П'ятница, 29 Березня 2024 р.
22 Липня 2011

ЧИ СТАНЕ ТЕПЛІШЕ ПІСЛЯ РЕФОРМ?

У позаминулому числі газети ми писали про підсумки першого круглого столу, присвяченого концепції розвитку теплопостачання Кам’янця-Подільського. 19 липня відбулося вже друге зібрання, присвячене одній із найболючіших проблем розвитку нашого міста. Участь в обговоренні питання розвитку теплопостачання міста взяли міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, секретар міської ради Василь СЕНЮК, перший заступник міського голови Григорій ГОРШУНОВ, керівництво КП «Міськтепловоденергія», депутати міської ради, представники громадськості та ЗМІ. 

На відміну від попереднього, цього круглого столу директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК на розгляд присутніх представив три можливі варіанти розвитку теплопостачання міста. Один із них, розроблений ЗАТ «Теплотехніка» (м.Херсон), пропонує перевести ТЕЦ на водно-вугільне паливо. Інший варіант, розроблений лівійськими спеціалістами, схожий на перший. Головною його прерогативою є переведення котлів ТЕЦ на вугілля. 

Третій варіант був розроблений фахівцями КП «Міськтепловоденергія». Основні його принципи викладено в позаминулому числі нашої газети. Нагадаємо, що пропонувалося зведення котелень на вул.Князів Коріатовичів, 56, і пр.Грушевського (забезпечуватиме теплом Руські фільварки), у селищі цукрового заводу та модернізація котельні на вул.Тімірязєва,123. Із їх введенням в 

експлуатацію фахівці «Міськтепловоденергії» пропонують відмовитися від роботи ТЕЦ, оскільки її завантаженість коливається в межах 50%. Валерій ГОРДІЙЧУК вкотре озвучив пропозицію облаштувати на території ТЕЦ сучасний сміттєпереробний завод.

Згідно з концепцією КП «МТВЕ», нові модульні котельні працюватимуть на природному газі та за рахунок оснащення їх конгенераційними установками разом із теплом вироблятимуть електроенергію. Остання буде орієнтовно вдвічі дешевшою від тієї, яку нині підприємство купує в «Хмельницькобленерго». Цією концепцією до того ж передбачено встановлення теплових насосів для утилізації тепла каналізаційних стоків, що також дозволить зменшити собівартість теплової енергії.

Мимохідь директор КП «Міськтепловоденергія» Валерій ГОРДІЙЧУК зазначив про так званий четвертий варіант розвитку теплопостачання міста – тотальний перехід на індивідуальне опалення.

– Але цього варіанта ми не будемо розглядати, – зазначив Валерій Григорович. – Нині він поза законом. Держава забороняє переведення багатоквартирних будинків на індивідуальне опалення. Це економічно та екологічно невигідно. Від цього варіанта розвитку теплопостачання відмовилися країни Заходу.

Повертаючись до аналізу представлених на розгляд трьох можливих концепцій розвитку теплопостачання міста, зазначимо, що перші два варіанти є дуже складними та занадто витратними. Наприклад, згідно з першою концепцією, якщо ТЕЦ буде переведено на водно-вугільне паливо, то це коштуватиме нам 113 млн.грн. Крім цього, потрібно ще понад 63 млн., аби замінити тепломагістралі, які йдуть із ТЕЦ до центру міста. Порівняно з попереднім кошторисом, другий варіант дещо дешевший і для переводу ТЕЦ на вугілля потребує капіталовкладень у сумі 100 млн.грн. При цьому і тут потрібні великі кошти на заміну головної тепломагістралі. Не передбачають ці дві концепції можливого розвитку теплопостачання та заміни обладнання на ТЕЦ, яке, за словами фахівців, уже давно відпрацювало свій ресурс. 

Щодо концепції, запропонованої спеціалістами КП «Міськтепловоденергія», то на впровадження її в життя потрібно близько 84,5 млн.грн. У цю цифру включено і заміну тепломереж (зменшення діаметру труби втричі). Також із трьох наявних концепцій варіант, представлений КП «Міськтепловоденергія», передбачає найменше зростання собівартості тарифів. Між іншим, він передбачає зменшення кількості персоналу тоді, коли два перші, навпаки, пропонують його збільшити. 

Багато питань доповідачеві, директору КП «Міськтепловоденергія», поставили щодо роботи котелень на природному газі, адже саме це паливо буде використовуватися при запровадженні концепції наших комунальників. Головним чином, усіх турбує те, що з кожним днем зростає ціна на блакитне паливо та виникають постійні непорозуміння з основним його постачальником – Росією. На це Валерій ГОРДІЙЧУК відреагував спокійно, зазначивши, що поки альтернативи як за ціною та ефективністю, так і за екологічністю природному газу немає. 

– А щодо постачання газу, то тут, думаю, буде знайдено оптимальне рішення, – додав Валерій Григорович.

У той же час, відзначалося, що переведення ТЕЦ на водно-вугільну суміш або вугілля є менш прийнятним з точки зору екології. 

Зрештою, слід вважати, що це не останній круглий стіл, присвячений розвитку теплопостачання міста. Також це не всі можливі варіанти розвитку теплопостачання, адже, чим більше концепцій, фахових, різних за підходами, тим краще. Ми повинні мати вибір і скористатися ним правильно.