П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
22 Квітня 2011

МЕДАЛЬ ЗА ГРАТИ НЕ ПУСТИЛИ

20-21 квітня продовжено слухання кримінальної справи проти Анатолія НЕСТЕРУКА та Миколи НЕЧАЯ.

…Щойно всі зайшли до судової зали, як суддя оголосив перерву: на жаль, стан здоров’я Анатолія Макаровича не дозволив розпочати подальшого слухання. Його доправили до Дунаєвецької лікарні для надання медичної допомоги. І не дивно – семимісячне перебування в СІЗО дуже підірвало здоров’я колишнього мера. 

Справу розпочали слухати після 14.00 за присутності потерпілого Євгена ГЕСЕЛЄВА. Проте на початку перегляду аудіо- та відеоматеріалів було зауважено, що вони представлені поза кримінальною справою. Крім того, на конвертах, в які запаковано ці матеріали, не було вказано, як годиться, прізвищ понятих. Також були відсутні протоколи всієї процедури записів, тому адвокат Лев КАРТУШИН зауважив, що суд міг би цих записів не розглядати взагалі, бо вони не можуть бути речовими доказами, адже не оформлені належним чином. До казусів можна віднести і той факт, що на відео стоїть дата – 200рік (!!!). І це при серйозній підготовці операції…

Свідок Валентин КОСТІНСЬКИЙ підтвердив, що саме він приходив у кабінет міського голови Анатолія НЕСТЕРУКА та його заступників із вмонтованою в гудзик камерою, яку йому причепили працівники СБУ в кафе «Під левом». Проте на прохання розповісти, як саме відбувалася ця процедура, свідок відповів: «Усе є в матеріалах справи».

У переглянутих записах розмова ГЕСЕЛЄВА, КОСТІНСЬКОГО та НЕСТЕРУКА йшла про виготовлення проекту на будівництво гаражів, зменшення орендної плати за землю та сприяння у вирішенні проблемних питань з податковою інспекцією. Також дискутували про платіжні доручення, які підприємці вимагали за свої перерахунки тощо. Щодо останніх, то дивує, чому вони із цим звернулися до міського голови, а не до тих інстанцій, куди перераховували кошти. З цього приводу в адвоката виникло запитання, чому проблема з платіжками з’явилася аж у червні 2010 р., якщо кошти перераховувалися ще у листопаді-грудні 2009 р., та як вони звітували перед податковою за той рік?

Анатолій НЕСТЕРУК зауважив, що з початку записування розмов підприємці почали стверджувати, що саме з вини міської влади вони не можуть вести будівництва. До того ж, як воно могло здійснюватися, коли вони й досі не спромоглися зробити проектно-кошторисної документації? На це п.ГЕСЕЛЄВ відповів, що вона вже виготовлена та проходить експертизу в Хмельницькому. Що ж до договору на оренду земельної ділянки, то його також досі не укладено. Потерпілий зазначив, що документи подали ще 3 березня, але угоди чомусь досі немає.

У почутих і побачених матеріалах, які фіксували розмови, про хабар чи вимагання не було жодного натяку!

– Мова ні про які гроші взагалі не велася, ніхто навіть не натякав на хабар, – заявив Анатолій Макарович. – То що ж стало підставою для того, щоб працівники СБУ розпочали цю операцію, видавши підприємцям гроші для дачі хабара (121 тисяча гривень)? Жодного слова про хабар не прозвучало, то за що ж нас тримають у тюрмі?!

…У перерві адвокат на прохання голови МО «Союз Чорнобиль України» Володимира ГУСЄВА заявив клопотання, щоб суддя дозволив вручити Анатолію НЕСТЕРУКУ медаль «25 років Чорнобильської катастрофи» за сприяння у виконанні державних рішень і програм з питань соціального, побутового, матеріального забезпечення чорнобильців, інших цільових програм з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, за гуманність, милосердя у ставленні до людей і з нагоди 25-ї річниці аварії на ЧАЕС. 

Суддя вручити нагороду чомусь не дозволив. Медаль Анатолій Макарович побачив лише здалеку. Згодом її було передано його дружині.

Наступного дня продовжили перегляд матеріалів, зібраних за 17-20 вересня 2010 р. І з ними такі ж проблеми – з пакуванням, понятими та протоколами. Окрім того, – маса розбіжностей між написаним у протоколах слідства і відзнятим.

Незважаючи на те, що проти затриманих не вдалося «накопати» нічого, їх продовжують утримувати за гратами. Наступне судове засідання пройде 4-5 травня.