П'ятница, 29 Березня 2024 р.
27 Травня 2011

ПИЙТЕ ЧИСТУ ВОДУ І БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

 Кожен із нас знає, що вода – це джерело життя, що саме від її якості залежить наше здоров’я. За дани-ми ВООЗ, понад 80% усіх захворювань людини – наслідок низької якості питної води. На жаль, кількість справді чистої питної води у світі щороку  зменшується. Ні для кого не секрет, що сьогодні ідеально придатної для споживання води у природі майже не залишилося. До липня минулого року якість питної води в Україні контролювалася ще за радянським стандартом 1982 р. Звичайно, є новий норматив, але КП «Міськтепловоденергія» не в змозі повністю його виконати. Кам’янець-Подільський отримує якісну воду з Дністровського водогону, проте через зношеність мереж, якими вона подається до споживачів, вода втрачає свої властивості. 

Для того, щоб забезпечити населення якісною водою, було затверджено Загальнодержавну програму «Питна вода України» на 2006-2020 рр. 

У рамках цієї програми 21 травня у Кам’янці-Подільському під патронатом депутата облради Володимира МЕЛЬНИЧЕНКА було відкрито перший в Україні бювет доочищення води європейської якості, який розташований на вул.Огієнка, біля міської поліклініки №1. Ця подія стала гарним подарунком для кам’янчан і гостей, які приїхали привітати Кам’янець із Днем міста. 

Жовто-блакитну стрічку на відкритті бювета перерізали голова Хмельницької ОДА Василь ЯДУХА, депутат облради Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО (саме за його сприяння наше місто отримало можливість брати участь у цій програмі), міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, директор ТОВ «Юр-Аква» (підприємства, яке розробило і встановило обладнання для бювета) Микола ЛАХМАН і директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК.

Бювет доочищуватиме воду, яка надходить у місто із Дністровського водогону. Процес очищення проходитиме декілька етапів. Основний принцип роботи очисної системи схожий на роботу клітин тіла людини: спеціальні мембрани пропускають воду, очищену від шкідливих речовин. Відразу ж після цього активована вода проходить процес мінералізації, який передбачає збагачення її солями кальцію, магнію, натрію і тощо. Така вода легша для засвоєння клітинами живого організму, вона прискорює видалення біологічних шлаків. Очищена вода вважається активнішою за біофізичними і біологічними показниками і відповідає всім європейським нормам, які містять 75 критеріїв.

Як повідомив директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК, напередодні відкриття бювета було проведено порівняльний аналіз води, яка подається з водогону, та очищеної за допомогою нової установки. Результати справді вражаючі: жорсткість очищеної води втричі менша за ту, що подається з водогону, лужність зменшилася вдесятеро, рівень кальцію – у 20 разів, а нітратів стало менше аж вдесятеро. Валерій Григорович зазначив, що споживання очищеної води як мінімум на 10 років продовжить життя кам’янчан, а Микола ЛАХМАН додав, що вода з бювета полегшить роботу наших нирок, навантаження на які стане значно меншим.

Бювет складається із двох окремих блоків. Перший буде оснащений насосом, який перекачуватиме очищену воду новими мережами в лікарню, де її зможуть безкоштовно споживати всі, хто там лікується. У другому – розміщується автомат, з якого можуть набирати воду кам’янчани. Він розрахований на розливання води у невелику тару об’ємом до 5 л. За пропозицією міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА, протягом першого місяця кам’янчани отримуватимуть воду безкоштовно. Надалі її продаватимуть. Орієнтовна вартість – 50 копійок за 1 л. За станом на 24 травня, з цієї установки мешканцями і гостями міста було спожито понад 10 т очищеної питної води. 

У своєму вітальному слові голова ОДА Василь ЯДУХА побажав кам’янчанам гарного здоров’я і звернув їхню увагу на роботу, яку виконує депутат облради Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО для покращення нашого з Вами життя. Ще не встигли всі мешканці скористася послугами нових автобусів, які Володимир Володимирович закупив для міста, як уже встановлено першу установку доочищення води.

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО подякував Михайлу СІМАШКЕВИЧУ та Валерію ГОРДІЙЧУКУ за підтримку в такій важливій для міста справі та пообіцяв, що обов’язково буде розроблено концепцію, за якою всі малозабезпечені верстви населення і люди з особливими потребами отримуватимуть очищену воду вдома, до того ж безкоштовно. Також Володимир Володимирович зазначив, що першочерговим завданням має бути забезпечення чистою питною водою шкіл, дитячих садків і лікарень.

У Кам’янці-Подільському заплановано облаштувати 10 бюветів, які забезпечуватимуть якісною питною водою лікарняні та освітні заклади міста, а також зроблять доступною цю воду для всіх кам’янчан. Ще 15 

установок встановлять у Кам’янець-Подільському районі. І все це завдяки сприянню депутата облради Володимира МЕЛЬНИЧЕНКА. До речі, вартість однієї установки – 300 тис.грн. 

Валентина ЯМПІЛЬ, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».