П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
29 Квітня 2011

МИХАЙЛО ЖЕЛІЗНИК: «БУДЕ ЗРОБЛЕНО БІЛЬШЕ – БУДЕ ВИЩИЙ БАЛ»

21 квітня 2010 р. на офіційному сайті Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА з’явилося розпорядження про призначення головою Кам’янець-Подільської райдержадміністрації Михайла ЖЕЛІЗНИКА. 26 квітня Михайла Дмитровича офіційно представив на посаді голова ОДА Василь ЯДУХА. 

З того часу минув рік – складний, неоднозначний, багатий на події. 

Стало традицією, що саме після такого відрізка часу влада робить так званий попередній підсумок роботи та говорить про свої здобутки, перспективи та, врешті-решт, невдачі. 

Саме 26 квітня голова райдержадміністрації Михайло ЖЕЛІЗНИК провів прес-конференцію для представників ЗМІ, аби розповісти про 365 днів, що минули. 

АГРОСЕКТОР – ГОЛОВНИЙ ФІНАНСОВИЙ ДОНОР

Напевне, недоречно повторювати, що наш район вважається аграрним. Саме у зв’язку з цим левову частку прес-конференції Михайло ЖЕЛІЗНИК присвятив обговоренню стану справ у цій галузі. 

Михайло Дмитрович відзначив, що порівняно з минулим роком площа сівби сільгоспкультур збільшилася на 9,8 тис.га. Найсуттєвіше розширення посівних площ відбулося у господарствах СТОВ «Стіомі-холдинг», ТОВ СП «Нібулон», ТОВ «Агросолюшнс» і ТОВ «Максфарм». Вартість виробленої продукції в агросекторі за минулий рік склала 128,2 млн.грн. (2009 р. – 110,6 млн.). Зросла в агросекторі і середня заробітна плата: нині вона складає 1259 грн. (2009 р. – 1142 грн.). 

Та поряд із уже зробленим голова РДА намітив низку перспектив. 

– На сьогодні пріоритетом у сільському господарстві є декілька напрямків, – говорить Михайло Дмитрович. – Насамперед, це збільшення обсягів виробництва рослинницької продукції за рахунок відновлення галузі буряківництва та збільшення посівів ярих культур та озимого ріпаку. По-друге, забезпечення повного використання земель шляхом розораності сільгоспугідь, що не використовувалися за цільовим призначенням. По-третє, стабілізація галузі тваринництва та збільшення обсягів виробництва тваринницької продукції. По-четверте, поповнення місцевого бюджету за рахунок реєстрації сільгосппідприємств за фактичним місцем здійснення господарської діяльності.

Михайло ЖЕЛІЗНИК вважає, що незабаром сільськогосподарська галузь має всі шанси перетворитися на основного наповнювача бюджету району. Щоправда, цьому повинна передувати чітка та прозора політика стосовно цієї галузі. Також Михайло Дмитрович висловив задоволення тим, як на сьогодні працює управління агропромислового розвитку адміністрації, зокрема його керівник Ігор ГАЙ. 

ДВА ГРАНДІОЗНІ ПРОЕКТИ

Попри те, що наш район є аграрним і цей сектор доволі перспективний, промисловість не збирається здавати своїх позицій. Навпаки, на сьогодні в районі на окремих об’єктах відбувається низка великих перетворень. Звичайно, найбільшим і наймасштабнішим є реалізація у ВАТ «Подільський цемент» інноваційного проекту з переходу від так званого «мокрого» способу виробництва цементу на «сухий». 

– Планується, що вже через декілька місяців у ВАТ «Подільський цемент» буде запущено в дію нове виробництво, – зауважив голова РДА. – Іншим масштабним проектом із залученням значних інвестицій є будівництво новітньої птахофабрики у 

ЗАТ «Агрофірма «Авіс». Загалом упродовж минулого року було освоєно 721,1 мільйона гривень капітальних інвестицій.

КРОКИ ДО ЗДОРОВ’Я

Медицина нині залишається однією з найболючіших галузей. Правда, такий стан справ є загальнодержавним. Попри це, на переконання Михайла ЖЕЛІЗНИКА, в галузі охорони здоров’я владі вдалося зробити низку важливих позитивних кроків. Так, минулого року вдалося ввести в експлуатацію амбулаторію загальної практики сімейної медицини в с.Кам’янка, район отримав медичне обладнання на суму 2,7 млн.грн., пересувний цифровий флюорограф. Уже цього року 17 медичним працівникам виділено площу для реконструкції під квартири в приміщеннях колишньої поліклініки та офтальмологічного відділення. 

– У плані покращення матеріального стану медичної галузі, я гадаю, ми зробили немало, – зазначає очільник району. – Звісно, завжди хочеться більше, і це природно. Щоправда, слід відзначити, що навіть ці покращення не були б можливими, якби не тісна співпраця з обласним керівництвом, особливо з нашими депутатами обласної ради Аркадієм ФЛАКСЕМБЕРГОМ і Володимиром МЕЛЬНИЧЕНКОМ. 

Варто зауважити також, що саме під керівництвом Михайла ЖЕЛІЗНИКА було введено в дію соціальний центр у с.Жванець. 

НАЙБІЛЬША ГАЛУЗЬ

Найбільшою галуззю як за кількістю працівників, так і за фінансуванням нині в районі є освіта. На переконання голови РДА, ця галузь нині потребує окремих змін і перетворень. 

– Незважаючи на зменшення кількості дітей, витрати на освіту збільшуються, – розповідає Михайло Дмитрович. – Тому логічним буде питання оптимізації шкільних закладів. Однак багато хто знає мою позицію, змінювати якої наміру не маю навіть сьогодні, – я проти закриття шкіл у селах. Звичайно, якщо це не суперечить ні законодавству, ні об’єктивним причинам. Тому тут буду на стороні громади та відстоюватиму кожен навчальний заклад. 

Також голова РДА відзначив, що на сьогодні забезпечено стовідсоткове охоплення дошкільною освітою дітей 5-річного віку. Проведено реконструкцію приміщень дитячих садків у сс.Врублівці, Слобідка-Рихтівська та Подільське. Замінено 315 вікон, 92 дверей, закуплено бойлери, морозильні камери, холодильники, пральні машини, пилососи тощо. На ці потреби використано понад 675 тис.грн. Внутрішніми туалетами обладнано 41 ДНЗ. Придбано шкільний автобус. 

– Серед болючих питань залишається опалення низки навчальних закладів, – додає очільник району. – В нас одна із найбільших в області кількість освітніх закладів з пічним опаленням. Тому тут потрібні радикальні зміни. Також потребують модернізації і деякі вже існуючі централізовані системи опалення. Нині ми шукаємо кошти, аби до початку нового навчального року провести відповідні роботи. 

Хоча Михайло ЖЕЛІЗНИК висловив своє задоволення на адресу роботи нового керівника управління освіти, проте у нього є зауваження до роботи інспекторів і методистів цього структурного підрозділу РДА. Також Михайло Дмитрович задоволений роботою відділу культури та туризму, який очолює Алла БЕЦ. За період її керівництва в царині культури вдалося провести низку заходів, здійснити ремонт головного культурного закладу району – РЦНКМ «Розмай» тощо. 

ЕХ, ДОРОГИ!

Проблемною залишається житлово-комунальна сфера району. Як зізнався під час прес-конференції голова РДА, тут вистачає недоліків і перекосів, які потрібно викорінювати та виправляти. 

– Ми бачимо, що проблем тут вистачає, – звернувся до журналістів Михайло ЖЕЛІЗНИК. – І не завжди вони виникають через брак коштів. Так, є і це, але, водночас, потрібно раціонально використовувати те, що вже існує. Нині ж ми маємо приклади, коли кошти витрачалися халатно та бездумно. 

Тому Михайло ЖЕЛІЗНИК не виключає, що змінити ситуацію в цьому напрямку доведеться і через низку кадрових перестановок. 

Серед головних позитивів роботи житлово-комунального господарства Михайло Дмитрович назвав опалювальний сезон, який пройшов без серйозних проблем і зривів. 

А от найболючішим і найдошкульнішим питаням залишається стан доріг. 

– Минулого року на їх ремонт ми використали близько 1,3 мільйона гривень, – відзначає голова РДА. – Звичайно, цієї суми вистачило, аби зробити найнеобхідніше, втім маємо надію, що вже цього року на ремонт автошляхів ми залучимо значно більше коштів. На ці ж цілі в обласному бюджеті нашому району заплановано виділити 4,2 мільйона. Перший транш уже надійшов. 

БУДЕМО З ГАЗОМ 

До безперечних активів роботи команди Михайла ЖЕЛІЗНИКА можна віднести процес газифікації населених пунктів району. 

– Минулого року та вже цьогоріч у районі прокладено 51 кілометр газових магістралей, що удвічі більше, ніж 2009 року, – говорить голова РДА. – Завдяки цьому нам уже вдалося газифікувати три населені пункти району: Устя, Велику Слобідку, Шутнівці. Поки що газифікація району складає 35 відсотків, але це поки що. Вже проведено тендери на виконання робіт із газифікації так званих Сокільського та Орининського напрямків. 

Відомо, що минулого року розпорядженням Кабміну було виділено кошти на газифікацію цих двох напрямків. Реалізація планів дозволить газифікувати декілька десятків сіл і стати наймасштабнішим періодом газифікації району за всі роки. 

ПОЗА ФОРМАТОМ

Попри детальну характеристику всіх галузей і зробленого за рік роботи на посаді голови РДА, ми не змогли не поставити Михайлу ЖЕЛІЗНИКУ низки запитань.

– Михайле Дмитровичу, Ви дещо торкнулися співпраці адміністрації із райрадою. Можемо і справді сказати, що така співпраця є найпліднішою за довгі роки існування цих владних структур. Зрештою, що ж дає така співпраця? 

– Неодноразово казав, що ми тісно співпрацюємо, сказав би, працюємо в одному руслі з райрадою, депутатським корпусом загалом і головою райради Іваном РОМАНЧУКОМ зокрема. Хоча знаю, що є люди та сили, які хотіли б, аби цього не було. Така співпраця дозволяє 

зекономити час, використавши його на щось більш корисне. Не доводиться вибудовувати складних ходів для того, аби щоразу гратися у гру «Хто головніший?». Немає перетягування каната. Правда, мушу сказати, що в райраді серед депутатського корпусу не все так одностайно. Тут існує полеміка та дискусія. І так має бути, адже коли всі думають як один, то не думає ніхто. 

– З іншого боку, наскільки важко працювати? Ви є членом провладної Партії регіонів, а влади у нас ніколи не любили. Тим більше, соціологи відзначають зниження довіри до влади, а додати сюди ще економічні негаразди…

– Дійсно важко. Хіба я не бачу цінників на автозаправках?.. Мати мене перед Великоднем запитує: «Що ж Ви там керуєте, коли того року до свят капусту я купувала за 8 гривень, а сьогодні – по 15?». Людей турбують не діаграми та показники, а реальні речі: як прогодувати сім’ю. 

Про ріст цін на продукти харчування та нафтопродукти можна говорити годинами. Але, на жаль, в основі цього криється низка об’єктивних причин. Це як зовнішні тенденції – подорожчання цих товарів в усьому світі, – так і низка внутрішніх факторів. 

– В одному з інтерв’ю нашій газеті Ваш попередник на посаді Ростислав ЯРЕМА дав не дуже позитивний відгук про Вашу роботу на посаді голови райдержадміністрації та роботу команди, яку Ви сформували… 

– Кожен має право давати власну оцінку, робити свої висновки. Сприймаю це нормально, тому з цього приводу нічого не буду коментувати. Пройде час, можливо, і я буду давати оцінки своїм наступникам…

– Тоді як оцінюєте самі себе? На яку оцінку заслуговує Михайло ЖЕЛІЗНИК як голова РДА після року роботи на цій посаді?

– Якщо оцінювати за колишньою п’ятибальною системою, то вважаю, що цілком заслуговую на тверде «задовільно». І цю оцінку отримав не за гарні очі чи ще щось, а за реальний результат. Буде зроблено більше – буде вищий бал.