П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
19 Серпня 2011

БАШТА: ЗИМУ ПРОТРИМАТИСЬ І ГРОШЕЙ ДОЧЕКАТИСЬ…

НА ЧИЮ ГОЛОВУ ВПАЛА БАШТА?17 серпня відбулося засідання комісії з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що виникла внаслідок обвалення 1 серпня ц.р. Нової Західної башти (голова комісії – перший заступник міського голови Григорій ГОРШУНОВ). Начальник архітектурно-реставраційної майстерні №З ДП «Інститут «Укрзахідпроект­реставрація» Лідія ГОРНИЦЬКА озна­йомила присутніх з актом попереднього огляду технічного стану башти, який склали фахівці «Укрзахідпроектреставрації» на основі візуального обстеження башти 16 серпня та ознайомлення з проектною документацією на неї.

У результаті огляду споруди встановлено, що лицьові поверхні стін зовні та зсередини викладені з різнорозмірного каменю-вапняку і заповнені бутом, залитим розчином. Завершення коронок стін башти домуровано у вигляді зубців із каменю-вапняку з потоншенням та облаштуванням дерев’яної галереї на уступах стін. Перекриття ярусів башти нове залізобетонне по металевих балках із підкосами.

Експерти зазначили, що внаслідок обвалу значної частини стіни башти загальний її стан визнано аварійним (IV категорія). Обвалення споруди спричинило додаткові деформації у вигляді відшарувань лицьової поверхні стіни та появи додаткових вертикальних і косих тріщин.

Зазначивши, що на окремих ділянках башти ремонтно-реставраційні роботи виконані нефахово, а в документації немає належного погодження, експертизи, протоколу науково-методичної ради, а ще відсутній журнал авторського нагляду за виконанням ремонтно-реставраційних робіт, фахівці визначили причини обвалу за даними попереднього огляду: 

«…Обвал частини стіни башти відбувся в результаті:

– систематичного інтенсивного замокання впродовж довготривалого періоду (по периметру стіни на рівні залізобетонного перекриття та дерев’яної галереї);

– циклів замороження та розморожування, вимивання мурувальних розчинів;

– понаднормових атмосферних опадів у період, що передував обвалу, та попадання їх у товщу стіни, які призвели до руйнування мурування стіни в місці водовідведення (південна частина);

– втрати несучої здатності забутівки та руйнування дерев’яних армувальних тяжів на ділянці обрушення».

За словами Лідії Орестівни, об’єкт дуже складний і надзвичайно небезпечний. Передусім необхідно огородити територію та не допускати людей до аварійної ділянки, обов’язково накрити башту, аби захистити її від атмосферних опадів і вона змогла простояти зиму, провести в майбут­ньому ремонтно-реставраційні роботи.

Як повідомив директор НІАЗ «Кам’янець» Василь ФЕНЦУР, для розробки проектно-кошторисної документації на лікві­дацію аварійного стану башти державний історичний музей-заповідник уклав відповідний договір із ДП «Інститут «Укрзахід­проектреставрація». Загальна вар­тість робіт становить 168 тис.грн. Договір включає опрацювання таких розділів: висновок про технічний стан башти на основі інженерного обстеження; робочий проект проти­аварійних заходів; ескізний проект консервації та адаптації; науково-технологічне обстеження та рекомендації.

Перша черга проектно-кошторисної документації, яка дозволить розпочати виробничі роботи з ліквідації аварійного стану, буде видана протягом двох тижнів. Учора на засіданні сесії міськради ці кошти виділено з міського бюджету.

До середини жовтня має бути завершено виготовлення проектно-кошторисної документації, на основі якої проситимемо у держави гроші на повноцінне відтворення пам’ятки.