П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
25 Лютого 2011

100 ДНІВ ВІД ШОСТОЇ ДО ОДИНАДЦЯТОЇ

СІМАШКЕВИЧМи вирішили не переривати традицій і поспілкуватися з міським головою Михайлом СІМАШКЕВИЧЕМ, який на сесії міськради 17 листопада 2010 р. отримав посвідчення міського голови, і, відповідно, сьогодні фінішують його перші сто днів. 

– Михайле Євстафійовичу, можливо, вже пора розкрити кам’янчанам секрет того, як приймалося рішення балотуватися на посаду міського голови та хто зробив Вам цю пропозицію?

– Перша пропозиція мені надійшла незадовго до моменту висування кандидатів на посаду Кам’янець-Подільського міського голови. Вона пролунала в керівних колах області, і була озвучена губернатором Василем ЯДУХОЮ. Василь Степанович мені сказав: «Михайле Євстафійовичу, є пропозиція, щоб Ви взяли участь у перегонах на посаду міського голови». А вже згодом зателефонував голова міської організації партії «Сильна  Україна» Едуард КУЛЬЧИЦЬКИЙ, котрий зазначив, що політична сила, котру він очолює, готова надати підтримку у висуванні мене як безпартійного кандидата на посаду міського голови.

Обмірковував пропозицію дуже серйозно, адже ситуація  в місті була досить непростою. Врешті, проаналізувавши весь той досвід, котрий накопичив за роки державної служби, весь життєвий досвід, все ж таки зрозумів, що буду спроможним у разі перемоги керувати містом.  А ще, що там не кажіть, а додому хочеться. (Перед тим, як стати міським головою, працював першим заступником голови Державної податкової адміністрації в Хмельницькій області – ПРИМ.РЕД.).

– Чи не пошкодували про своє рішення?

– Перший місяць дійсно дуже багато було проблем  і не раз з’являлася думка: «Чому я це зробив?», – адже не так усе воно просто, як думається. Велика відповідальність стала ще більш відчутною, коли буквально через місяць-два мене почали впізнавати люди. В магазині, на вулиці чи в іншому людному місті всі бачать, що йде міський голова: всюди зустрічаються люди, котрі діляться з тобою проблемами, вірять, що ти їм можеш допомогти. І вже сам себе запитуєш: «А що ти зробив за цей час?». 

Так само напередодні щотижневої прес-конференції завжди ставлю запитання: «Що було зроблено? Про що я можу доповісти кам’янчанам через засоби масової інформації?». 

Але враження першого місяця про-йшли, все стабілізувалося, з’являються нові ідеї, є кому втілювати їх у життя. Нам вдалося сформувати потужну команду, яку об’єднує професіоналізм, досвід і щире бажання змінити на краще рідне місто. 

Незважаючи на те, що, порівнюючи з бюджетом минулого року, ми на 7 мільйонів гривень маємо меншу міську казну (а ціни зросли абсолютно на все), ми все ж таки контролюємо ситуацію. Сподіваюся, що втілимо в життя заплановане.

100 ДНІВ ВІД ШОСТОЇ ДО ОДИНАДЦЯТОЇ

– Тобто кадрові рішення щодо Ваших заступників були вдалими і вони Вас не розчарували?

– Кадрові призначення були правильними. Я переконався, що команда в нас життєздатна та потужна. Звичайно, у всіх є свої недоліки (як у будь-якої людини), і в мене в тому числі, але головне – вміти їх перетворити на достоїнства. Незабаром до нас приєднається ще один заступник міського голови, який курируватиме питання будівництва та архітектури. Прізвище його оголошу через тиждень-два. Сподіваюся, що це буде людина, яка зможе залучати в цю сферу інвестиції, адже без капіталовкладень розвиток міста проблематичний. 

Ні для кого не секрет, що перспективи розвитку міста – в інвестиціях, які потрібно залучати всіма законними методами, користуючись зв’язками, беручи участь у різноманітних проектах і навіть розповідаючи друзям і рідним, які мешкають в інших містах України та за кордоном, що в Кам’янці-Подільському є в що вкладати гроші. Хороші незадіяні приміщення для бізнесу, працьовиті, талановиті люди, котрі зацікавлені у нових робочих місцях, багато високоосвічених і кваліфікованих працівників. Місто молодіжне та туристичне. Потрібно розвивати його інфраструктуру та особливо – сферу послуг.

– Михайле Євстафійовичу, що виявилося найскладнішим у новій роботі?

– Швидко та якісно сформувати команду, чітко поставити завдання та при тому всьому отримати взаєморозуміння з новообраною міською радою. 

МЕМОРАНДУМ та ін.– І як би Ви охарактеризували стосунки з депутатським корпусом?

– Вже після перших зустрічей з депутатами, після першої сесії та під час підготовки до підписання Меморандуму про співпрацю різних політичних сил на благо Кам’янця я побачив, що в нашому місті є не тільки політикани, а й справжні його патріоти, люди, які бачать майбутнє розвитку міста і переживають за кам’янчан. Це найголовніше. Наскільки якісно в нас працює рада, видно з пленарних засідань сесій, – швидко, чітко, продуктивно. Питання, що виносяться на сесію, напередодні обговорюються на засіданнях комісій, фракцій, які можуть тривати по декілька годин, але депутати настільки ретельно все вивчають, що під час сесій виважено приймають оптимальні рішення.  

Ви знаєте, я б навіть дружніми назвав стосунки з радою, адже багатьом досвідченим депутатам можу подякувати за слушні поради в початковий період роботи з депутатським корпусом. До речі, виконком міськради також працює продуктивно: за перші 100 днів було прийнято 600 рішень.

– Ви – держслужбовець зі стажем, але працювали завжди в структурах, де існує, так би мовити, «вертикальна» відповідальність. Чи не заважає Вам минулий досвід правоохоронця та податківця адаптуватися до позицій представника місцевого самоврядування?

– Дійсно, на початку роботи зіткнувся з проблемою, що потрібно формувати свої думки, накази, ідеї зовсім не так, як у держструктурах, де мені довелося працювати раніше. Тобто якщо там існує напіввійськовій формат спілкування (за командою керівника та під його ж відповідальність), то між представниками місцевого самоврядування – паритетні стосунки: потрібно переконливо формувати свої думки та уважно прислухатися до думки іншого.  

– Найбільша вдача та, відповідно, найнеприємніша поразка?

– Як радощі, так і неприємності принесла «Міськтепловоденергія». Коли став міським головою, мав насамперед подбати, щоб місто було з теплом і газом, щоб ми пережили осінньо-зимовий період, щоб був комфорт і затишок у наших оселях. На сьогодні все це, слава Богу, є.

Удачею вважаю те, що місто, незважаючи на мільйонні борги (а на сьогодні їх понад 30 мільйонів гривень), отримало ліміти на газ тоді, коли всім боржникам по Україні настільки знизили тиск газу, що позупинялися котельні. Вдалими вважаю наші кроки з поліпшення економічного стану підприємства: отримання нової газотурбінної установки для котельні на вулиці Жукова; формування плану роботи із заміни 1,5 кілометра тепломагістралі, розробка заходів щодо ліквідації збитків тощо…

І тут згадується найнеприємніша подія – рішення Рівненського апеляційного господарського суду від 2 лютого, згідно з яким ЗАТ «Тепловоденергія» фактично відсудила собі право продовження оренди цілісного майнового комплексу. Чи вдасться нам виграти касацію, котру подано до Вищого Господарського Суду України, сьогодні не знає ніхто. 

– Михайле Євстафійовичу, в чому полягає найбільша проблема в роботі міського голови?

– 24 години на добу – замало… Хронічно не вистачає часу, попри те, що робочий день розпочинаю о шостій ранку, а завершую об одинадцятій вечора. В мене є звичка, коли приходжу на нову роботу, ретельно все вивчати: мушу передивитися особисто кожен лист, кожен папір, щоб увійти в курс справ. 

Багато звернень, скарг і прохань від кам’янчан. Хочу подякувати і депутатам, і бізнесменам, що надають допомогу там, де бюджет цього зробити не в змозі. 

– Для чого здійснюється реструктуризація управлінь і відділів міської ради? Чим департамент кращий за 

управління?

– Проаналізувавши владну структуру, стало зрозумілим, що без реформування ми далеко не підемо. Це особливо було помітно в житлово-комунальній сфері, коли доходило до смішного: один бік дороги був чистим, бо його прибирала одна структура, а інший – брудним, оскільки ним опікувався хтось інший. Врешті, реформування – це спосіб ревізувати посадові обов’язки та визначити конкретних відповідальних за певну ділянку роботи.  

Нині відбувається зменшення штату, що передбачає зміну функціональних обов’язків виконавчих органів і зменшення їх кількості: замість 28 існуючих структурних підрозділів міської ради буде 18. Окрім уже створеного Департаменту житлової політики, доріг та інфраструктури, який об’єднав 4 відділи та управління, планується створити ще кілька департаментів, зокрема: Департамент економіки та розвитку інфраструктури, Департамент правового супроводу та контролю, Департамент охорони здоров’я та санаторно-курортного розвитку та Департамент гуманітарної політики, які також об’єднають окремі структурні підрозділи. Сьогодні на сесії міської ради депутати розглянуть це питання.

– Головне завдання на найближчий час…

– Завершити ті проекти, котрі ми спрямували на допомогу найнезахищеніших верств населення. Наразі розпочала роботу  програма «Соціальні пакети», завершуються останні організаційні роботи щодо відкриття в місті соціальних магазинів «З лану до столу». Також проведено переговори з керівниками великих супермаркетів із проханням надавати супровід силами їх працівників для незрячих та інвалідів за зором. 

Мною нещодавно підписано розпорядження про створення комунального АТП. Цей проект передбачає придбання 5 великих автобусів, котрі здійснюватимуть пільгові перевезення. Не буду приховувати – в їх закупівлі нам допоможе кам’янецький бізнесмен і політик.

АвтобусПредставники чеського підприємства, що випускає тролейбуси, зацікавилися наявною документацією та перспективами цього виду транспорту в нашому місті. Вони запросили відповідний проект, грунтовно вивчають питання тролейбусної лінії.

Безумовно, буду змінювати підходи в роботі багатьох галузей і саму систему. Тобто якщо ми говоримо про утримання житлового фонду, то тут моя позиція незмінна – треба відходити від комунальних підприємств. Ми повинні допомагати людям створювати товариства співвласників (ОСББ) і всіляко стимулювати появу приватних структур, які займатимуться утримуванням і обслуговуванням житлового фонду міста. 

Саме завдяки програмі державного фінансування ОСББ в місті завершено облаштування шатрових дахів у будинках №№ 4, 6, 8, 10 і зовнішнє утеплення будинку №8 на вулиці Миру, запущено ліфти в декількох будинках.

Так само в питаннях утилізації твердих побутових відходів: слід залучати приватні структури, які займатимуться сортуванням сміття безпосередньо біля місця його накопичення, зможуть встановити потрібну кількість баків для сміття, щоб люди могли біля свого будинку сортувати його: окремо – пластик, окремо – папір, продуктові відходи тощо. Наразі ведуться переговори з інвесторами щодо організації роботи заводу з переробки сміття, тоді частину сміття можна було б перетворювати на тепло та частково покривати потреби міста в опаленні. 

Якби я зміг, то перше, що б зробив, – дав людям житло та забезпечив достойні умови проживання. Іноді боляче дивитися на пенсіонерів, одиноких громадян, ветеранів, людей із неабиякими заслугами перед суспільством, державою. В яких умовах змушені жити ці достойні люди! Суттєво покращило б ситуацію створення соціальних гуртожитків. Нігинське шосе, 1а, – перша ластівка, яка  віщує про таку можливість. Це питання тримаю на контролі щодня.

– Оптимізму Вам не позичати?

– Оптимізму додають уже виконані справи та надії на майбутнє. Час сьогодні непростий. Я усвідомлюю міру відповідальності перед громадою міста і впевнений, що, маючи підтримку кам’янчан, ми повернемо та примножимо славу рідного Кам’янця.

– Михайле Євстафійовичу, якби існували звіти за 100 днів роботи на посаді міського голови, що би Ви допо-віли кам’янчанам?

– Що вдалося зробити нашій команді при сприянні депутатів міськради та облради за 100 днів – судити кам’янчанам. Я можу нагадати основні проекти, які або нами завершувались, або були запроваджені.

  • ОСВІТЛЕННЯ. Здійснено поточний ремонт мереж вуличного освітлення у провулку Амбулаторний, на вулицях Північна, Тімірязєва, Папаніна, Козицького, Червоноармійська, Чапаєва, Жукова. Реконструйовано мережі освітлення у провулку Лагерний, вулиці Збарського та на Карвасарах. 
  • ЛІФТИ. Виконано за рахунок місцевого бюджету капітальний ремонт 8 ліфтів, а за кошти з Держбюджету – ще 7 у багатоповерхівках: на проспекті Грушевського (2 будинки), Космонавтів, 5, Лесі Українки, 85,  Данила Галицького,13, Хмельницькому шосе,15.
  • «КОМФОРТНИЙ ПІД’ЇЗД». Стартувала програма, що передбачає безкоштовне встановлення металевих дверей у під’їздах з електронними замками та домофонами. Їх уже встановлено в будинку №72 на вулиці Князів Коріатовичів, з 500 житлових будинків одразу 250 зробили своє замовлення.
  • МІСЬКА ЛАЗНЯ. Перед Новим роком було відкрито після реконструкції чоловічий зал міської лазні.
  • СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ. Завжди болить душа за долю тих, хто потребує захисту, підтримки, допомоги: дітей, людей похилого віку, людей з обмеженими можливостями. Намагаюся приділяти цим питанням увагу: відвідую сам і з депутатами дитячі садочки, цікавлюся проблемами та роблю все для того, аби хоч трішки покращити їхнє життя. Завдяки спонсорській допомозі закуплено газові плити сім’ям, які опинилися у важких життєвих ситуаціях. Коли до мене звертаються люди, які мають величезні проблеми зі здоров’ям дітей, окрім матеріальної допомоги від управління праці та соціального захисту населення, вони часто отримують моральну та фінансову підтримку інших. Не соромлюся та часто намагаюся залучити до надання фінансової чи іншої посильної допомоги благодійників, меценатів, депутатів, – словом, людей, які не байдужі до скрути інших. 
  • ДОЗВІЛЛЯ.Є багато перспективних планів у цій галузі. Не буду відкривати всіх таємниць, скажу лише про відкриття літнього кінотеатру поблизу Будинку культури, для якого вже є інвестори.
  • ДИТЯЧІ САДКИ. Зважаючи на те, що черга в дитячі садочки сьогодні 900 діточок, вирішено питання про повернення в комунальну власність ще одного дитячого садочка –  на вулиці Тімірязєва. Ціна питання – 1 мільйон 400 тисяч гривень.
  • МЕДИЦИНА. Міська дитяча поліклініка сьогодні має сучасний апарат УЗД. Є домовленості з областю щодо виділення коштів на реформування системи охорони здоров’я. 
  • ПРОГРАМА «ЧИСТА ВОДА». Днями місто отримає 10 установок для доочищення води, котрі забезпечать 7- та 12-кратний ступені очищення. Вони будуть розташовані у навчальних закладах міста, а саме: у НВК №9 і ліцеї, НВК №17 і ДНЗ №9, ЗОШ №7 і ДНЗ №30, НВК №16 і ДНЗ №23, гімназії та ЗОШ №14. Одна установка – поблизу міської лікарні, що в селищі Жовтневому, звідки воду отримуватимуть терапевтичне відділення, пологовий будинок і дитяча лікарня. Також установки очищення води будуть у зоні відпочинку мікрорайону Жовтневого та у сквері Танкістів. 
  • СПРИЯННЯ РОЗВИТКУ СПОРТУ. Нам вдалося напередодні Нового року запустити систему індивідуального опалення в адміністративних приміщеннях стадіону ім.Тонкочеєва. Відтепер спортсмени матимуть теплі роздягальні.

    Також погоджено рішення про виділення коштів на завершення реконструкції приміщення на вулиці Васильєва, 15, де, крім амбулаторії сімейної медицини, буде спортивний центр для молоді.

  • ПРОЕКТ «ЧОТИРИ ДОРОГИ». На початку цього тижня в області було позитивно вирішено питання  виділення з облрезерву 5 мільйонів гривень, які будуть спрямовані на капітальний ремонт доріг: Чехова (від Хмельницького шосе до проспекту Грушевського), Поштового узвозу, вулиць Північна (в частині бруківки) та Папаніна. Також з обласною адміністрацією домовлено про виділення коштів у сумі 1 мільйон гривень на ямковий ремонт доріг.