П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
6 Січня 2012

БЮДЖЕТ-2012: БЮДЖЕТ РОЗВИТКУ ЧИ ВИЖИВАННЯ?

30 грудня відбулася позачергова сесія районної ради. Основним питанням порядку денного стало затвердження бюджету на 2012 р. Оскільки настрій у всіх був передноворічний, то одноголосно вирішили говорити коротко про головне.

Цього року загальний обсяг районного бюджету складає 191556833 грн.

– Районний бюджет 2012 року було розроблено, враховуючи всі показники, передбачені Держбюджетом. Зокрема, це зростання мінімальної заро­бітної плати, котра поетапно збільшуватиметься впродовж усього року і на 

1 грудня дорівнюватиме 1134 гривням, – запевнив начальник фінансового управління РДА Олександр ФЕДИК. 

Крім того, було збільшено видатки районним відділам освіти та культури і туризму, районній центральній лікарні, фінансовому управлінню РДА, управлінню праці та соціального захисту населення. 

Попри це на сесії пролунала думка, що, на жаль, про виділення коштів на нові об’єкти будівництва чи завершення недобудованих не прозвучало ані слова. Тому виникло логічне запитання: «Чи можна цей бюджет назвати бюджетом розвитку району, чи, може, бюджетом нашого виживання?».

– Дійсно, на жаль, у видатках, розрахованих на розвиток бюджетних установ, кошти не закладені, але є надія на бюджет розвитку сільських рад, – прокоментував ситуацію Олександр Григорович. – Ми в першу чергу хочемо підтримати будівництво дитячого садочка в с.Гуменці, відремонтувати дахи шкіл у Чорнокозинцях, Княжполі тощо. Напрацювання є, потрібно лише всім поставитися до цих проблем як до особистих. А резерви, думаю, знайдуться. 

Перший заступник голови РДА Ніна ФАБІЯНСЬКА назвала бюджет 2012 року соціальним, адже досить від­чутним є збільшення соціальних ви­плат. Також Ніна Францівна зазначила:

– Наш район глибоко дотаційний. Лише на 22% ми самі себе забезпечуємо, а все інше – дотації та субвенції з Держбюджету. Тому, як кажуть, дарованому коню в зуби не дивляться. Необхідно приймати те, що є, й використовувати ефективно. В першу чергу потрібно працювати над легалізацією робочих місць у районі й збіль­шувати прибуткову частину бюджету.

Також під час засідання сесії голова райради Іван РОМАНЧУК зачитав лист-відповідь від керівництва «Укрзалізниці» на прохання щодо від­новлення колишнього графіка руху потяга «Київ – Кам’янець-Поділь­ський». «Укрзалізниця» відповіла районним депутатам, що на сьогодні повернення до колишнього графіка є неможливим, оскільки пасажирські перевезення за цим маршрутом збиткові. 

Лише за минулий рік потяг «Київ – Кам’янець-Подільський» заборгував 7,1 млн.грн. Загалом же збитки «Укрзалізниці» сягнули 64 млн.грн. Поки цей борг не буде повернено, розклад руху потяга не зміниться.

Фінальне слово передноворічної сесії надали депутату обласної ради Володимиру МЕЛЬНИЧЕНКУ, який привітав усіх з Новим роком і прийняттям нового районного бюджету. Приєдналися до привітань і учасники колективу «Вечірні зорі», які завершили чергове засідання районної ради піснями й веселими танцями.