Середа, 24 Квітня 2024 р.
28 Січня 2011

БАТЬКИ ЧИ ДІТИ?

21 січня з ініціативи міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді (директор Юлія ПОБЕРЕЖНА) та ГО «Батьківський комітет» (голова Валентина КАЗИМІР) відбулося засідання круглого столу на тему «Ювенальна юстиція: за і проти». Представники громадських і релігійних організацій, правоохоронних органів, суду, прокуратури, служби у справах дітей, закладів освіти висловлювали своє бачення на доцільність чи, навпаки, впровадження в країні ювенальної юстиції.

Ювенальна юстиція – це система державних і муніципальних, судових, правоохоронних органів, освітніх і виховних установ, правозахисних і громадських організацій, які на основі права та медико-соціальних і психолого-педагогічних методик запобігають правопорушенням дітей і проти дітей, правосуддя щодо дітей, захист їх прав, свобод та інтересів, а також ресоціалізацію дітей. 

Передбачається, що в нашій країні ювенальна юстиція працюватиме з двома категоріями дітей: дітьми-правопорушниками та дітьми, які опинились у складних життєвих ситуаціях (сироти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні, свідки та жертви злочинів тощо). Наразі по Україні відбуваються обговорення концепції створення та розвитку системи ювенальної юстиції з її подальшим запровадженням на законодавчому рівні. Проте, як з’ясувалося в ході круглого столу, не все так однозначно в даному питанні.

На думку представників ГО «Батьківський комітет», введення ювенальної юстиції призведе до надмірного стороннього втручання в сім’ю та зведе нанівець батьківський авторитет. 

– Ювенальна юстиція має страшні наслідки для суспільства, – вважає Валентина КАЗИМІР, – це величезний удар по сім’ї. Навіть більше, – це троянський кінь, який нам намагається нав’язати Європа. В результаті може бути підірваний не лише батьківський авторитет, а й система освіти. Це прямий шлях до диктатури дітей над батьками та вчителями. 

Такого бачення притримуються і представники релігійних громад міста.

– Сьогодні я не згоден з поданим варіантом введення ювенальної юстиції у нашій державі, – зазначив під час обговорення начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей міськвідділу міліції Юрій ПЛЮТА. – На мою думку, це не співпадає з нашою ментальністю та прадавніми традиціями, де в основі сім’ї були батьки, а діти наслідували їх. Виховання дітей – це цілеспрямована, злагоджена співпраця батьків, школи та духовенства. 

Підсумовуючи засідання, директор міського Центру СССДМ Юлія ПОБЕРЕЖНА відзначила, що сьогодні мова йде лише про приведення компонентів системи ювенальної юстиції, які вже існують в Україні, у відповідність до потреб підростаючого покоління і всього українського суспільства та до міжнародних зобов’язань держави у сфері захисту прав дитини. Саме на це й спрямовані сьогоднішні проекти концепцій реформування ювенальної юстиції в Україні. 

Юлія Вілоріївна наголосила на необхідності проведення широкого обговорення положень «Концепції створення та розвитку системи ювенальної юстиції в Україні» в педагогічних, батьківських та учнівських колективах нашого міста, адже абсолютно неприпустимим є той факт, що програма вводиться в законодавчу базу директивно.