П'ятница, 29 Березня 2024 р.
18 Лютого 2011

ПЕРШИЙ РІК ЯНУКОВИЧА: ТАКИЙ СКЛАДНИЙ, АЛЕ ТАКИЙ ПОТРІБНИЙ

Віктор ЯНУКОВИЧРічниця президентства Віктора ЯНУКОВИЧА оцінюється по-різному. Хтось більш схильний до песимізму, хтось бачить у діях Глави нашої держави явні оптимістичні нотки, а комусь це все просто набридло і він чекає реального покращення власного рівня життя. То що ж приніс українцям перший рік Президента ЯНУКОВИЧА?

Складно не погодитися з думкою відомого американського лобіста, президента Інституту перехідних демократій Брюса ДЖЕКСОНА, котрий вважає, що 2010 рік був дуже вдалим для нової української влади. І дійсно, озираючись назад, сьогодні починаєш розуміти, що Президенту вдалось багато. Інше питання, що проблеми ще залишаються і ніхто не може назвати остаточного часу їх кінцевого вирішення. Але те, що саме Віктор ЯНУКОВИЧ як Глава держави зумів закласти фундамент для перетворень в Україні, не може залишатися непоміченим.

Політична стабільність, вдалі домовленості з МВФ, успішні переговори з ЄС щодо зони вільної торгівлі та спрощення візового режиму, початок реформ у податковій і судовій сферах, дерегуляція економіки, активний пошук іноземних інвесторів – усе це стало реальністю завдяки рішучості Президента України. Вже згаданий Брюс ДЖЕКСОН називає Віктора ЯНУКОВИЧА «серйозним і дисциплінованим політиком, котрий прагне до змін і важко працює». Українські громадяни починають розуміти, що ЯНУКОВИЧУ не потрібні гроші, особисті винагороди чи якісь інші преференції. Президент хоче свідчень, що Україна – нормальна держава, де люди на Сході – такі ж самі українці, як і на Заході, і в Центрі. Цілісність та економічний розвиток нашої країни є головними завданнями українського Президента.

Суттєвою відмінністю Президента ЯНУКОВИЧА від своїх попередників (того ж КУЧМИ чи ЮЩЕНКА) є його рішучість. Віктор ЯНУКОВИЧ не боїться відповідальності, як не боїться і непопулярних реформаторських кроків. Його прагматизм і ставка на економічну співпрацю України з іншими партнерами виглядає досить розумною. Інше питання – наскільки успішною буде реалізація такої ставки, адже самому здійснити модернізацію, навіть при всьому бажанні Президента, йому не під силу. Для цього потрібно, щоб влада мала чітке розуміння кінцевої мети. І саме у відносинах Глави держави з чиновниками перший рік ЯНУКОВИЧА показав нові тенденції.

Після того, як у країні було встановлено політичну стабільність, оголилися питання суто економічного характеру. Раніше вони також існували, проте замовчувалися попередньою владою. Вся увага громадськості фокусувалась на політичних баталіях та інтригах представників «помаранчевого табору». Взаємовідносини бізнесу та влади вимагали негайного вирішення. І Президент у цьому питанні рішуче став на бік народу. 

Масштабна чистка громіздкого, неефективного чиновницько-бюрократичного апарату показала, що Віктор ЯНУКОВИЧ налаштований серйозно. Ініціативи Президента ліквідувати чисельні установи, що видають документи дозвільного характеру та ліцензії, є реальним кроком у зменшенні тягаря на підприємництво. Те, що реформам уже бути в Україні, ні в кого не викликає сумніву. Показовий приклад: завдяки ініційованій Главою Адміністрації Президента Сергієм ЛЬОВОЧКІНИМ заміні автопарку Адміністрації та Державного управління справами на більш економічні автівки «Skoda» Держбюджет лише цього року зекономить 2 млн.грн.

Минув перший рік Президентства ЯНУКОВИЧА. Проблем ще багато: не вирішено питання з корупцією, багато незрозумілостей із ЖКГ, з пенсійною реформою, з подальшою лібералізацією умов ведення бізнесу в Україні. Та головне – Президент дав старт модернізації. Чиновники почали рухатись, працювати, розуміючи, що ігнорування вказівок Глави держави може дуже дорого їм коштувати.

Україна на початку 2011 року вже зовсім не така, якою вона була ще рік тому. Сьогодні реальністю стає відчуття, що рух почався, що йдуть зміни. А ті, хто думає, що за рік можна вирішити все те, що накопичувалось протягом майже двох десятиліть, дуже помиляються. Тож дамо час Президенту, а там робитимемо остаточні висновки. 

Петро СОКОЛОВСЬКИЙ, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».