П'ятница, 29 Березня 2024 р.
3 Лютого 2012

УКРАЇНА ЗБІЛЬШИТЬ ВЛАСНИЙ ВИДОБУТОК ЕНЕРГОНОСІЇВ ТА ШУКАТИМЕ АЛЬТЕРНАТИВУ ГАЗУ

Цього тижня прес-служба міськради надіслала всім засобам масової інформації матеріали, підготовлені їхніми колегами з облдержадміністрації з проханням термінового і обов’язкового оприлюднення. У них, зокрема, йдеться про те, що

Україна продовжить працювати над збільшенням влас­ного видобутку енергоносіїв. Про це заявив Президент Укра­їни Віктор ЯНУКОВИЧ в ексклюзивному ін­терв’ю для спільного проекту New York Times News Service & Syn­dicate и «Сегодня Мультимедиа» – альманаху «Україна і світ – 2012. Глобальний порядок денний».


Глава держави, зокрема, за­значив, що вже 2011 р. Україна вийшла на більші обсяги видобутку власного газу і надалі їх нарощуватиме.

Президент звернув окрему увагу на важливість для України пошуку альтернативних видів енергоносіїв.

– Два роки тому ми вирішили піти шляхом збільшення власного видобутку енергоносіїв. Фактично на 14 мільйонів тонн за два роки збільшили обсяги видобутку вугілля. Це дуже серйозно, ми й далі йдемо цим шляхом, – сказав він.

За словами Віктора ЯНУКОВИЧА, торік в Україні було видобуто 82 мільйони тонн вугілля, і сьогодні профіцит цього енергоресурсу становить мінімум 5 міль­йонів тонн.

– Ми можемо використати ву­гілля як енергоносій, що заміщує газ, застосувавши відповідні технології в різних галузях: в металургії, в енергетиці тощо, – зазначив Глава держави. Віктор ЯНУКОВИЧ, крім того, підкреслив важливість оптимізації споживання енергоносіїв.

Президент вкотре наголосив, що сьогодні Україна платить непомірну ціну за російський газ.

– Це проблема, яку ми отримали в спадщину, і сьогодні вона нас тримає, як зашморг. Тому що ціна на газ 516 доларів – це найвища ціна в світі… Чому в нас газ найдорожчий у світі? Цей підхід несправедливий, і зовсім не зрозу­міло, за що Україну покарали такою ціною. Ось на це запитання ми й шукаємо відповідь, продовжуючи переговори з Росією, – сказав ЯНУКОВИЧ. Він особливо наголосив: результати українсько-російських газових переговорів відповідатимуть національним інте­ресам нашої держави.

Водночас Глава держави за­уважив, що, незважаючи на високу вартість газу для України, влада зробила все, аби його ціна для населення не збільшувалася.

– МВФ, наприклад, вимагав збільшити тарифи на газ для населення і «Теплокомуненерго». А це означає – підвищити тарифи на оплату квартир більш ніж на 100% і, звісно, тарифи на споживання газу для населення, за рахунок цього компенсувати дефіцит кош­тів. Ми розуміли, що таке навантаження для населення – надмірне, і на це не пішли, – сказав Президент.

За матеріалами прес-служби Президента України.