Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
14 Жовтня 2011

КОЛИ ДО НАС ПРИЛЕТІВ ПРЕЗИДЕНТ

Фото із офіційного сайта Президента УкраїниБагато хто з кам’янчан до останнього не вірив у візит до нашого краю Гаранта Конституції. Після того, як відкрився собор Олександра Невського, сподівання, що Президент навідається до нашого міста й району, майже розтанули. Надії залишилися на цементників. Вони ж не підвели.

Та візит Глави держави – це, так би мовити, апогей усіх зусиль. Багато цікавого та неординарного відбувається до відвідин таких високих гостей.

По суті, робочий візит Президента Украї­ни Віктора ЯНУКОВИЧА на Кам’янечинну в плані забезпечення охорони нічим особливим не відрізнявся від візитів інших перших осіб. Щоправда, напередодні відвідини нашого краю Віктором Федоровичем були добряче пропіарені через низку інтернет-видань, де про Кам’янеччину, зізнаємося, говорили не в найкращому ракурсі.

Насамперед нашим колегам впали у вічі процес прибирання міста і висаджування квітів біля виконкому. Від себе можемо додати, що, окрім цього, можна було побачити, як комунальники в дощову погоду фарбували паркан біля К-ПЕМЗу, зчищали рекламні вивіски зі стовпів і будинків, поновлювали дорожню розмітку на шляху пересування кортежу, білили дерева. Зреш­тою, тут немає нічого дивного: це від­-

бувалося та, схоже, відбуватиметься й надалі, під час інших візитів інших президентів. Це, як-то кажуть, наш менталітет, – гостям показати все з найкращого боку, навіть більше – краще, ніж є насправді…

фото Петро Дмитрович ІГНАТЬЄВТакож напередодні з міста зникли білборди із зображенням Степана БАНДЕРИ та Романа ШУХЕВИЧА й привітанням із річницею утворення УПА. Під обговорення журналістів потрапило повідомлення про рішення нашого суду щодо заборони у день візиту проводити в місті будь-які масові акції. Останнє доволі обурило прихильників ВО «Батьківщина», які цього дня планували провести по всій Україні акції на підтримку свого лідера Юлії ТИМОШЕНКО. Наскільки останні дії додають авторитету Гаранту і чи знає про них сам Віктор Федорович, можна тільки посперечатися та здогадуватися…

Активна підготовка до приїзду Віктора ЯНУКОВИЧА велася у ВАТ «Подільський цемент», адже ключовим моментом візиту Віктора Федоровича мав стати запуск нової лінії з виробництва цементу на цьому підприємстві.

Нам випала нагода побувати на цемзаводі за день до приїзду Президента. Перше, що впало у вічі, – величезна кількість машин із синіми номерними знаками та охоронці й працівники МНС, які з металошукачами перевіряли територію навколо заводу. На самій же території кипіло генеральне прибирання. Площу перед прохідною мили «керхером». Також, як зізнався генеральний директор ВАТ «Подільський цемент» Семен ДАРЧУК, зважаючи на погоду, довелося терміново будувати накриття, де Президент мав урочисто запустити в дію нову лінію. «Передають, що завтра буде дощ,» – відзначив Семен Іванович. І не помилився. От тільки дощ застав Президента, коли той уже перед відльотом спілкувався з кам’янчанами біля міськвиконкому. Зрештою, до дощу підготувалися цементники грунтовно: для працівників заводу було закуплено 150 парасольок. «Негарно, коли Президент буде під парасолькою, а робітники – мокнутимуть», – додало керівництво заводу.

 Також до візиту у ВАТ «Подільський цемент» було спеціально обладнано туалет. Одразу скажемо: нічого надзвичайного там не було. Звичайна сантехніка та звичайне облицювання стін.

– Поки що не встановлено дзеркала, але до завтра воно буде на місці, – додав Семен ДАРЧУК.

Наступного ж дня, 13 жовтня, сумніви у кам’янчан, які ще не вірили у реальність візиту Президента на Кам’янеччину, розвіялись остаточно. По всьому місту знаходилися блок-пости працівників охорони та міліції. Деякими частинами Кам’янця про­їхати було не те що важко, а просто неможливо. Наприклад, потрапити автомобілем у Старе місто без спеціальної перепустки було майже нереально. І тут не допомагали навіть «козирні» місцеві держномери. А от пішоходи не мали жодних проблем. Також без збоїв курсував до Старого міста громадський транспорт, хоча його роботу було перервано, коли кортеж Глави держави приїхав до Старої фортеці.

Продавці миючих засобів відзначали підвищений попит на продукцію напередодні візиту. Особливо охочими покупцями стали працівники міськвиконкому.

Десь півдня Хмельницьке шосе та вулиця Шевченка були схожі на злітну смугу. Їдучи із прес-службою Президента, мені вперше в житті вдалося цією трасою проїхатися на швидкості 120 км за годину, при цьому не зупинятися на світлофорі. Дорога була порожньою. На ній були лише працівники ДАІ та охоронці, котрі стояли на кожному перехресті.

фото Петро Дмитрович ІГНАТЬЄВА тепер, власне, про сам візит.

Вертоліт з Президентом, або ж борт №1, приземлився перед цементним заводом об 11.40. Перед тим тут сів гвинтокрил із командою, яка супроводжувала Президента. А це декілька міністрів, народні депутати, журналістський пул. Зазначимо, що чомусь не всі представники ЗМІ могли потрапити на підприємство. Із місцевих журналістів було акредитовано лише трьох.

Перед урочистим запуском нової лінії з роботою підприємства Главу держави ознайомив Семен ДАРЧУК. Він відзначив, що потужність нової лінії з виробництва цементу складає майже 3 млн.т на рік. Від себе додамо, що до кінця року ВАТ «Подільський цемент» планує виготовити трохи більше 1,3 млн.т продукції загалом. Вартість проекту становить 262 млн. євро. Окрім здешевлення виробництва, нова лінія дозволить удвічі зменшити викиди в атмосферу, а також перейти із «мокрого» способу виробництва цементу на «сухий».

фото Петро Дмитрович ІГНАТЬЄВУрочистий запуск нового заводу ознаменувався натисканням на кнопку пульта Президентом. Після цього Гарант спустився до працівників підприємства, аби поспілкуватися з ними. Спочатку Віктор Федорович зазначив, що успіх роботи цементників залежить від роботи усієї будівельної індустрії. А тут поки що ми маємо непогані результати. Також Віктор ЯНУКОВИЧ де­кількома словами охарактеризував економічні аспекти розвитку держави. Пожартував щодо губернатора Василя ЯДУХИ: «Я його давно не бачив – значить у нього тут усе добре». А от на прохання поставити запитання Президенту працівники підприємства не відгукнулися. «Ну що ж, не хочете зі мною спілкуватися…» – із посмішкою сказав Віктор Федорович.

Після півгодинного перебування у ВАТ «Подільський цемент» кортеж Президента поїхав у Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець». Там Віктор ЯНУКОВИЧ ознайомився з культурною спадщиною та провів невеличку прес-конференцію. Президент пообіцяв, що питання виділення коштів на реконструкцію Нової Західної вежі Старої фортеці буде детально вивчено, оскільки таких об’єктів у державі дуже багато і всі вони потребують додаткових фінансових ресурсів. А ще потрібен суворий конт­роль за реставраційними роботами. Також було обговорено питання щодо створення в місті бальнеологічного курорту та виділення коштів на реконструкцію аварійного будинку за адресою Нігинське шосе, 1а, під соціальне житло.

 Не оминули журналісти і питання судового процесу над екс-прем’єр-міністром України Юлією ТИМОШЕНКО. Тут Президент зазначив, що попереду – апеляційний суд, а також можлива декриміналізація статті, за якою було за­суджено Юлію Володимирівну.

На Старе місто Президент затратив теж не більш ніж півгодини. Звідти Глава держави поїхав у міськвиконком, де у нього відбулася зустріч із адміністративно-господарським активом Хмельницької області. Журналістам було надано можливість спостерігати за цим спілкуванням за­вдяки прямій трансляції в прес-центрі. От тільки на половині зустрічі зник відеосигнал, а згодом виникли проблеми і зі звуком.

Загалом склалося враження, що Президент задоволений відвідинами Ка­м’я­неччини та роботою керівників органів місцевої влади, принаймні якихось серйозних зауважень в їх бік на засіданні не прозвучало.

Свою розмову Віктор ЯНУКОВИЧ теж зосередив на загальнодержавних аспектах.

– Ми зобов’язані шукати можливості для покращення життя людей. Будьте ініціативними! Запам’ятайте: ми нікому в цьому плані не робимо послуг, – це наше пряме зобов’язання, – зазначив Гарант.

Також на засіданні виступив голова ОДА Василь ЯДУХА, директор птахофабрики «Авіс» Юрій ТИМОФІЄВ, міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ та інші.

Запланована бесіда з активом області трохи затягнулася. Замість визначеної за планом години розмова тривала півтори.

Вийшовши із приміщення міськвиконкому, Президент попрямував до людей, котрі зібралися навпроти «білої хати». От тільки про що спілкувалися кам’янчани з Віктором ЯНУКОВИЧЕМ, журналістам невідомо – їх чомусь упродовж цього часу не випускали з прес-центру…