Четвер, 25 Квітня 2024 р.
15 Квітня 2011

ВОТУМ ДОВІРИ ОДИН ГОЛОВА ВЖЕ НЕ ОТРИМАВ…

Шокуючою новиною стала інформація про висловлення недовіри Супрунковецькому сільському голові Ігорю ПЕТРОВАНЧУКУ. На черговому засіданні сесії сільради, яке відбулося 12 квітня, 10 депутатів із 14-ти проголосували за висловлення недовіри сільському голові.

Що далі?!

Нам вдалося зв’язатися з Ігорем Кириловичем по телефону, і він підтвердив, що питання про недовіру виносилося на сесію. Однак, на його переконання, воно було винесено з порушенням чинного законодавства. 

– Саме з цих причин не маю наміру підписувати протоколу засідання сесії, – говорить сільський голова. – Буду його ветувати. Впродовж наступних 14 днів буде скликано позачергову сесію сільради. Якщо на ній депутати знову захочуть висловити недовіру, то я не буду цьому перечити. 

Також Ігор ПЕТРОВАНЧУК підкреслив, що нині консультується з юристами. І ще – на його підтримку зібрано понад 150 підписів жителів територіальної громади. 

А от на запитання «Чому саме постало питання про недовіру і за це рішення проголосували 10 депутатів?» Ігор Кирилович серед основних причин назвав родинні зв’язки та давню образу на нього. Депутати ж свої дії пояснюють тим, що сільський голова зловживає службовим становищем, у зв’язку з чим виникли проблеми з розрахунком за оренду паїв, збиранням коштів за водопостачання тощо. 

Секретар Супрунковецької сільради Зоя ПРУДИВУС зазначила, що питання про недовіру із самого початку не було внесено в порядок роботи сесії. Воно ж постало тоді, коли один із депутатів вносив уточнення у порядок роботи сесії. Щоправда, всі депутати (на засіданні були присутні 13 чоловік) підтримали включення цих питань до порядку денного. 

На виборах, які відбулися 31 жовтня минулого року, Ігор ПЕТРОВАНЧУК був єдиним кандидатом у змаганні за посаду сільського голови. За підсумками голосування із 257-ми виборців, які взяли участь у голосуванні, кандидатуру Ігоря Кириловича підтримав 231 виборець, 20 чоловік проголосували «проти», 6 бюлетенів було визнано недійсними. 

Минулого року Ігоря ПЕТРОВАНЧУКА було обрано сільським головою вдруге. Щоправда, якщо останнього разу у Ігоря Кириловича не було конкуренції, то 2006 р. його від найближчого переслідувача відділило лише 2 голоси. 

Поки що цю подію голова районної ради Іван РОМАНЧУК коментувати не побажав. Під час розмови він зазначив, що ця новина була для нього громом серед ясного неба. Щось більше він зможе сказати, коли повністю буде вивчено ситуацію. 

Тим часом ці події багато хто із жителів сіл Су­прунківці та Тернавка (останнє входить до складу цієї територіальної громади) вже встиг охрестити революцією. 

На сьогодні важко спрогнозувати, як далі буде розвиватися ситуація, адже процедура недовіри передбачає низку подальших кроків. Зрештою, якщо сільському голові все ж таки вдасться довести неправомірність висловленої йому недовіри, то як надалі він співпрацюватиме з депутатським корпусом? 

Запитань залишається багато. Правда, є одна досить значима відповідь. Вона стосується місцевого самоврядування як такого. «Супрунковецька революція» показала, що місцеве самоврядування має всі шанси стати таким, де головну роль відіграватимуть не директиви зверху, не термін повноважень, упродовж яких обрана особа почуває себе недоторканною, а воля та настрої громадян. А головне – це буде великим уроком для інших сільських голів, які згадують про свій електорат лише під час виборів.