Четвер, 25 Квітня 2024 р.
28 Січня 2011

НЕСТЕРУКА НА ПОРУКИ НЕ ВІДПУСТИЛИ. КАМ’ЯНЧАНАМ НЕ ДОВІРЯЮТЬ?

P1010112.jpg25 січня в Дунаєвецькому районному суді під головуванням судді Володимира ШКЛЯРУКА розпочато розгляд кримінальної справи щодо звинувачення колишнього міського голови Анатолія НЕСТЕРУКА та колишнього керуючого справами міськвиконкому Миколи НЕЧАЯ за ст.364, ч.2, та ст.368, ч.2, КК України. Засідання тривало майже 3 години. 

…Вранці до Дунаївців вирушили представники колективів кам’янецьких установ, громадських організацій і релігійних громад, які на зборах своїх організацій прийняли рішення щодо можливості взяття арештованого Анатолія НЕСТЕРУКА на поруки з метою зміни запобіжного заходу (всього до суду надійшло 27 таких звернень, за якими стоїть майже третина населення міста).

На жаль, більша частина клопотань судом була взята лише до уваги, оскільки в протоколах зборів не було визначено осіб, яких збори колективів уповноважили представляти організації в суді.

Обидва адвокати Анатолія НЕСТЕРУКА Лев КАРТУШИН і В’я­чеслав ЗАРЕЧНЮК, а також адвокат Миколи НЕЧАЯ Андрій КАПУРА обурювалися з приводу суворого рішення суду про взяття їх підзахисних під варту. Пан КАРТУШИН зазначив, що Україна йде до Європи, але, за даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніни КАРПАЧОВОЇ, Україна є лідером за кількістю арештів. 

Також за словами адвоката колишнього мера, омбудсмен Ніна КАРПАЧОВА неодноразово зверталася до всіх суддів нашої держави з вимогою якомога більше застосовувати запобіжні заходи, не пов’язані із позбавленням волі. Натомість картина зовсім протилежна.

Разом з тим, захисники колишніх керівників міста заявили, що їх підопічні нікого не вбивали, не гвалтували та є високоавторитетними людьми в місті.

– Підставою для задоволення такого рішення стало подання органу досудового слідства, – говорить Лев Миколайович, – а саме Ка­м’янець-Подільський міськрайонний суд, який погодився з твердженням авторів подання про те, що, будучи посадовою особою ор­гану місцевого самоврядування, Анатолій НЕСТЕРУК, як міський го­лова, перебуваючи на волі, може пе­решкодити встановленню істини в кримінальній справі. Ці ж міркування мали характер не більш ніж припущення, але стали підставою для продовження термінів утримання під вартою на весь час розслідування. 

23 листопада 2010 року досудове слідство за цією справою завершено, а терміни утримування під вартою, що були продовжені судом, сплили ще у грудні минулого року. Вважаю, що у зв’язку із закінченням досудового слідства відпали і надумані, з точки зору захисту, підстави, тому подальше утримання мого підзахисного під вартою нічим не виправдано.

Крім того, було зазначено, що, перебуваючи в СІЗО, Анатолій НЕСТЕРУК неодноразово звертався до медиків зі скаргами на незадовільний стан здоров’я. Лікарями було виявлено цілий букет хвороб: ішемічну хворобу серця, дисциркуляторну енцефалопатію, бронхіт помірного загострення, хронічні гастро-

дуоденіт і панкреатит. Але й це суд проігнорував.

Адвокати вважають, що їхній підзахисний Анатолій НЕСТЕРУК утримується під вартою незаконно. На їх думку, жодних підстав для застосування саме таких запобіжних заходів у Феміди не було. Захисники зазначили, що вина Анатолія НЕСТЕРУКА у скоєнні інкримінованих діянь ще не доведена у встановленому законом порядку в суді, він категорично заперечує скоєння злочину, а відносно нього як службової особи і представника державної влади було скоєно провокацію хабара з метою дискредитації органів місцевого самоврядування та усунення Анатолія Макаровича як основного претендента на посаду Кам’янець-Подільського місь­кого голови під час виборчої кампанії.

На думку адвокатів колишнього мера міста, утримання під вартою можна розцінювати як створення обставин для психологічного тиску на Анатолія НЕСТЕРУКА. 

– Ці факти, – зазначив адвокат Лев КАРТУШИН, – порушують засади змагальності в процесі, супере­чать принципам правосуддя, а необ­грунтоване перебування під вартою обвинувачуваного ще до вирішення справи судом спричиняє шкоду державним інтересам. Отже, забезпечити належний розгляд цієї справи судом можна не лише утримуючи Анатолія Макаровича під вартою.

Проте, незважаючи на всі аргументи з боку захисту, суд не знайшов за можливе звільнити Анатолія НЕСТЕРУКА з-під варти та обрати інший запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд. Таке ж рішення прийнято щодо Миколи НЕЧАЯ, хоча його адвокат наполягав на закритті кримінальної справи в порядку ст.248 КПК.

Дивним стало і те, що за 4 місяці досудового слідства у справі не було потерпілої сторони. Лише на цьому судовому засіданні п.ГЕСЕЛЄВА, в якого колишні міські чиновники нібито вимагали хабар, визнано потерпілим, хоча у ході слідства він проходив як свідок. За словами адвоката В’ячеслава ЗАРЕЧНЮКА, в справі (том 9) є письмові свідчення п.ГЕСЕЛЄВА про те, що хабара він не давав, а ли

ше надав благодійну допомогу на проведення загальноміського свя­та. Також раніше він перераховував гроші на комунальні 

підприємства міста як спонсорську допомогу. Тепер ті гроші 

(180 тис.грн.) він вимагає повернути і ще хоче отримати мільйон гривень за моральну шкоду.

Також п.ГЕСЕЛЄВ вимагав порушення кримінальної справи проти колишніх заступників міського голови Валерій АНДРУХОВИЧА та Олега МАРУНЧАКА, але суд йому в цьому відмовив.

Після двогодинного перебуван­ня в дорадчій кімнаті суддя пові­домив, що слухання справи по суті буде розпочато 9 лютого, а у зміні запобіжного заходу Анатолію НЕСТЕРУКУ відмовлено. Це ж стосується і Миколи НЕЧАЯ.

Дивно! В Америці навіть не всіх вбивць утримують у в’язниці, доки не завершилося слідство, а наш найгуманніший суд у світі не зважає на презумпцію невинності людей, за яких ручається громада.

…Потрібно було лише бачити кам’янчан, коли Анатолій Макарович у залі судового засідання щиро дякував кам’янчанам за підтримку та віру в його невинність. Не всі могли втримати сльози…