П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
25 Лютого 2011

ПОПЕРЕДУ – П’ЯТИРІЧКА ГАЗИФІКАЦІЇ

Прогнози – річ невдячна. Це ще раз підтвердила IV сесія районної ради, яка відбулася 24 лютого. Річ у тім, що багато хто вважав, що це засідання могло затягнутися у часі якщо не на два дні, то однозначно до глибокого вечора. Підставою для таких припущень була як кількість питань, що були винесені на розгляд депутатів (понад 60), так і їх значимість. Та, зважаючи на те, що більшість цих питань були детально опрацьовані на засіданнях постійних депутатських комісій і президії райради, неодноразово  обговорювалися на засіданнях колегії РДА, депутати пішли за спрощеною процедурою їх затвердження: запитання до доповідача – відповіді. 

Серед питань, на яких варто було би зупинитися, – прийняття Програми газифікації району на 5 років. Згідно з нею, за цей період у районі повинна пройти газифікація Орининського та Сокільського напрямків. Також депутати погодилися включити до цього переліку ще й Староушицький напрямок. Наскільки такі «апетити» газифікації реалістичні, залежатиме від державного фінансування. Більш докладно про напрямки та перспективи ми постараємося написати в одному з наступних чисел газети. 

Деякої гостроти обговоренню додало питання затвердження Програми охорони навколишнього середовища на 2011-2012 рр. Як зазначив депутат райради Анатолій ТКАЧ, якого підтримали й інші колеги, в плані захисту природи ми повинні зробити якісні зміни. На думку Анатолія Прокоповича, сьогодні не завадило б створення спеціальної депутатської комісії, яка би займалася цим питанням.

Найбільш дискусійним стало обговорення питання стану розрахунків сільгосппідприємств за бюджетними позиками за минулі роки. Нагадаємо: 2003-2004 рр. (в ці роки було видано найбільше коштів) багато сільгосппідприємств опинилися у складному фінансовому становищі та перед загрозою зриву посівних кампаній. Тому тодішній склад райради проголосував за надання цих коштів. Сума позики складала понад 1 млн.грн. Нині ж знаної її частини так і не повернуто та навряд чи коли-небудь це відбудеться. 

Питання, якому пророкували непросту долю обговорення, стосувалося реформування галузі охорони здоров’я, проте воно пройшло напрочуд спокійно. Як відзначили головний лікар ЦРЛ Яків ЦУГЛЕВИЧ і голова райради Іван РОМАНЧУК, жодного скорочення ФАПів чи зміни їх статусу в районі не відбуватиметься. Правда, обоє посадовців вжили «поки що». Мовляв, усе залежатиме від реформаторських намірів у верхах і коштів.