Четвер, 18 Квітня 2024 р.
17 Лютого 2012

СПРОЩЕНА СИСТЕМА ВИЖИВАННЯ

Людмила Вержбицька та Алім Міщук (на фото)Можновладці зробили черговий крок у напрямку до Європи. Цього разу дорівнятись до провідних держав світу вирішили за рахунок давно обіцяної спрощеної си­стеми оподаткування. Її мета – наблизити українське суспільство до цивілізованого розвитку, основною ознакою якого є добровільна та своєчасна сплата податків усіма громадянами. Як результат – 1 січня 2012 р. вступив у дію Закон України №4014-VІ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності».

Відтоді минуло більше місяця, та от чи спростилось життя підприємців після цих змін, чи опинилося в жорстких умовах виживання, ми запитали у голови комісії з проведення реорганізації Кам’янець-Подільської ОДПІ Людмили ВЕРЖБИЦЬКОЇ.

– Всю свою роботу ми сьогодні спрямовуємо на добровільність сплати податків. Фактично, для підприємців, котрі працювали на фіксованому податку, суттєвих змін не відбулося. В них просто дещо змінилися правила оподаткування, ведення обліку та складання звітності, – пояснює Людмила Анатоліївна. – Звичайно, підприємець навантажений, тому що він платить і за місце, і пен­сійний внесок, і єдиний податок, тому і рахує все це спільною сумою. Але чистого податку там небагато. Мені здається, коли люди звикнуть жити і працювати за новими правилами, стане простіше.

Як пояснили нам у Податковій службі, суб’єктів господарювання, як і планувалося раніше, по­ді­лили на чотири групи.

Перша здійснює виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках і провадить господарську діяль­ність з надання побутових послуг населенню, не використовує праці найманих осіб і не перевищує обсягу річного доходу більш ніж на 150 тис.грн.

До другої категорії віднесли людей, які працюють у ресторанному бізнесі або надають побутові послуги населенню, та платників єдиного податку, які мають не більше як 10 найманих працівників і можуть заробити на цьому не більше ніж

1 млн.грн. у рік. Межі ставок єдиного податку для цих двох груп «спрощенців» зазначені у відсотках від мінімальної заробітної плати.

Відтепер перша категорія за­мість фіксованої суми, яка становила від 40 до 60 грн., сплачуватиме до місцевого бюджету від 1 до 10% від мінімальної зарплати. А друга група – від 2 до 20%. Саме цим двом категоріям на сьогодні найважче адаптуватися до нововведень у Податковому кодексі.

Двічі ініціативна група Центрального ринку на чолі з Тетяною КОНОНЕНКО зверталась до міської влади з проханням знизити ставку податку з 10% до 5%. Проте поки що їхнє звернення не принесло жодного результату. Всі кошти, вилучені з кишень платників податків, надходитимуть до місцевого бюджету, а тому позиція міськради нікого не дивує: гроші ж підуть на благо міста.

За словами Людмили ВЕРЖБИЦЬКОЇ, сьогодні зареєстровано 4841особу, що подали заяви на застосування спрощеної системи оподаткування. З них 1495 «спрощенців» належать до першої групи, 2672 – до другої, 540 – до третьої та 134 – до четвертої. Як зазначив заступник голови комісії з проведення реорганізації Кам’янець-Поділь­ської ОДПІ Ігор ЛІЩУК, очікуваний результат функціонування спрощеної системи оподаткування 2012 р. – приблизно

12 млн. грн., які надійдуть до міської казни.

З НОВИМ

ДЕКЛАРАЦІЙНИМ РОКОМ!

Початок 2012 р. вніс свої корективи в деклараційну кампанію, яка цього року вперше проводиться згідно з вимогами Податкового кодексу України. Якщо минулого, 2011 року, це стосувалося лише терміну, протягом якого громадянами декларувались доходи (до 1 травня), то 2012 р. українці декларують доходи 2011 р., керуючись Податковим кодексом.

Про особливості декларування доходів нам розповіла голова комісії з проведення реорганізації Кам’янець-Подільської ОДПІ Людмила ВЕРЖБИЦЬКА:

– Подавати декларацію ка­м’ян­чани зобов’язані за умови, якщо впродовж звітного року вони отримували доходи, з яких не утримувався податок, і такі доходи не звільняються законом від оподаткування. А також якщо Ви отримали спадщину чи подарунок, чи Вам надійшов дохід від осіб, які не є податковими агентами, або ж сімейний бюджет поповнився іноземними доходами чи заробітком від продажу або обміну нерухомого та рухомого майна.

Окрім того, громадяни мають право на отримання податкової знижки.

– Такий бонус передбачений статтею 166 Податкового кодексу в тому випадку, якщо впродовж звітного року Ви сплачували відсотки за користування іпотечним житловим кредитом, вносили кошти або передавали майно у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, – пояснює Людмила ВЕРЖБИЦЬКА. – Надаються пільги й тоді, коли здійснюється сплата коштів платником податків на користь закладів освіти на здобуття середньої професійної або вищої освіти для себе або для одного з членів сім’ї, який не отримує заробітної плати. Проте скористатися правом на податкову зниж­ку можуть тільки громадяни України, якщо вони є платниками податку на доходи фізичних осіб.

Cьогодні створено належні умови для того, щоб уникнути черг, організована робота з прийому декларацій з продовженим робочим днем та у ви­хідні, оформлено стенди зі зразками заповнення декларацій. Також інспекція забезпечена безкоштовними бланками декларацій. Кам’янчанам же залишилось лише відповідально поставитись до цього конституційного та громадянського обов’язку.

АБО ПАН, АБО ПРОПАВ

Для того, щоб обговорити удосконалену діяльність органів ДПС, отримати пропозиції та зауваження від підприємців,

15 лютого була організована зу­стріч голови державної податкової служби у Хмельницькій області Ігоря СІНГАЄВСЬКОГО з представниками підприємницьких кіл Кам’янця.

– На сьогодні в нашій службі відбувається реорганізація, тобто ми відмовилися від фіскального тиску. Тільки за минулий рік кіль­кість перевірок зменшилась на 40%. За січень було здійснено 20 перевірок – це на 16 менше, ніж торік, проте результативність та сама. Отож, сьогодні і малий, і середній бізнес чітко знають – ми доводимо це вже цілий рік, – що жодного фіскального тиску не буде, – пообіцяв Ігор Петрович.

Головний податківець області закликав усіх присутніх долучитись до відкритого діалогу й відверто виказати все, що їх не задовольняє.

Невдоволення Податковим кодексом місцевих представників малого бізнесу взялися висловити члени Всеукраїнської громадської організації «Громадян­ський рух «ВПЕРЕД»» Алім МІ­ЩУК та Галина КУЛИК. Вони довго шукали винних у проблемах місцевих підприємців, зачепили недоліки державної митниці, наголосили на ризиках, які можуть виникнути при скасуванні мораторію на проведення перевірок їх господарської діяльності, навели низку прикладів, які під­тверджували їхні слова.

Одним з таких аргументів стала заява Галини КУЛИК:

– 30-40% місцевих підприєм­ців тимчасово припинили свою діяльність. Люди розорилися і пішли в тінь.

Проте далеко не всі присутні поділили їхні погляди. Суперечили подібні закиди і переконанням голови ГО «Рада прогресивних підприємців» Сергія ВЕДЕРНІКОВА, який запевнив, що особисто в нього жодних проблем ні з митними службами, ні з новим Податковим кодексом не­має. Успішний підприємець наголосив на тому, що кожен має бути справжнім фахівцем своєї справи, а бізнесмен до того ж повинен орієнтуватися в законах економіки.

Такої ж думки дотримується й Людмила ВЕРЖБИЦЬКА:

– Підприємці закриваються не тому, що злякалися спрощеної системи оподаткування, а тому, що зрозуміли: не всі можуть вести бізнес. Не кожен може пекти хліб чи працювати швачкою в ательє, так само не кожен може займатися підприємницькою діяльністю. Для цього потрібно мати певний хист. Як каже Господарський кодекс, це самостійна, на власний ризик і на власні кошти діяльність, пов’язана з отриманням прибутку. Якщо того прибутку, як не крути, немає, то, напевно, потрібно припинити цю діяльність і шукати щось інше.

Проте що робити тим людям, котрі, крім свого неприбуткового бізнесу, жодних пер­спектив не мають? От і виходить, що той, хто пропрацював десяток з гаком років за торговим прилавком, тіль­ки тепер мусить усвідомити, що підприємництво – це не його. А значить, потрібно вішати колодку на власноруч створене робоче місце й записуватись у лави безробітних. Адже наша цивілізована держава, про яку ми зобов’язані дбати, запропонувати підприємцям-невдахам альтернативні робочі місця, на жаль, не в змозі.