П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
6 Січня 2012

ПІД ЯЛИНКОЮ – ПРО ГРОШІ ТА ПОЛІТИКУ

Засідання позачергової сесії міської ради, що відбулось 30 грудня, попри передсвяткові дні мало кому принесло радість. В основному через рішення, пов’язані з фінансами. 

Затвердження нового Положення про єдиний податок, розробленого згідно з вимогами Податкового кодексу, не порадувало підприємців. 

Для першої групи платників в основному діятиме ставка 10% від розміру мінімальної заробітної плати (107,3 грн.). Ставка 20% (або 214,6 грн.) застосовуватиметься для другої групи платників. 

Перед прийняттям цього рішення під­приємці ринку звернулися з проханням встановити їм ставку в розмірі 5% від розміру мінімальної заробітної плати, інакше вони просто не зможуть працювати.  Для обговорення пропозиції депутати навіть зробили перерву, але врешті-решт на поступки не пішли, мотивуючи це мізерним бюджетом. 

А затверджений рішенням сесії бюджет 

і справді міг би бути кращим. Хоча б на 

40 млн. Недофінансування очікують всі галузі, але основні проблеми виникають із забезпеченням бюджетної сфери. Міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ висловив сподівання, що протягом року фінансування вирівняється дотаціями з Держбюджету, бо Кам’янець знаходиться в такому ж становищі, як і вся 

Україна. Депутати ж висловилися що­до доручення виконкому розглянути можливість збіль­шення дохідної частини бюджету.

Через брак фінансування поки що призупинено роботу Фонду підтримки малого підприємництва, але депутати не полишили надії на відновлення його роботи.

Наприкінці сесії голова фракції ВО «Батьківщина» Валентина ВОЛОШИНА звернулася до своїх колег із заявою щодо політичної та соціально-економічної ситуації в державі, зокрема арешту екс-прем’єра Юлії ТИМОШЕНКО, та повідомленням про наміри орга­нізувати збирання підписів щодо дострокових виборів до Верховної Ради. 

На виступ депутата обласної ради Володимира МЕЛЬНИЧЕНКА, котрий наголосив на відповідальності чиновників за власні вчинки,  фракція «Батьківщини» відреагувала залишенням депутатських крісел. З точністю до навпаки ситуація повторилася під час виступу депутата облради Олега ДЕМЧУКА – тепер уже фракція Партії регіонів прагнула покинути сесійну залу. 

Втім депутати згодилися на прохання місь­кого голови залишитися в залі, щоб можна було закрити пленарне засідання.

Наступне засідання сесії очікується наприкінці січня.