Четвер, 28 Березня 2024 р.
24 Червня 2011

СПРАВА НЕСТЕРУКА. СУДДЯ ВИЙШОВ…

Цього тижня продовжилося судове засідання щодо кримінальної справи НЕСТЕРУКА та НЕЧАЯ.

20 червня Євген ГЕСЕЛЄВ до суду не з’явився, через що слухання перенесли на вівторок, хоча адвокати НЕСТЕРУКА та НЕЧАЯ наполягали на тому, аби засідання відбулося. І розпочалося воно зі з’ясування суддею питання про те, чи підтримує потерпілий клопотання, яке подав раніше, щодо притягнення Валерія АНДРУХОВИЧА до кримінальної відповідальності. 

– Вважаю, що  АНДРУХОВИЧ причетний до цієї справи не менше за НЕСТЕРУКА, та його дій не було розглянуто, – говорить Євген ГЕСЕЛЄВ, – а замість НЕЧАЯ мав би сидіти АНДРУХОВИЧ, бо це він вказував, куди і скільки платити, та давав нам листи. А щодо судового слідства, то воно велося об’єктивно, жодних претензій до нього не маю.

Суддя порадив потерпілому подати окрему заяву щодо притягнення АНДРУХОВИЧА до відповідальності, бо в справі, яка нині розглядається, той проходить як свідок. 

Євген Олександрович від останнього клопотання, а також від позовних вимог у частині притягнення до кримінальної відповідальності АНДРУХОВИЧА і МАРУНЧАКА відмовився. Суддя Володимир ШКЛЯРУК відмову задовольнив.

Головуючий судового засідання з’ясував у потерпілого, чи підтримує він свій позов у решті пунктів заяви та чому розмір моральної шкоди саме такий (1 млн.грн.), попросивши підтвердити її документально. Також суддя вкотре з’ясовував суми, які перераховували підприємці, та інформацію про те, кому конкретно належали гроші.

– У ході судового слідства з’ясовано, – каже адвокат Лев КАРТУШИН, – що Анатолій НЕСТЕРУК у підприємців жодної копійки для себе не вимагав і не взяв, вони йому особисто теж нічого не перераховували, що підтверджують платіжні документи. ПП «Вест-2002» перераховувало кошти на рахунки комунальних підприємств і спецрахунок. Отже, особисто ГЕСЕЛЄВ грошей не перераховував, а НЕСТЕРУК їх просив не для себе – вони пішли на спецрахунок і зарплату комунальникам, тому ГЕСЕЛЄВ не може бути позивачем, а ПП «Вест-2002» має позиватися до міськвиконкому.

Анатолій Макарович не заперечував того факту, що вказаним вище підприємством було перераховано 105 тис.грн. (50 тис.грн. – на спецрахунок і 55 – КП «Кам’янецький парк»).

– Але я не вимагав жодної копійки для себе чи своєї сім’ї, – говорить підсудний, – а якщо потерпілий вважає, що я як посадовець недобросовісно поставився до виконання службових обов’язків, то хочу зазначити, що, відповідно до ст.56 Конституції України, «кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень». Крім того, не я придумав Фонд соціально-економічного розвитку міста – його було створено ще до мене, 2005 року.

Лев КАРТУШИН уже вкотре наголосив, що з матеріалів судової справи очевидно: його підзахисний не винен. Також він звернув увагу суду на унікальну можливість довести, що Дунаєвецький суд спроможний досконало провести слідство та виправдати невинних людей, цим самим піднявши престиж суду та держави загалом, адже в Україні виноситься лише два відсотки (!) виправдальних вироків. Він просив винести виправдальний вирок його підзахисному.

– Ми вже 9 місяців за гратами, – зазначив в останньому слові Анатолій НЕСТЕРУК. – Усі матеріали судового дорозслідування свідчать про те, що я не винен… Прошу суд винести виправдальний вирок!

– Прошу, щоб суд звернув увагу на те, що мій підзахисний Микола НЕЧАЙ уже 9 місяців під вартою, – зазначив у виступі його адвокат В’ячеслав КАПУРА, – тоді, коли в матеріалах справи немає жодного аркуша, який би підтверджував склад злочину. Прошу виправдати мого підзахисного!

– Відповідно до моїх посадових обов’язків, питань про земельні ділянки я не вирішував, – говорить в останньому слові Микола НЕЧАЙ, – а ці підприємці намагалися вирішити саме земельні питання. З потерпілим за все життя спілкувався лише двічі: 10-15 хвилин 17 вересня 2010 року і 58 секунд 20 вересня. Грошей, які принесли та залишили в моєму кабінеті, не вважаю хабарем. Тоді я думав, що допомагаю підприємцям у зарахуванні коштів на спецрахунок для проведення загальноміського свята, адже, ще раз наголошую, коли вони принесли гроші, робочий день закінчився і бухгалтери вже пішли додому, через що кошти мали бути перераховані та зараховані пізніше. У своїх діях складу злочину не вбачаю та прошу мене виправдати.  

Суддя оголосив, що йде в нарадчу кімнату для винесення вироку, який буде оголошено орієнтовно 30 червня.