П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
25 Березня 2011

ЦЬОГО РАЗУ СЛУХАЛИ НЕСТЕРУКА ТА НЕЧАЯ

22-23 березня у Дунаєвецькому районному суді продов­жилося судове слухання кримінальної справи Анатолія НЕСТЕРУКА та Миколи НЕЧАЯ. Розпочинаючи судове засідання, суддя Володимир ШКЛЯРУК висловив незадоволення публікацією в одній з кам’янецьких газет. За його словами, це можна розцінювати як тиск на суд і провокацію з боку журналістів. Тому, можливо, що на наступному судовому засіданні журналістам не дозволять бути присутніми. 

22 березня було допитано депутата минулого скликання Віталія ЗЕЛЕНСЬКОГО, який раніше через хворобу не міг дати свідчень. Віталій Олексійович повідомив, що питання, з якими звертався потерпілий, розглядалися на засіданні фракції, та він на сесії просив депутатів вирішити їх позитивно, адже це дасть можливість наповнити бюджет.

Далі дали слово Анатолію НЕСТЕРУКУ: 

– Для того, щоб вивести мене з політичної боротьби та не дати можливості брати участь у місцевих виборах 31 жовтня 2010 року, на яких я мав наміри балотуватися на посаду міського голови, зацікавлені посадові особи замовили проти мене кримінальну справу, використавши для цього надумані покази і свідчення ГЕСЕЛЄВА та КОСТІНСЬКОГО. Вони 23 червня 2010 року звернулися до СБУ з тим, що я нібито вимагав у них хабар у 300 тисяч гривень за зміну функціонального призначення земельної ділянки в 1,5 га. До речі, на той час ні ГЕСЕЛЄВ, ні КОСТІНСЬКИЙ цієї ділянки ні в оренді, ні у власності не мали…

…Знайшлися ті, кому я заважав, і руками правоохоронців вони успішно реалізували свій задум. Якби працівники СБУ вели постійне відеоспостереження та аудіозаписи у моєму кабінеті, а не тільки тоді, коли направляли до мене ГЕСЕЛЄВА чи КОСТІНСЬКОГО, вони б у цьому переконалися. Кримінальна справа є замовною, надуманою, повністю сфабрикованою. Я можу запевнити суд, що працівники СБУ та слідча група у складі 20 чоловік знали, що я хабарів не брав і не беру. Вони не знайшли жодної людини в Кам’янці та Хмельницькому, де я працював раніше, яка би підтвердила, що я є хабарником, тому використали ГЕСЕ­ЛЄВА і КОСТІНСЬКОГО для реалізації замовної кримінальної справи. 

…Я не розумію, за що ГЕСЕЛЄВ і КОСТІНСЬКИЙ мали давати мені, як вони кажуть, хабарі. Крім того, жодної заяви від них до міськради впродовж 2009 року і до вересня 2010 року не надходило…

…Ще раз наголошую, що кошти у сумі 300 тисяч гривень – це благодійна допомога місту, добровільне бажання ГЕСЕЛЄВА та КОСТІНСЬКОГО. Призначення і розподіл грошей узгоджувалися із заступниками міського голови, згодом питання розглядалося на засідання депутатської фракції БЮТ. Із 16 до 20 листопада 2009 року я перебував у закордонному відряджені, тому лист про 

надання фінансової допомоги у 250 тисяч гривень комунальним підприємствам міста і 50 тисяч гривень на рахунок міськради для участі міста в 

«Експо-2010» підписав Валерій АНДРУХОВИЧ і врчив підприємцям. Вони перерахували на «Експо» 50 тисяч гривень і КП «Кам’янецький парк» – 55 тисяч гривень. 2009 року жодних проплат підприємці не здійснювали. Їхні твердження про дачу мені хабарів за зміну цільеового призначення земельної ділянки та зменшення коефіцієнта орендної плати є брехливими. Міський голова таких 

рішень одноосібно не приймає…

23 березня Анатолій НЕСТЕРУК розповів про події, які стосувалися 2010 р., та повністю було заслухано покази Миколи НЕЧАЯ. Розбіжностей у їхніх свідченнях не було. Обидва стверджували, що кошти, отримані від  підприємців, були благодійною допомогою для соціально-економічного розвитку міста, і про хабар тут немає мови.

До речі, їхні слова підтвердив і Євген ГЕСЕЛЄВ. Він сказав, що НЕСТЕРУК жодного разу не вимагав у нього грошей для себе особисто. Завжди йшлося про якісь перерахунки комунальним підприємствам чи підприємцям. І всі проплати були в межах тих 300 тис.грн., які були обумовлені на початку та озвучені на сесії міської ради.

Що ж стосується тих 60 тис.грн., які чомусь були принесені готівкою, то потерпілий також підтвердив, що у кабінеті міського голови велася розмова про фінансування якогось фестивалю та оплату артистів.

У своїх показах Анатолій НЕСТЕРУК зауважив, що 17 вересня 2010 р. в його службовому кабінеті йшла мова про 30 тис.грн., які необхідні були для проведення фестивалю («Острів семи скарбів» – АВТ.). Тоді й було дано вказівку Миколі НЕЧАЮ дати рахунок підприємцям. Микола Анатолійович пояснив, що у п’ятницю цього не зміг зробити, бо був кінець робочого дня, а мав зробити це у понеділок, і гроші мали бути зараховані на спецрахунок від підприємця ГЕСЕЛЄВА, а не когось іншого. Жодних підозр із цього приводу тоді це ні в кого не викликало.

Анатолій НЕСТЕРУК неодноразово запитував у потерпілого, чому той, знаючи, що міський голова має приїхати через декілька хвилин, вирішив віддати гроші НЕЧАЮ і чому саме 60 тис.грн., якщо попередньо мова йшла про рахунок на 30 тис.грн.? 

– Ви стверджуєте, що вже давали мені не раз хабарі, то чому ж не пішли вже протоптаною дорогою і не занесли цих коштів мені, – запитав підсудний. 

Також укотре прозвучало питання: «Чому не заплатили по всіх рахунках, які були дані?».

– Якби були оплачені всі рахунки, – заявив Анатолій Макарович, – то не потрібно було б нести хабаря, і тоді б операція провалилася. А щодо 30 тисяч гривень, то, за законом, цих коштів недостатньо, щоб кваліфікувати злочин, як важкий, тому вирішено було подвоїти суму…

Наступне судове засідання відбудеться 4 квітня і триватиме 3 дні.