Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
6 Травня 2011

КОЛИ ВКЛЮЧИЛИ ЗАПИСИ ПРОСЛУХОВУВАННЯ РОЗМОВ НЕСТЕРУКА, ВИЯВИЛОСЯ – ЕТ!

4 травня продовжено перегляд і прослуховування відео- та аудіоматеріалів із кримінальної справи Анатолія НЕСТЕРУКА та Миколи НЕЧАЯ.

Оскільки комп’ютер не міг зчитати інформації з компактдиска, головуючий суду оголосив годинну перерву. Після неї розпочали із запису, зробленого спецслужбами 14 липня 2010 р. Анатолію Макаровичу зателефонував Валентин КОСТІНСЬКИЙ, сповістивши, що хоче з ним зустрітися, та запитав, коли той буде на роботі.

– Ну, приїжджай на десяту ранку, – сказав Анатолій НЕСТЕРУК.

15 липня розмова Анатолія Макаровича велася із заступником ОДПІ Олександром ДЕРКАЧЕМ. НЕСТЕРУК з’ясовував, чи знає той про діяльність фірми «Вест». Анатолій Макарович зазначав, що до нього звернувся ГЕСЕЛЄВ, який мав, за рішенням депутатів, за зміну призначення земельної ділянки зробити благодійний внесок на рахунок Фонду соціально-економічного розвитку міста, а податкова вимагає, щоб він сплатив податок з нього. 

– Вони Вас обманюють, – відповів Олександр Григорович, – про благодійність тут мова не йде. Ці підприємці торгували цементом і не сплатили 12 тисяч гривень податку на прибуток.

На запитання прокурора про те, чи про всіх підприємців так дбав міський голова, Анатолій Макарович відповів, що про всіх, хто звертався і кому міг допомогти. Крім того, зазначив, що до нього звернулися ГЕСЕЛЄВ і КОСТІНСЬКИЙ уже після того, як у СБУ була написана заява про вимагання ха-бара. 

Наступна розмова велася з начальником МБТІ Анатолієм КАЧУРОВСЬКИМ. НЕСТЕРУК просив допомогти потерпілому в справі переоформлення документів.

– Коли підприємці отримали команду записувати всі розмови, – говорить затриманий, – то намагалися постійно через різні дрібниці телефонувати та провокувати на якісь дії та розмови.

Вже 26 липня міський голова з обуренням намагався дізнатися у КОСТІНСЬКОГО, коли будуть перераховані гроші комунальним підприємствам.

– Наберу ГЕСЕЛЕВА и он Вам перезвонит, – отримав у відповідь.

На кількох записах певний час чулися тільки «п-і-і-і!..».  

Далі знову були розмови про перерахування грошей на комунальні підприємства міста для виплати зарплати працівникам. Представлених записів сесій міськради вирішили не слухати, адже це затягнуло б справу на тривалий час і по суті справи там свідчень не знайшли би. 

На черговому диску міністр ЖКГ Олександр ПОПОВ розповідав про програми ОСББ. Ще декілька дисків, ретельно запакованих у конверти, виявилися взагалі чистими. На все це адвокат Лев КАРТУШИН сказав: «Це все баласт у справі, як і багато інших документів і свідчень. Крім того, мова постійно йде про перерахування грошей, а не готівку, що могло би бути розцінено як хабар».

Після останньої перерви суддя задовольнив клопотання прокурора про виклик у якості свідків до суду слідчого та працівника СБУ, які готували справу.

Наступного дня у судове засідання з’явилися слідчий з особливо важливих справ Хмельницької обласної прокуратури Володимир КАРАШЕВСЬКИЙ і старший оперуповноважений з особливо важливих справ відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю Управління СБУ в Хмельницькій області Вадим ГОЛОВЧУК. На зауваження суду до зібраних на досудовому слідстві матеріалів справи слідчий прокуратури сказав, що всі передані матеріали працівниками СБУ він долучив до справи та те, що диск із інформацією про телефонні з’єднання він перевіряв на робочому комп’ютері. 

Претензії, які адресувалися оперуповноваженому, а саме про те, чому не співпадають записи в протоколах із відео та аудіозаписами та чому замість прізвища «НЕЧАЙ» написано «НЕСТЕРУК», він пояснив тим, що це технічні помилки. У даному випадку мова йде про те, що в протоколі вказано, ніби події відбуваються в кабінеті міського голови НЕСТЕРУКА і гроші передані йому, хоча насправді там мало зазначатися прізвище НЕЧАЯ та його кабінет. 

Вадим ГОЛОВЧУК сказав, що це несуттєва помилка, а протоколи можна переписати. На його думку, це на суть справи не впливає. НЕСТЕРУК з обуренням зазначив: «Тепер усе, що не так, у Вас технічна помилка, а ми за неї сидимо в тюрмі».

Адвокат поцікавився, чому операцію було припинено відразу після того, як гроші передали НЕЧАЮ, та не дочекалися, коли вони розділять їх із НЕСТЕРУКОМ, адже Анатолій Макарович на той момент уже був на роботі. З цього приводу оперативник пояснив, що так було сплановано операцію і вони не знали, де знаходиться НЕСТЕРУК, бо не слідкували за ним.

Далі була розмова від 20 липня, коли міський голова вказав рахунки комунальних підприємств, на які слід перерахувати заборговані підприємцями гроші. У коментарі Анатолій Макарович зазначив, що це найдовша з усіх розмова, але жодного слова про хабар і вимагання немає. За його словами, підприємці цього дня були з барсеткою, яку поклали на стіл і сказали: «Гроші з нами. Що з ними робити?». Міський голова у відповідь: «Давайте розпишемо, куди їх перераховувати!». З тим вони й пішли.

У записі від 3 серпня Анатолій Макарович в емоційній формі намагався пояснити підприємцям, що терміново необхідно провести проплатити.

– Я ж не прошу для себе, не вимагаю хабарів, бо таким не займаюся. Мені потрібні гроші для виплати зарплати озеленювачам, – говорить Анатолій НЕСТЕРУК. 

У цій же розмові він пригрозив, якщо не будуть перераховані гроші, то земельну ділянку виставлять на аукціон. КОСТІНСЬКИЙ у залі суду сказав, ніби сприйняв тоді цю погрозу реально. Насправді ж ділянка знаходилася в оренді до 2011 р., тому й не могла продатися.

В останніх двох касетах містилися записи операції СБУ, яка проходила в кабінеті НЕЧАЯ 20 вересня. Ось тут уже й вівся протокол усіх дій, чого раніше не було.

Наступне засідання відбудеться 12 травня.