Субота, 20 Квітня 2024 р.
10 Лютого 2012

ОЖЕЛЕДИЦЮ ЗАБУЛИ, ДО МОРОЗУ ЗВИКЛИ, ЗІ СНІГОМ – БОРЕМОСЬ

ОЖЕЛЕДИЦЮ ЗАБУЛИ,  ДО МОРОЗУ ЗВИКЛИ, ЗІ СНІГОМ - БОРЕМОСЬ Три тижні поспіль жителі міста та району, а разом з ними комунальники та влада борються із зимовими сюрпризами. Тиждень після Водохреща всіх турбувала ожеледиця, наступного тижня «героєм» став шалений мороз, а цього тижня всі долають сніг та його кучугури. 

Справжньою полоненою снігової хуртовини стала відрізана негодою від цивілізації найвіддаленіша територіальна громада нашого району – сс.Чабанівка, Гута-Чугорська, Лисківці та Липи. 

Жителі цих сіл не мали змоги отримати належну медичну допомогу та навіть купити хліба. Занесену снігом дорогу не було чим прочистити. 

Сільський голова Чабанівської територіальної громади Олександр ГАВРИЛЮК не розгубився і кинувся виправляти складну, якщо не сказати – надзвичайну, ситуацію. Він всюдиходом доїхав до траси в с.Грушка, де на нього чекала машина з хлібом. Перевантаживши буханці, Олександр Петрович розвіз їх по селах. 

Сільський голова за власні кошти купив дизельне пальне, заправив ним спецтехніку, а механізатори Iван ГАЛАТИР та Олег ШЕВЧУК за його проханням почали прочищати дороги у Чабанівці та Гуті-Чугорській. Тим часом Олександр Петрович звернувся до приватного підприємця Iвана МІЗИКА по допомогу з розчищення доріг у с.Липи. Також нагальною проблемою стала недостатня кількість палива у місцевих навчальних закладах. Олександр Петрович звернувся по допомогу до районної влади, яка оперативно від­реагувала та забезпечила їх вугіллям.

Села Кам’янеччини не припиняють боротьби із наслідками сильних снігопадів. Розчищення доріг та приведення в належний стан територій біля приміщень адміністративних установ на території району стало основним завданням усіх керівників структурних підрозділів райдержадміністрації. 

ОЖЕЛЕДИЦЮ ЗАБУЛИ,  ДО МОРОЗУ ЗВИКЛИ, ЗІ СНІГОМ - БОРЕМОСЬ – З непростої метеорологічної ситуації виходимо з гідністю. Люди в цих складних умовах працюють по вісімнадцять годин на добу з невеликими перервами на відпочинок та харчування. На сьогодні в районі працюють шість грейдерів, дев’ять тракторів МТЗ-80 та один трактор Т-150. Щоб привести дороги в належний для транспортного сполучення стан, на добу ми використовуємо близько 250 тонн сипучої суміші,  близько 2 тонн дизельного пального та 1000 літрів бензину, – розповів начальник філії «Кам’янець-Подільська ДЕД» Василь ЧОРНИЙ.

А у вівторок заступник міського голови з комунальних питань Сергій БАБІЙ та заступник директора департаменту ЖПДІ Валентин СВІДЕРСЬКИЙ розповіли про те, які випробування пройшли міські комунальники:

– Протягом трьох днів у Кам’янці випало стільки снігу, скільки й за місяць іноді не випадає. Комунальники працювали вночі, починаючи з восьмої вечора і до восьмої ранку, на допомогу дванадцяти комунальним автомобілям, що розчищають дороги, прийшла ще й військова техніка. 

За словами Сергія БАБІЯ, одна доба інтенсивного прибирання від снігу обходиться місту в 20 тис.грн., а отже, за перші 3 дні сніг вибив з міста  60 тис.грн. Було розчищено в першу чергу центральну частину міста, вулиці, якими їздить комунальний транспорт і маршрутки. Чесно зізнались комунальники, що до Смирнова, Підзамча і фільварків у вівторок ще не добрались. 

ОЖЕЛЕДИЦЮ ЗАБУЛИ,  ДО МОРОЗУ ЗВИКЛИ, ЗІ СНІГОМ - БОРЕМОСЬ Хоч вони і розповіли про свої успіхи на білому ристаллі, роботу комунальних служб все одно можна назвати невдячною – не встигає мітла двірника чи ківш грейдера віддалитися, як сніг знову займає свої позиції, а людям здається, що за дорогами ніхто не дивиться. 

Ще одним дуже гарним, але небезпечним наслідком перепаду температури стали блискучі бурульки. У місцях, де тротуари безпосередньо прилягають до будинків, – на вулицях Огієнка, Князів Коріатовичів, Гагаріна, Драгоманова та інших, варто бути максимально уважними та обережними, аби не стати жертвами крижаних стилетів. 

ОЖЕЛЕДИЦЮ ЗАБУЛИ,  ДО МОРОЗУ ЗВИКЛИ, ЗІ СНІГОМ - БОРЕМОСЬ – Те саме стосується автомобілів, які потрібно ставити подалі від будинків, адже зсув снігової лавини з даху або обрив бурульок може пошкодити авто та завдати травм людям, які будуть сідати або виходити з автомобіля, ­ розповідає директор КП «Інспекція з контролю за благоустроєм міста» Петро СОЛЯРИК. ­ Стежити за станом дахів повинні господарі або особи, які орендують приміщення. Власники приватних будинків, комунальні підприємства (ЖЕКи,) ОСББ відповідають за стан дахів і зобов’язані вчасно збивати намерзлі бурульки, особливо, коли вони нависають над тротуаром чи пішохідною доріжкою. Просимо кам’янчан, якщо Ви побачили навислі бурульки у небезпечних для руху пішоходів місцях, звертатись до ЖЕКів, ОСББ, до оперативної служби міськвиконкому за тел. 1505, або до «Інспекції з контролю за благоустроєм» за тел. 5-10-19. Якщо збити бурульки терміново неможливо, то небезпечне місце необхідно тимчасово обгородити. Безпечна відстань від будинку з крижиною на даху повинна бути не менше трьох метрів. 

До речі, хто не знає, як облаштувати, можна подивитись на обгороження виконкому, на даху якого виросли, напевно, найповажніші бурульки Кам’янця.