-753;
  • «Гарячі лінії» ГУ Пенсійного фонду України в Хмельницькій області: 0-22-65-70-92 та 0-22-76-35-13;
  • «Гаряча лінія» управління Пенсійного фонду України в Кам’янці-Подільському: 3-38-94.

Із запитаннями та пропозиціями можна щоденно звертатися за цими номерами телефонів. 

Також міськуправління Пенсійного фонду проводитиме роз’яснювальну роботу в місцевих ЗМІ, в тому числі і в газеті «ПОДОЛЯНИН».