Четвер, 25 Квітня 2024 р.
12 Серпня 2011

ПРО ГРОШІ, НАКАЗИ, ОЗЕРО, БАШТУ І РУСЬКУ БРАМУ

4 серпня відбулося засідання депутатського клубу, на порядок денний якого було винесено питання про підсумки виконання міського бюджету за І півріччя та внесення змін і доповнень до міського бюджету, про план заходів реалізації доручень виборців депутатами міськради, а також найцікавіше питання – про співробітництво Кам’янець-Подільського військово-історичного товариства шанування пам’ятників історії фортифікації та НІАЗ «Кам’янець» у напрямку відро­дження та подальшого розвитку Руської брами.

Про підсумки виконання міського бюджету доповіла начальник фінансового управління Олександра ШЕВЧУК. За її словами, всього у звітному періоді отримано 147862 тис.грн. доходів, при цьому загальний фонд бю­джету за власними надходженнями виконано на 116%. 

Основним джерелом надходження коштів до міського бю­джету став податок з доходів фізичних осіб. Касові видатки загального фонду (з урахуванням трансфертів) за I півріччя склали 130282,1 тис.грн. Найбільшу питому вагу в їх структурі складають витрати на оплату праці бюджетників (57,1%), субсидії, поточні трансферти (28,8%), енергоносії та комунальні послуги (9,4%). Фінансовий ресурс, отриманий від перевиконання дохід­ної частини бюджету, пропонується направити на ремонт доріг, благоустрій міста, капітальний ремонт ліфтів і проведення загальноміських заходів.

Виконання доручень виборців багатьма депутатами звелося до того, що до скарбнички добрих справ народних обранців було зараховано перелік робіт, проведених комунальними господарствами. Напевно, якби не їхня невтомна праця, то в місті не було би проведено ремонту доріг, тротуарів тощо. Якщо депутати виконують певну роботу за свої гроші чи гроші спонсорів, то навіщо тоді комунальні підприємства, які, до речі, нині успішно працюють?!

Та попри все депутати вирішили, що під час розподілу коштів необхідно дотримуватися принципу пропорційності між виборчими округами та чітко визначити пріоритетні напрямки фінансування. У проекті рішення сесії міської ради до них пропонується віднести будівництво об’їзної дороги, заводу з переробки твердих побутових відходів, облаштування спортивних майданчиків і низку заходів, спрямованих на поліпшення житлового фонду.

Серед питань, порушених на засіданні депутатського клубу, були й ті, що стосувалися роботи правоохоронних органів. Начальник МВ УМВСУ Юрій ДАХНО розповів про перспективи створення нових опорних пунктів міліції та порядок патрулювання у селищі цукрового заводу.

Після розгляду цих питань міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ запропонував усім присутнім виїхати на гідрокомплекс «Лебедине озеро», де народні обранці мали змогу побачити, як проходить реконструкція об’єкта. 

Не обійшли увагою й обваленої Нової Західної башти Старого замку. Директор НІАЗ «Кам’янець» Василь ФЕНЦУР докладно розповів про ситуацію довкола цієї архітектурної пам’ятки. Докладніше про долю башти читайте в матеріалі на стор.3.

Завершилося засідання депутатського клубу візитом до Руської брами. Керівник Кам’янець-Подільського військово-історичного товариства шанувальників історії фортифікації Ігор ДАНІЛОВ закликав депутатів посприяти у створенні тут справжньої туристичної перлини. Для цього, за словами ентузіаста, необхідно закріпити за Товариством сьому рекреаційну зону (всього Смотрицький кань­йон по­ділено на вісім зон). Це створить умови для подальшого розвитку Руської брами, адже наразі планується відкриття тут дитячого табору, де діти змогли б відчути справжній дух середньовіччя. Є багато й інших цікавих ідей. Наголошувалося також на необхідності подальшої активної співпраці Товариства з НІАЗ «Кам’янець». Депутати пообіцяли повну підтримку такого важливого проекту та сприяння у залученні інвесторів. Наприкінці розмови Ігор ДАНІЛОВ висловив щиру подяку людям, котрі допомагають у відродженні Руської брами: Ярославу КРОЧАКУ, Анатолію ЗЕЛЕНИЦІ та Віктору ДИБАШУ.