Субота, 20 Квітня 2024 р.
25 Березня 2011

Є ДВІ ВЛАДИ. І ВОДНОЧАС ЖОДНОЇ

Є ДВІ ВЛАДИ. І ВОДНОЧАС ЖОДНОЇВже майже 5 місяців триває боротьба за владу в Слобідці-Кульчієвецькій між Марією МІТКЕВИЧ і Русланом НЕСТЕРОВИМ. Багато хто схильний вважати, що ця війна за посаду сільського голови пов’язана не стільки із владними амбіціями, як із можливістю розпоряджатися приміською землею.

Спочатку сільським головою було визнано Марію Іванівну, але згодом історія набула майже детективного характеру. В результаті судових перипетій і не тільки їх, жителі цієї територіальної громади отримали двох сільських голів. Це призвело до правового хаосу, заручниками якого стали прості люди.

21 березня біля стін РДА відбувся мітинг за участю мешканців Слобідсько-Кульчієвецької територіальної громади (близько 30 чоловік), переважно прихильників Марії МІТКЕВИЧ. На плакатах вони вимагали: «Припинити переслідування Марії МІТКЕВИЧ» та «Не допустити 1937 року». Разом з мітингувальниками до стін адмінбудинку прийшов і депутат облради Олег ДЕМЧУК. Люди до нього звернулися із проханням допомогти у вирішенні цієї ситуації.

До пікетувальників вийшли заступники голови РДА Віталій ДУБИЦЬКИЙ і Павло ДОВГОПОЛ. Вони пояснили, що влада не має права втручатися у цей процес, адже остаточну крапку повинен поставити суд.

Мітингувальники зачитали своє звернення та попросили його передати голові РДА.

«Голові Кам’янець-Подільської
райдержадміністрації ЖЕЛІЗНИКУ М.Д.

Звернення та вимоги учасників пікетування 21.03.2011 р.

Ми, учасники пікету – жителі Слобідсько-Кульчієвецької територіальної громади Кам’янець-Подільського району Хмельницької області, що підписалися під цим зверненням, вимагаємо, щоб Ви втрутились у ситуацію, яка склалася навколо нашого сільського голови МІТКЕВИЧ Марії Іванівни.

31 жовтня 2010 р. ми більшістю голосів обрали її вже вдруге сільським головою.

За час її головування здійснено газифікацію села, освітлення вулиць, відновлено дитячий садок, організовано централізоване вивезення твердих побутових відходів, упорядковано територію кладовищ, пам’ятників, реконструйовано меморіал жертвам голодомору та політичних репресій, що має загальнорайонне значення. Слобідсько-Кульчієвецька сільська рада вийшла на третє місце по області за рівнем соціально-економічного розвитку. 

Марія Іванівна піклується про свою громаду, з якою поріднилася завдяки довгій і чесній праці. Вже після її переобрання 2010 р. вона організувала роботу ради і провела 5 сесій, де затвердили бюджет і почали реалізовувати важливі для села питання життєдіяльності громади. Згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування», вона є нашим головою до 2015 р.

Але через меркантильні задуми одного з кандидатів на цю посаду – НЕСТЕРОВА Руслана Олеговича, – пов’язані з розподілом приміських земель, відбувається справжнє беззаконня. Після оголошення результатів виборів та оприлюднення у пресі один за одним почали з’являтися складені «заднім числом» документи, що нібито свідчать про порушення виборчого законодавства. Районна виборча комісія приймає рішення про те, щоб визнати вибори сільського голови недійсними і провести перерахунки голосів. Ці рішення було скасовано в судах усіх інстанцій, і  Львівський апеляційний адміністративний суд виніс остаточну постанову про те, що вибори відбулися, і відмінив постанову про перерахунок голосів. 

Це рішення суду вищої інстанції набуло законної сили ще 10 грудня 2010 р. і є обов’язковим для виконання. Та, порушуючи Закони України і не виконуючи рішення суду, НЕСТЕРОВ Р.О. організовує перерахунок голосів, підробляє печатку Слобідсько-Кульчієвецької сільради, протокол сесії та інші документи про визнання його головою. Потім, фігуруючи цими документами, в Кам’янець-Подільському міськрайонному суді старається узаконити своє самопроголошення сільським головою.

Всі заяви нашого голови та депутатів до правоохоронців району мали формальні відписки: немає складу злочину, а на депутатський запит Верховної Ради до Генеральної прокуратури теж отримали відписку, що матеріали знаходяться в суді. 

Зараз почалася нова хвиля захоплення влади в селі: проти нашого голови фабрикують кримінальні справи через Хмельницьку міжрайонну природоохоронну прокуратуру про незаконне вивезення сміття. Необгрунтовано законом вилучають оригінали рішень минулих сесій, печатку сільради та іншу фінансову документацію, не залишаючи відповідних підстав і документів. Організовують незаконні нічні обшуки в домі Марії Іванівни та її рідних, де є власником квартири і проживає ветеран війни інвалід І групи МІТКЕВИЧ Тетяна Андріївна та неповнолітні внуки. 

Це беззаконня довело нашого сільського голову до передінфарктного стану і госпіталізації в одній зі столичних клінік.

Вимагаємо припинити переслідування МІТКЕВИЧ М.І., захистити наші конституційні права обирати сільського голову і, згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування», дати можливість депутатам і голові виконувати свою роботу та виправдати нашу довіру. 

З повагою до Вас, жителі сіл Слобідсько-Кульчієвецької територіальної громади».

Дійсно, нині влада усунулася від цього конфлікту. Звичайно, з юридичної точки зору це правильно. Як і правильно те, що остаточну крапку в цій ситуації повинен поставити суд. Але… Чомусь ніхто не хоче дати відповіді на запитання: «А як так сталося, що у людей впродовж чотирьох місяців – дві влади і водночас жодної?!»