П'ятница, 29 Березня 2024 р.
15 Квітня 2011

ЧОМУ МЕРЗНУТЬ КАМ’ЯНЧАНИ?

Таке запитання останні декілька днів цікавить майже кожного мешканця нашого міста. З ним ми звернулися до директора КП «Міськтепловоденергія» Валерія ГОРДІЙЧУКА.

– По-перше, чотири дні поспіль у місті трималася середньодобова температура повітря +12 градусів, – розповідає Валерій Григорович. – А якщо три дні маємо +8, то зобов’язані зупинити опалювальний сезон. До речі, на початку квітня до нас надходило багато дзвінків від громадян, щоб ми припинили подачу тепла, бо у квартирах дуже жарко.

По-друге, календарний період теплопостачання має 180 днів. Ми подали тепло 8 жовтня. Ніхто не передбачив, якою буде подальша температура повітря у березні. Врешті-решт, без тепла сьогодні залишилася більшість міст України. Ми не відключали від опалення пологового будинку та дитячого відділення міської лікарні №1. Також місто залишилося з гарячою водою.      

По-третє, 31 березня НАК «Нафтогаз України» направив листи голові ОДА Василю ЯДУСІ, ДК «Укр­трансгаз», керівникам підприємств із газопостачання та газифікації, а також керівникам теплопостачальних підприємств щодо заборгованості за спожитий природний газ. У ньому зазначалося: «…виділення лімітів природного газу на квітень буде здійснюватися Компанією тільки за умови проведення повних (100%) розрахунків за спожиті обсяги газу в січні – лютому 2011 р. …У випадку непроведення розрахунків ДК «Газ України» буде змушена вжити заходів щодо відключення до 16 квітня боржників від системи газопостачання». 

Загальна заборгованість нашого підприємства – 41 мільйон гривень. З них 11 мільйонів боргу ми успад­кували від ЗАТ «Тепловоденергія», 24 нам винна держава, яка за минулий рік не виділила ні копійки на покриття різниці в тарифах, бо населення покриває лише 70-75 відсотків від вартості тепла. Якщо держава відшкодує цю суму, то борг значно зменшиться. Наразі команда міського голови вирішує проблему погашення цього боргу. 

– Валерію Григоровичу, через різке похолодання 11 квітня міський голова видав розпорядження про продовження опалювального сезону. Зважаючи на невеликий ліміт газу, було вирішено забезпечити теплом лікувальні заклади, школи та садочки міста. Але в ЗОШ №12, НВК №3 і ДНЗ №12 тепла так і не було подано…        

– На жаль, на це є об’єктивні причини. Біля НВК №3 пошкоджена значна частина  теплотраси. Нині провес­ти там ремонтні роботи неможливо. З міським головою Михайлом СІМАШКЕВИЧЕМ узгоджено питання щодо будівництва на території закладу котельні до початку нового опалювального сезону. Для того, щоб відновити теплопостачання в ЗОШ №12 і ДНЗ №12, потрібно запускати ТЕЦ. Щоб запрацювала система, газу буде затрачено на суму 40 тисяч гривень, це ще до подачі тепла. А за якихось декілька днів ТЕЦ знову слід зупиняти. Ось тому не підключаємо житлових будинків.

Ми просимо вибачення у городян за такі незручності, розуміємо стурбованість людей. Але ж самі бачите, що не все залежить від нас.

P.S. До списку закладів, які залишилися без тепла, входив і ДНЗ №21. 13 квітня силами працівників КП «Тепловоденергія» там вдалося відновити теплопостачання. Що ж стосується решти «заморожених» закладів, то після того, як редакція донесла стурбованість батьків до міської влади про те, що діти домерзають, із 14 квітня їх було відправлено на карантин. Міська влада спрацювала оперативно…

Коли приймалося рішення про продовження опалювального сезону, наше місто ще не мало лімітів на газ. Це могло призвести до того, що влітку ми могли залишитися без гарячої води. 12 квітня міський голова особисто провів переговори у ДК «Газ України»: місто таки отримало газ, хоча і має значну заборгованість.