П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
6 Травня 2011

НА ПЕРЕМОЖЦЯ ЧЕКАЄ ПОНАД 32 млн.

НА ПЕРЕМОЖЦЯ  ЧЕКАЄ ПОНАД 32 млн.Наймасштабнішою тендерною закупівлею за всю історію їх проведення можна назвати конкурс, який відбувся 29 квітня у стінах КП «Служба єдиного замовника». 

Мова йде про придбання обладнання на модернізацію водопостачання та водовідведення на суму понад 4,1 млн. доларів США, що складає, ні мало ні багато, 32,6 млн.грн.

Слід відзначити, що минулотижневій процедурі розкриття тендерних пропозицій передувала довга та клопітка робота тривалістю у понад півтора року. Кошти, які виділені на модернізацію, надані в рамках підписаного договору про співпрацю між нашою державою та Світовим банком. Усього в цей проект потрапило 15 міст нашої держави, в тому числі й Кам’янець-Подільський.

Як зазначив спеціаліст із закупівель регіональної групи 

управління проектом КП «Служба єдиного замовника» Михайло ВДОВИЧИНСЬКИЙ, підготовка документації відбувалася тривалий час і проводилася за стандартами Світового банку.

– Від подачі документів до підписання договору про реалізацію проекту все відбувається за стандартами Світового банку, – говорить Михайло Вікентійович. – Процедура складна, дещо відмінна від української, але, на моє переконання, вона більш об’єктивно дає відповідь на запитання: «Хто переміг?», оскільки включає в себе не тільки найнижчу ціну, що є основною складовою перемоги, а й подальшу процедуру обслуговування, експлуатації тощо.  

Свої пропозиції на цей конкурс надіслали 3 підприємства. Хто із них стане переможцем, буде відомо через декілька днів, адже затвердження переможця відбувається за погодженням Світового банку. Далі йдуть переговори, підписання відповідної угоди та лише після цього, власне, реалізація самого проекту. За прогнозами спеціалістів, модернізація системи водопостачання може розпочатися у червні цього року. 

– Кредит, наданий Світовим банком, нині є найдешевшим кредитним ресурсом у світі, – зазначає керівник центральної групи управління проектом Володимир КОХАНИЙ, – оскільки кредитна ставка коливається в межах 0,5-0,6 відсотка річних. А додати сюди ще відтермінування погашення кредиту та надання його на 20 років, то такі умови, враховуючи наші з Вами реалії, видаються просто фантастичними. 

Підтверджує ці слова і колишній керівник регіональної групи управління проектом, тодішній директор КП «Служба єдиного замовника», а нині директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК. 

– Дійсно, умови, під які надає кошти Світовий банк, є найвигіднішими, – відзначає Валерій Григорович. – Цей проект дозволить нам замінити застаріле обладнання для водопостачання та водовідведення, що вкрай необхідно здійснити. Також допоможе добитися значної економії використання енергоресурсів, а це вагома складова наших тарифів. 

Планується провести ще два тендери в рамках цього проекту. Щоправда, сума, яка буде винесена на конкурси, в рази відрізнятиметься від цієї. Всього ж нашому місту в рамках проекту модернізації системи водопостачання виділено 4,85 млн. доларів.

Існують сподівання, що це не останнє співробітництво нашого міста з потужною світовою структурою. На сьогоднішній день ведуться переговори між Світовим банком і нашою державою стосовно можливого співробітництва у плані модернізації систем теплопостачання, тому успішність реалізації цього проекту дозволить нашому місту говорити про перспективу участі у наступному. А те, що він нам теж вкрай необхідний, обговорювати не доводиться.