Четвер, 25 Квітня 2024 р.
13 Травня 2011

ЗАТОНСЬКОМУ – НІ, СОЛУСІ – ТАК!

10 травня громадсько-політичний рух «Гідність», який очолює депутат облради Олег ДЕМЧУК, провів брифінг. Однією з акцій, що започаткував рух, стало усунення імен діячів тоталітарного режиму з назв міських установ. Останнім із могікан серед них виявилася міська бібліотека, в назві якої досі красується ім’я більшовицького діяча Володимира ЗАТОНСЬКОГО.

Запрошений на брифінг експерт від просвітницького товариства «Меморіал» Едуард КРИЛОВ розкрив антиукраїнську суть діяльності Володимира Петровича, зокрема його участь у розгромі Кам’янець-Подільського державного українського університету, відкритого 22 жовтня 1918 р. У вересні 1920 р., коли більшовики втретє володіли Кам’янцем, нарком освіти ЗАТОНСЬКИЙ надіслав у всі освітні заклади України телеграму: «Необходимо обратить внимание на Каменецкий державный украинский университет… Контингент слушателей никчемный. Безработные девицы и поповичи. В самом университете продолжают заседать выжившие из ума старцы… Всех их следует разогнать». 

Отак без жодних підстав, грубо та зневажливо ЗАТОНСЬКИЙ принизив цілу плеяду українських інтелектуалів – Івана ОГІЄНКА, Дмитра ДОРОШЕНКА, Михайла ДРАЙ-ХМАРУ, Юхима СІЦІНСЬКОГО, Софію РУСОВУ та багатьох інших, які в ті часи працювали в університеті.

Ще один експерт – доктор історичних наук Віталій ЛОЗОВИЙ – запропонував надати бібліотеці ім’я Костянтина СОЛУХИ – одного із засновників і довголітнього голови Подільської «Просвіти». Тим паче, що невдовзі відзначатиметься 150-річчя з дня народження цього чільного діяча українського просвітництва. Детальну розповідь про життя та діяльність СОЛУХИ читайте в одному з найближчих чисел «ПОДОЛЯНИНА».