Четвер, 28 Березня 2024 р.
27 Травня 2011

ПРОКУРОР ВИМАГАЄ ЗАПРОТОРИТИ НЕСТЕРУКА ЗА ГРАТИ НА 8 РОКІВ

24 травня було продовжено слухання кримінальної справи щодо Анатолія НЕСТЕРУКА та Миколи НЕЧАЯ.

Спочатку Анатолій Макарович звернув увагу суду на низку неточностей у матеріалах справи, пов’язаних із датуванням, сумами коштів, які фігурують у справі. На його думку, це вказує на спроби фальсифікації. Він сказав, що навколо його справи продовжує розігруватися спектакль з брудними чутками та домислами. Далі суд продовжив розгляд речових доказів, зокрема, журналів реєстрації вхідної кореспонденції за 2009-2010 рр., реєстрації рішень і протоколів сесій міськради, робочих щоденників Анатолія НЕСТЕРУКА та Миколи НЕЧАЯ. Адвокат Лев КАРТУШИН звернув увагу на те, що ці речові докази не мають ніякого відношення до справи. У жодному із записників взагалі не згадується прізвищ ГЕСЕЛЄВ чи КОСТИНСЬКИЙ. Це свідчить про те, що їхнє питання не було надважливим для міського голови та його заступника. 

Також було дорозглянуто вже долучені до справи клопотання про зміни запобіжного заходу на підписку про невиїзд чи взяття на поруки, які надійшли від близько 50 громадських організацій. Однак зазначені матеріали не мають ніякого процесуального значення. Прокурор запропонував розглядати їх як такі, що характеризують особу НЕСТЕРУКА, та врахувати при прийнятті остаточного рішення. Також за твердженням прокурора, потерпілий і його компаньйон послідовні у своїх свідченнях. 

Наступного дня розпочалися дебати. Першим виступив прокурор, якого не переконали докази та свідчення – він залишився твердим у своїх вимогах. 

Державний обвинувачувач вимагає вироку для Анатолія НЕСТЕРУКА – позбавлення волі строком на 8 років з конфіскацією майна та 3 роки без права зайняття державних керівних посад, а для Миколи НЕЧАЯ – 5 років позбавлення волі, решта аналогічно.

Адвокат Анатолія НЕСТЕРУКА Лев КАРТУШИН розбив вщент усі аргументи прокурора, доводячи, що справа абсолютно замовна. «Її взагалі не мало би бути, бо Анатолій НЕСТЕРУК грошей у руки не брав. Але прокуратура «зруйнована», адвокатура розгублена, суди залежні. З цим уже негайно потрібно щось робити на державному рівні. Вирок однозначно повинен бути виправдальним. Нині так влаштована система самоврядування, що всі міські голови змушені ходити з простягнутою рукою до благодійників, бо фінансування не вистачає навіть на найнеобхідніше. Підписання листа про благодійну допомогу не є злочином», – зауважив Лев Миколайович.

26 травня в дебати вступив Анатолій НЕСТЕРУК, Микола НЕЧАЙ і потерпілий Євген ГЕСЕЛЄВ.

– На 2226 аркушах цієї кримінальної справи я не знайшов жодного підтвердження того, що я взяв хабар, – розпочав свій виступ Анатолій Макарович.

Промову в дебатах читайте в наступному числі газети.

Наступне судове засідання – 31 травня.