Субота, 20 Квітня 2024 р.
25 Листопада 2011

ЯК МІСТО ВИТОРГУВАЛО БАЗАР

18 листопада підприємці, що працюють на Центральному ринку, відчули, як земля йде з-під їхніх ніг. У прямому сенсі цього слова. Зранку хтось почав поширювати чутки, що базар продають, землю віддають невідомо кому під якесь будівництво, і перелякані за своє майбутнє підприємці рушили у бік «білої хати». 

В адмінбудинку міськради саме тривала терміново скликана позачергова сесія міськради. На її розгляд було винесено питання, пов’язані з припиненням права постійного користування земельними ділянками для деяких суб’єктів господарювання. 

Серед них опинився і Центральний ринок. Багато років земля, на який він розташований, була у постійному користуванні дочірнього підприємства Кам’янець-Подільського районного споживчого товариства «КВЗП «Кам’янець-Подільський». Фактично міська влада не мала важелів впливу на встановлення порядків на рин­-

ку – там керувало КВЗП. Єдине, що пов’язувало місто з ринком, це ринковий збір, але і той через зміни в податковому законодавстві було відмінено. Ініціативній групі підприємців ринку, присутній на сесії, надали пояснення кроків влади. 

З коментарів юриста департаменту ЖПДІ Юлії ВУС стало відомо, що у зв’язку зі змінами в законодавстві з’явився чіткий перелік суб’єктів господарювання, які мають право на постійне користування земельною ділянкою, а КВЗП до них не належить. 

Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, секретар міськради Василь СЕНЮК, депутат облради Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО у виступах наголошували, що ніхто не збирається продавати ринок, й підприємці матимуть можливість укласти договір про оренду землі безпосередньо з міською радою так само, як укладали з КВЗП. Серед аргументів на користь змін було названо можливість підприємців пред’являти вимоги до умов роботи на ринку вже міській владі, яка, у свою чергу, зможе зайнятися благоустроєм (у тому числі туалетом для працівників), бо надходження в міський бюджет від оренди землі обіцяють бути близько 3 млн.грн. 

Проте підприємців не так просто було заспокоїти. Вони не розуміли, чому їм ніхто нічого не розповів заздалегідь. Свою недовіру пояснювали вони і тим, що влада вирішує такі важливі питання на раптово скликаній сесії, без попереднього обговорення з людьми, чиї робочі місця знаходяться на ринку, і навіть елементарного попередження. З ініціативною групою ринку представники виконкому 

зустрілись тільки зранку того ж 18 листопада. 

Врешті, відповідне рішення депутати прийняли. А щоб краще пояснити людям, що їм нічого не загрожує, 19-20 листопада на радіо та у вигляді листівок був розповсюджений відкритий лист міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА до підприємців, де, зокрема, зазначається: 

«…земля під Центральним ринком не вилу­чається і нікому не продається, що жодним чином не впливатиме на подальшу Вашу підприємницьку діяльність! 

…Приватні підприємці – власники об’єктів нерухомості на ринку зможуть оформити договори оренди землі, а підприємці – власники тимчасових споруд – договори особистого сервітуту безпосередньо з міською 

радою.

Тому прошу Вас зберігати спокій і не піддаватися на провокації! Міська рада гарантує Вам підтримку та захист».

А 21 листопада під головуванням першого заступника міського голови Григорія ГОРШУНОВА відбулася нарада за участю ініціативної групи підприємців, аби врегулювати подальші спільні кроки.