Субота, 20 Квітня 2024 р.
17 Червня 2011

СПРАВА НЕСТЕРУКА. СУДОВЕ СЛІДСТВО ВІДНОВЛЕНО

15 червня продовжилося судове засіданя у справі Анатолія НЕСТЕРУКА та Миколи НЕЧАЯ. Головуючий оголосив, що відновлюється судове слідство, адже від потерпілого ГЕСЕЛЄВА надійшло клопотання про притягнення до кримінальної відповідальності інших осіб, зокрема, колишнього першого заступника міського голови Валерія АНДРУХОВИЧА.

За словами потерпілого, слідство велося поверхнево та недосконало, тому він просить відновити його та притягнути до відповідальності АНДРУХОВИЧА. Натомість прокурор зазначив, що клопотання ГЕСЕЛЄВА нічим не обгрунтовано, тому він його не підтримує.  

– АНДРУХОВИЧ вимагав у нас кошти наприкінці 2009 року та у 2010 рокці – каже ГЕСЕЛЄВ. – КОСТІНСЬКИЙ і я зустрічалися з НЕСТЕРУКОМ та АНДРУХОВИЧЕМ, обговорювали питання перерахунку грошей. У вересні – жовтні 2009 року АНДРУХОВИЧ дав лист КОСТІНСЬКОМУ на перерахування благодійної допомоги, а 2010-го передавалися лише рахунки на сплату. 

– Лист про надання фінансової допомоги у розмірі 250 тисяч гривень комунальним підприємствам міста і 50 тисяч на рахунок міськради для участі міста в «Експо-2010» підписав я за дорученням міського голови та вручив підприємцям, – зазначив Валерій АНДРУХОВИЧ, запрошений на суд як свідок. – Вони перерахували на «Експо» 50 тисяч і  55  – КП «Кам’янецький парк». 2009 року інших перерахунків підприємці не здійснювали. 

На запитання судді до ГЕСЕЛЄВА «Чому Ви вважаєте, що з боку АНДРУХОВИЧА проти Вас здійснено злочин?» Євген Олександрович відповів: «Тому що саме АНДРУХОВИЧ нагадував нам, що ми винні гроші». 

Під час судового засідання Анатолій НЕСТЕРУК вкотре наголосив, що допомога місту – добровільне бажання ГЕСЕЛЄВА та КОСТІНСЬКОГО та що призначення й розподіл грошей узгоджувалися із заступниками міського голови, згодом питання розглядалися під час засідань депутатських фракцій. За словами Анатолія Макаровича, про рішення надати допомогу комунальним підприємствам повідомив на сесії міськради 27 жовтня 2009 року голова фракції БЮТ Ігор ЗЕМСКОВ. Також про це під час сесії говорили Микола РОЗБАМ і Віталій ЗЕЛЕНСЬКИЙ. 

Суддя декілька разів запитав про те, чи хтось бачив рішення сесії, в якому зобов’язували ГЕСЕЛЄВА надати благодійну допомогу, на що Анатолій НЕСТЕРУК зауважив, що таких рішень сесія не приймає. 

Також суддя ще раз поцікавився, куди і кому ГЕСЕЛЄВ і КОСТІНСЬКИЙ перераховували гроші, на що отримав від них відповідь: «Здається, 50 тисяч 2009 року на рахунок КП «Кам’янецький парк» для виплати зарплати працівникам. До речі, цей факт підтвердила перевірка КРУ, яка встановила, що кошти справді пішли на оплату праці та жодного порушення закону не було.

– Що і куди перераховувати, нам вказував саме АНДРУХОВИЧ, – зазначив потерпілий.

Адвокат НЕСТЕРУКА Лев КАРТУШИН запитав у АНДРУХОВИЧА: «ГЕСЕЛЄВ і КОСТІНСЬКИЙ були у Вашому підпорядкуванні, що Ви давали їм вказівки?».

Валерій Миколайович заперечив, що давав вказівки, та сказав, що передав лише два листи, а все інше, що на нього нині намагаються «повісити» – не що інше, як наклеп.

– Як Ви сприйняли бажання надати благодійну допомогу? Чи, може, Ви побачили, що ці два підприємці не хочуть перераховувати коштів? – запитав Лев Миколайович.

– Бажання підприємців я сприйняв як добровільну згоду допомогти місту, – зазначив Валерій АНДРУХОВИЧ. 

А несвоєчасну сплату благодійного внеску Анатолій НЕСТЕРУК пояснив тим, що підприємці спочатку кивали на економічну кризу, кажучи, що на початку року, в січні, немає грошей, тому перерахування здійснять у лютому…

– Суд не мав права на цьому етапі приймати клопотання про притягнення інших осіб до відповідальності, – зазначив у приватній розмові адвокат Андрій КАПУРА. – Клопотання потрібно було подати перед досудовим слідством.

Після свідчень Валерія АНДРУХОВИЧА суддя оголосив перерву до 20 червня.