Субота, 20 Квітня 2024 р.
6 Травня 2011

ТВЕРЕЗІСТЬ – ДЛЯ НАРОДУ, ПРИТУЛОК – ДЛЯ СОБАК

29 квітня відбулася чергова сесія міськради, першим питанням якої був звіт міського голови про діяльність виконавчих органів міськради за 2010-й рік. Маючи на руках брошури з розширеною інформацією, депутати одразу взяли звіт до уваги без зайвих запитань та обговорень. Громада матиме можливість ознайомитися зі звітом на офіційному сайті міськради.

Першому питанню сесії передував урочистий момент – співробітники департаменту правового супроводу та контролю (директор Едуард КОВТУН) отримали з рук міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА грамоти за перемогу в судовому процесі, в якому ЗАТ «Тепловоденергія» намагалася повернути собі право оренди цілісного майнового комплексу, але даремно. 

Заступник начальника МВ УМВСУ Андрій КОГУНЬ звітував про роботу міськвідділу міліції щодо забезпечення громадського порядку в місті та роботу дільничих інспекторів. Враховуючи те, що на порядок денний сесії також було винесено питання щодо обмеження продажу алкогольних напоїв, доповідача запитували про кількість зафіксованих фактів продажу алкоголю неповнолітнім. На жаль, надати такої інформації правоохоронці були не готові, але звернулися принагідно до депутатів і громадськості з проханням повідомляти про факти порушень у разі їх виявлення. Натомість було оприлюднено цифру складених за звітний період протоколів за порушення громадського порядку в нетверезому стані – 1880.

А продаж міцних напоїв на території міста таки обмежили. Згідно з прийнятим депутатами рішенням, здійснювати продаж алкогольних напоїв і пива в закладах торгівлі (крім закладів ресторанного господарства) з 23.00 до 8.00 заборонено. У другому пункті рішення йдеться про інформування міськради міськвідділом міліції про факти продажу громадянам, які не досягли 18 років, пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв і тютюнових виробів.

Обговорення Стратегічного плану підвищення конкурентоспроможності та економічного розвитку міста на 2011-2015 рр. показало, наскільки небайдуже депутатам майбутнє міста. 

Крім плану, начальнику департаменту економіки та розвитку інфраструктури міста Володимиру ХМЕЛЮКУ також довелося аргументувати Програму залучення інвестицій в економіку міста. Отже, головними напрямками розвитку міста визначено: по-перше, створення умов для підтримки та розвитку існуючих, заохочення нових бізнесів, залучення зовнішніх інвестицій; по-друге, створення комфортних умов життя. А серед пріоритетних сфер економіки міста – туризм і рекреація, галузі переробної промисловості. 

На виконання Угоди мерів, підписаної декілька років тому в Брюсселі, депутатами було прийнято план дій зі сталого енергетичного розвитку міста, спрямований на те, щоб до 2020 р. місто знизило викиди на 20%, також на 20% має бути досягнуто економії енергоносіїв.  

Також було визначено місце, де в майбутньому розташовуватиметься притулок для собак: КП «Спецкомунтранс» отримало дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2,8 га (пр.Грушевського, за ветеринарним факультетом ПДАТУ). 

Народні обранці затвердили Положення про присвоєння звання «Почесний громадянин міста Кам’янець-Подільський» у новій редакції. Але голосування щодо присвоєння цього звання заслуженому працівнику соціальної сфери України Надії ПІДСКОЦЬКІЙ продемонструвало обережність депутатського корпусу. Із 44 голосуючих мали чітку позицію («за» чи «проти») лише 30. Таємне голосування виявило 14 депутатів, які утримались. Цікаво лише від чого? Від прийняття рішень? Зрозуміло, що депутати мають право голосувати на власний розсуд, але хотілося би, щоб наші обранці були здатні чіткіше визначати свою позицію. Хоча, як показує досвід, не тільки кам’янецький депкорпус «грішить» несміливістю – колись за часів буржуазної революції у французькому парламенті навіть назву підібрали для невпевнених голосуючих. «Болото», здається…