Субота, 20 Квітня 2024 р.
1 Квітня 2011

У ПІДПРИЄМЦІВ, ДЕПУТАТІВ І МИТЦІВ – НОВИЙ ДАХ

29 березня відбулася чергова сесія міськради, серед результатів роботи якої – внесення змін до положення про місцеві податки та збори, виділення коштів на збільшення статутних фондів комунальних підприємств, затвердження додаткового переліку зелених насаджень для надання їм статусу пам’яток природи місцевого значення, затвердження положення про порядок видачі дозволів на розміщення об’єктів торгівлі закладів ресторанного господарства і сфери послуг на території міста, розгляд земельних і комунальних питань. Також було підтримано пропозицію президента депутатського клубу Анатолія КАЧУРОВСЬКОГО і прийнято рішення про відкриття в адмінприміщенні міськради приймальні депутатів, де вони могли б за встановленим графіком зустрічатися з виборцями.

Секретар міськради Василь СЕНЮК повідомив про створення у міськраді фракції ВО «Свобода» (голова Віктор ПРИТУЛЯК). Представники новоствореної фракції на цій сесії виступили із заявою щодо спорудження у Хмельницькому монументально-скульптурної композиції «Віра. Надія. Любов», у якій лунають звинувачення на адресу керівництва області. «Тиск на працівників державного управління, освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери, культури та спорту поширений в усій області. Від працівників бюджетної сфери вимагають перерахувати одноденний заробіток на спорудження згаданого пам’ятника», – йдеться у заяві. 

Нагадаємо, що ОДА має плани побудувати цей пам’ятник до 20-річчя Незалежності, для чого з обласного бюджету виділено 1,5 млн.грн., планується виділення 1 млн.грн. із бюджету Хмельницького. На офіційному сайті Хмельницької ОДА розміщено реквізити благодійного фонду «Щедрість», куди можуть надходити добровільні пожертви на пам’ятник. 

Обговорення ще одного питання, пов’язаного з обласним центром, мало негативний відтінок – депутати відмовили ТОВ «Хмельницьктранс» у проханні затвердити проект землеустрою (детальніше про ситуацію навколо автовокзалу – на стор.3).

Прийняли депутати рішення за спірним питанням, що виникло між мешканцями будинків №№19, 19а на Хмельницькому шосе, №45 на вул.Чехова та фірмою «Віват», котра планувала поруч із цими будинками житлове будівництво. Влада стала на бік жителів будинків, і будівельникам підшукають іншу ділянку. 

Виступ заступника міського голови Сергія БАБІЯ стосувався двох судів із ЗАТ «Тепловоденергія». Щодо першого, а саме – засідання Вищого Господарського суду, де має розглядатися апеляція на рішення Рівненського апеляційного суду про відновлення договору оренди із ЗАТ, – то воно призначене на 6 квітня. 

А ось другий суд із ЗАТ відбувся 28 березня за позовом Кам’янець-Подільської міськради щодо стягнення майже 13,5 млн.грн. неправомірно використаних амортизаційних відрахувань на орендоване майно. Завдяки успішній роботі команди юристів міськради на чолі з начальником департаменту правового супроводу та контролю Едуардом КОВТУНОМ міськрада суд виграла. Щоправда, опоненти, напевно, будуть боротися за 13 млн.грн. у суді вищої інстанції.

Хоч і не без суперечок, депутати схвалили передачу приміщення на вул.Соборна, 29а, на баланс Кам’янець-Подільського історичного музею-заповідника. Ситуація із цим приміщенням оцінюється неоднозначно. Колись там була виставкова зала, згодом митцям пообіцяли інше приміщення, а тут було розміщено «Єдиний дозвільний центр». На жаль, іншого приміщення для виставкової зали так і знайшлося, і протягом п’яти років художники і фотографи закидали керівників міста листами з обуреннями. 

Нова влада вирішила зробити широкий жест і повернути приміщення митцям, а дозвільному центру знайти місце у виконкомі. Ніхто не заперечує, що виставкова зала необхідна. Тільки ось незрозуміло, чому саме це приміщення, де одна стіна зі скла, що, відповідно, зменшує корисну площу для виставок, вкрай необхідно було повертати. Місце його розташування також бажає бути кращим, врешті, наш культурний центр – у Старому місті. Але митці, засліплені бажанням забрати своє, а влада – заграванням з народом, не стали думати, де краще, а спільними зусиллями поселили мистецтво на торговій вулиці – раптом хтось вийде за панчохами і завітає на виставку. 

Щодо підприємців, котрі є основними клієнтами дозвільного центру, то міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ і керуюча справами міськвиконкому Валентина СТЕЛЬМАХ запевнили, що для них будуть створені всі необхідні умови. 

У «ПОДОЛЯНИНІ» від 25 березня було опубліковано думку члена топонімічної комісії Олега БУДЗЕЯ щодо затвердження в новій редакції переліку вулиць, проспектів, проїздів, площ міста, де вказано на численні помилки у топонімічних назвах. І хоч депутати запланували разом із громадськістю впритул попрацювати над назвами вулиць у невизначеному майбутньому, поки що низка назв залишиться «жахливим сном філологів». Невже депутати не побоюються, що колись їхніми прізвищами (з помилками) можуть бути названі вулиці міста? Чи вони не розраховують на таку поважну оцінку своїх діянь?