П'ятница, 29 Березня 2024 р.
18 Листопада 2011

МИ ДУМАЄМО ПРО ВИБОРИ ТЕ, ЩО І ВСЯ УКРАЇНА

11 листопада в місті відбулося громадське обговорення виборчої реформи в Україні, організоване Громадським консорціумом виборчих ініціатив, який об’єднав про­фільні громадські організації, що займаються проблематикою виборчого законодавства та виборчих процесів. 

25 експертів, що представляли органи влади, самоврядування, полі­тичні партії, громадські організації та ЗМІ, обмінялися думками щодо майбутнього нашої виборчої системи. 

На сьогодні проектів щодо змін виборчого законодавства, зареєстрованих у Верховній Раді, більше, ніж пальців на руці. Кожен з них певним чином є відображенням позицій тих політичних сил, які ці проекти розробляють. 

Заступник голови Хмельницького обласного осередку ВГО «Комітет виборців України» Тетяна ЗЕЛЕНКО презентувала дані загальнонаціонального експертного опитування щодо вдосконалення виборчого законодавства. 

500 експертів висловили думки на тему доцільності зменшення тривалості виборчого процесу зі 120 до 90 днів, заборони висування кандидатів виборчими блоками, можливостей внесення змін до списків виборців у день голосування, особливостей голосування надому, скасування графи «Проти всіх» та інших питань. 

За словами пані ЗЕЛЕНКО, опитування дозволяє зробити висновок, що більшість регіональних експертів критично оцінюють існуючу виборчу систему, за якою відбувалися вибори депутатів Верховної Ради. В нашій області та місті думка експертів щодо виборчої системи збігається з загальноукраїнською. 

Кандидат політичних наук Василь КОБИЛЬНИК ознайомив присутніх з виборчими системами для загальнодержавних і місцевих виборів, представивши плюси і мінуси мажоритарної, пропорційної або змішаної моделі.  

Він зауважив, що питання виборчої системи не є питанням виключно формування органів влади. Під виборчою системою слід розуміти певний механізм контролю за владою і можливість впливати на її функціонування.

Ще один науковець К-ПНУ ім.Огієн­ка, кандидат політичних наук Вадим МАРКІТАНТОВ висвітлював тему забезпечення організаційних та інформаційно-агітаційних заходів на завершальних етапах виборчого процесу. 

Коментуючи громадське обговорення, голова Хмельницького обласного осередку ВГО «Комітет виборців України» Юрій АНУФРІЄВ зазначив, що всі пропозиції, висловлені учасниками заходу, увійдуть до загального аналітичного звіту за підсумками громадських обговорень, який буде передано до Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Міністерства юстиції України, іншим зацікавленим установам та особам.