Субота, 20 Квітня 2024 р.
3 Лютого 2012

ВИЩИЙ СУД СОЛІДАРНИЙ З ДУНАЄВЕЦЬКИМ

Фактично рік тривали судові засідання в цій гучній справі – 25 січня 2011 р. в Дунаєвецькому районному суді було розпочато розгляд кримінальної справи щодо звинувачення Анатолія НЕСТЕРУКА і Миколи НЕЧАЯ за ст.364, ч.2, та ст.368, ч.2, КК України. Слухання по суті розпочалося 9 лютого. Понад півроку тривали судові засідання, під час яких громадськість міста, колективи міських організацій та установ не переставали звертатися до суду з проханнями щодо зміни запобіжного заходу до заарештованих (з утримання за гратами на підписку про невиїзд), в чому їм регулярно відмовляли. На засідання продовжували приїжджати кам’янчани, які висловлювали підтримку Анатолію Макаровичу. 

Перебіг судового процесу широко висвітлювався у засобах масової інформації. Зокрема, «По­до­лянин» регулярно опри­люд­­-

нював хід подій, починаючи із затримання екс-мера і керуючого спра­вами у вересні 2010 р. Як свідків, до справи було залучено чимало депутатів міської ради, чиновників різних структур. 

5 липня 2011 р. суддя Дунаєвецького райсуду Володимир ШКЛЯРУК виголосив результати понад 9-місячної епопеї. Суд вирішив, що в діях підсудних не вбачається отримання хабара, і визнав винними Анатолія НЕСТЕРУКА та Миколу НЕЧАЯ у зловживанні службовим становищем. Арешт із майна підсудних було знято. Вирок передбачав Анатолія НЕСТЕРУКА за­судити до 4-х років позбавлення волі (відтермінування – 1 рік), а Миколу НЕЧАЯ – до 3-х років умовно з випробувальним терміном 1 рік. Останнього в залі суду відразу випустили з-під варти.

А 31 серпня того ж року відбулося засідання Хмельницького апеляційного суду. Суд другої інстанції дослідив факти і дійшов висновку, що інкримінованого злочину – отримання хабара підсудним – доведено не було, тому тримати Анатолія Макаровича під вартою немає необхідності. Анатолія НЕСТЕРУКА в залі суду звільнили.

Звичайно, були подані касаційні скарги до суду вищої інстанції.

Про те, що відбувалося минулого тижня на засіданні Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, «Подолянину» повідомила власний кореспондет газети «Голос України» Віра ШПИ­­ЛЬОВА, яка була присутня на засіданні. Віра Филимонівна зазначила таке:

– 24 січня суд розглянув касаційні скарги всіх діючих сторін. Обвинувач, заступник начальника відділу прокуратури Хмельницької області Ростислав ЛУНЬ, оскаржив вирок Дунаєвецького суду Хмельницької області від 5 липня 2011 року, що виправдав обох підсудних за ч.2 ст.368 КК (вимагання та отримання хабара). Він домагався нового судового розгляду та суворішого покарання. 

Захист теж наполягав на скасуванні вироку. За словами захисника Анатолія НЕСТЕРУКА Лева КАРТУШИНА, навіть під мікроскопом у суді не можна було побачити в діяннях НЕСТЕРУКА суспільно небезпечних діянь. Але Вищий суд залишив вирок Дунаєвецького суду без змін, а всі касаційні скарги – без задоволення. 

Якщо жодна зі сторін не подаватиме нових касаційних скарг, то засудженим залишається чекати закінчення відтермінування покарання, визначеного судом. Миколі НЕЧАЮ – до 5 липня, Анатолію НЕСТЕРУКУ – до 31 серпня. 

Кам’янчан продовжує турбувати доля Анатолія Макаровича, вони звертаються до редакції з проханням повідомити, як він нині живе, чим займається. У телефонній розмові Анатолій НЕСТЕРУК нам сказав, що поки що чекає закінчення випробувального терміну та поправляє втрачене здоров’я.   

– Адвокати обмірковують можливість підготовки звернення до вищих судових інстанцій і Європейського суду. А коли завершаться всі юридичні справи, я обов’язково розповім кам’янчанам, як я живу і чим буду займатися.