П'ятница, 29 Березня 2024 р.
11 Лютого 2011

ЗАБЕЗПЕЧИЛИ ГРАТАМИ ЗАМІСТЬ ПІДПИСКИ

ЗАБЕЗПЕЧИЛИ ГРАТАМИ ЗАМІСТЬ ПІДПИСКИ9-10 лютого в Дунаєвецькому районному суді пройшло судове засідання за справою звинувачення Анатолія НЕСТЕРУКА та Миколи НЕЧАЯ в злочинах, передбачених статтями 364, ч.2, та 368, ч.2, КК України. Цього разу до суду з’явився і потерпілий Євген ГЕСЕЛЄВ (коли він увійшов до судової зали, кам’янчани, які приїхали на суд, вибухнули від обурення). 

Засідання в середу тривало 7 годин. Щоправда, більше було перерв, ніж слухань щодо справи. До речі, цього разу правосуддя подбало, аби запроторити підсудних за грати, щоб «убезпечити» від них люд.

Уже вкотре було подано клопотання про заміну запобіжного заходу Анатолію НЕСТЕРУКУ та Миколі НЕЧАЮ на підписку про невиїзд. Взяти їх на поруки пропонували громадські організації та трудові колективи. Адвокат Лев КАРТУШИН намагався достукатися до правосуддя, оскільки до його підзахисного вжили занадто сувору міру запобіжного заходу. Однак його аргументи та аргументи його колеги В’ячеслава ЗАРЕЧНЮКА щодо обрання більш м’якого запобіжного заходу були безрезультатними.

– Вина Анатолія НЕСТЕРУКА у скоєнні інкримінованих діянь, – говорить Лев Миколайович, – не доведена. Анатолій Макарович категорично заперечує скоєння злочину, стверджуючи, що стосовно нього як службової особи та представника державної влади було скоєно провокацію хабара з метою дискредитації органів державної влади та усунення його як основного претендента на посаду міського голови під час виборчої компанії. 

Злочини, в яких обвинувачується Анатолій НЕСТЕРУК, за своєю специфікою не несуть загрози оточуючим, тому подальше утримування його під вартою за наведених обставин є неприпустимим. 

Необгрунтоване перебування під вартою обвинувачуваного ще до вирішення справи судом спричиняє шкоду державним інтересам, оскільки така міра запобіжного заходу пов’язана з непродуктивними та зайвими матеріальними бюджетними витратами. 

– Крім цього, – продовжує Лев КАРТУШИН, – слід додати, що НЕСТЕРУК під час затримання не вчиняв опору та до затримання ні в чому компрометуючому не був помічений, а, будучи допитаним, запевнив, що не збирається переховуватися від суду, в якому буде відстоювати своє чесне ім’я. У суду відсутні також будь-які дані про те, що мій підзахисний займатиметься злочинною діяльністю. 

І наостанок, Анатолій Макарович – людина старшого віку, в нього низка хронічних захворювань, про що свідчать медичні довідки. За майже 5-місячний термін перебування в СІЗО його здоров’я погіршилося. Отже, ще до визнання його винним у встановленому законом порядку НЕСТЕРУК, по суті, відбуває покарання, і це шкідливо впливає на стан його здоров’я, знищує його не лише морально, а й фізично. Тому захист просить змінити Анатолію НЕСТЕРУКУ міру запобіжного заходу з утримування під вартою та відпустити його під заставу, розмір якої дорівнюватиме вимогам ч. 2 ст.154-1 КПК України, надавши можливість родичам обвинуваченого та друзям внести відповідні грошові кошти на депозит суду. 

Адвокат Миколи НЕЧАЯ Андрій КАПУРА також надав клопотання про зміну запобіжного заходу, але обом адвокатам було відмовлено. 

– На думку правосуддя, – зазначив суддя  Володимир ШКЛЯРУК, – підсудні звинувачуються в тому, що, будучи службовими особами, отримували хабар у великому розмірі (НЕСТЕРУК – 110 тисяч гривень, НЕЧАЙ – 60 тисяч) у поєднанні з вимаганням. Тому суд, дослідивши матеріали справи та заслухавши підсудних і думку прокурора, вважає, що клопотання задоволенню не підлягає.

Враховуючи обставини справи і тяжкість скоєння, в яких звинувачуються підсудні, та те, що, перебуваючи на волі, вони можуть перешкоджати слідству встановити істину, суд дійшов висновку, що міра запобіжного заходу взяття під варту відповідає вимогам закону і підстав для її зміни не має. 

Коли прокурор розпочав зачитувати звинувачення, більшість журналістів до зали суду не допустили. Чомусь замість оголошених 30 хвилин перерва тривала 10, а співробітники підрозділу «Грифон» заявили журналістам, що не пустять їх у зал після судді.

Ще одним випробуванням для людей стало видворення їх під час перерви з фойє судового приміщення на вулицю. До того ж, наче навмисно, фойє заставили столами.

Цього дня прокурор встиг зачитати лише 15 сторінок звинувачення зі 132-х. На цьому було оголошено перерву до наступного дня.

10 лютого перед початком слухання суддя оголосив, що в судову залу впустять стільки людей, скільки є місць для сидіння. 

Прокурор посилався на розмови, які були записані в кабінеті міського голови, але жодного слова про вимагання чи дачу хабара в них не йшлося. Анатолія Макаровича звинувачували в тому, що він примушував ГЕСЕЛЄВА профінансувати встановлення дитині-сироті вікна, подарувати принтер ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою та робити інші благодійні справи. 

Взагалі, в суді заявлено про залучення близько 100 свідків, зокрема, майже весь депутатський корпус минулого скликання, заступників міського голови, начальників управлінь і відділів, інших посадовців. Можна тільки уявити, скільки часу необхідно для забезпечення явки та дачі свідчень усіх цих людей! 

Наступне судове засідання відбудеться 18 лютого.