П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
17 Лютого 2012

ЮВІЛЕЙ НА БАРИКАДАХ

25-річчя міської організації ветеранів війни та праці в місті не пройшло непоміченим. Як і впродовж усього життя, цими днями люди старшого покоління багато чого пережили: і біль образи, і радість вшанування, і гордість за згуртовані ряди, і рішучість та впевненість у прийнятих рішеннях.  

Дехто з них знову згадував рядок із пісні «День Победы» про те, що їхнє свято «со слезами на глазах…».

В БІЙ ІДУТЬ НЕ ЛИШЕ СТАРИКИ

ЮВІЛЕЙ НА БАРИКАДАХА все почалось 31 січня, коли під час засідання сесії міськради депутат Віктор ПРИТУЛЯК (ВО «Свобода») дозволив собі некоректний вислів на адресу ради ветеранів. Обурені ветерани розповсюдили через засоби масової інформації звернення, де виклали свою точку зору як на образливі слова депутата, так і на його особу (дивіться «ПОДОЛЯНИН» від 10 лютого). 

Саме це звернення було зачитане і на засіданні сесії міськради 10 лютого (на фото вгорі). Вона, власне, і розпочалася демаршем сивочолих воїнів у парадній формі та з нагородами. 

Проте даремно чекали ветерани вибачень з боку ПРИТУЛЯКА – він не вимовив жодного слова. Єдиним, на чиї слова він відреагував, став депутат обл­-

ради Сергій ВЕДЕРНІКОВ, котрий зазначив, що в інші часи викликав би його на справжню дуель. «Роздягайтесь!» – сказав на це Віктор Григорович. Але спробу Сергія Леонідовича зняти піджак зупинив міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, аби уникнути бійки в міському парламенті.

ШАНА ЗА ЧЕСТЬ  

ЮВІЛЕЙ НА БАРИКАДАХ10 лютого, черед дві години після закінчення сесії міськ­ради, ветерани зібрались у сесійній залі, аби відзначити 25-річчя своєї організації. І знову лейтмотивом зібрання стали вищезгадані події, адже на урочистостях голові ради ветеранів Леонтію РОГАЛЮ і диригенту хору ветеранів 

війни та праці «Квітка на камені» Володимиру ЛАБАНСЬКОМУ вручалися відзнаки міськради «Честь і шана». 

Саме доцільності нагородження цією відзнакою представників ради ветеранів стосувався виступ депутата від ВО «Свобода» на сесії міської ради, і саме під час цього виступу він вжив слова, які образили й обурили ветеранів. 

Нагороди були вручені, і не тільки ці. Чимало шанованих кам’янчан отримали грамоти облдержадміністрації та 

облради, а також відзнаку міського голови «За заслуги перед громадою». Михайло СІМАШКЕВИЧ, потискаючи ру­ки ветеранам, дякував за активну позицію і заслуги перед містом: 

– Особисто мене вражає надзвичайна активність людей похилого віку. Ми докладатимемо максимум зусиль, аби зберегти все те, що Ви зробили, – зазначив Михайло Євстафійович.

ЗАЛП ПО СВОБОДІ

Віктор ПРИТУЛЯК14 лютого власний день народження ветеранська організація зустріла мітингом у Сквері Танкістів. Мітингом протесту. До виступу записалися близько 20 осіб, котрі мали бажання публічно висловити своє обурення. Учасники мітингу домагалися покарання «свободівця», заявляли про неприпустимість перебування Віктора ПРИТУЛЯКА в депутатському кріслі та на посаді старшого викладача К-ПНУ. 

– Нас обурили слова депутата про те, що ветеранська організація фактично ручна, працює на мера та міськвиконком, що раду ветеранів використовують, – сказав голова ветеранської організації Леонтій РОГАЛЬ. – Ветеранів ще ніхто ніколи так не обзивав, як це дозволив собі старший викладач нашого на­ціонального університету. Я не знаю, чому він тоді навчає молодь! Ціль сьогоднішнього мітингу – засудити, прийняти резолюцію і вимагати вибачення.

Депутат облради Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО, який вітав членів ветеранської організації з ювілеєм у залі засідань, підтримав їх і на мітингу: 

– Я сюди прийшов не як депутат чи представник політичної сили, а як звичайний кам’ян­чанин, в якого рідний дід брав участь у війні. Дорогі ветерани, добре, що Ви не бачили, про що пишуть на форумах в Інтернеті! Мій син, начитавшись того, запитав у 93-річної бабусі, чи правда, що у наших дідів були медалі за те, нібито вони відбирали якісь там колоски і здавали людей НКВС? Вона розплакалася, а я розповів синові, що кожна ця медаль – це кров і піт. Тому ще раз схиляю голову перед Вами. 

Прийшов на мітинг висловити свою думку і корінний кам’янчанин, нині громадянин Ізраїлю, віце-мер м.Беер-Шева (Ізраїль) Ігор ОВШИЄВИЧ:

– Я народився і виріс у Кам’янці-Подільському. І, чесно кажучи, коли дізнався, що тут сталося, був шокований, тому попросив, щоб мені дали слово. Моя родина в цьому місті живе споконвіків. Вся сім’я мого дідуся була розстріляна фашистами, він єдиний вижив і пішов на фронт воювати. Другий  дідусь воював з першого до останнього дня війни. Пам’ятаю, як 9 Травня він вивішував свої медалі та пишався ними, розповідаючи, де і коли кожна з них була завойована. Скажу більше: в Ізраїлі 9 Травня визначили державним святом, і ветеранські організації з гордістю виходять на парад.

Надія ПІДСКОЦЬКА заявила, що «свободівець» принизив не тільки ветеранів війни, але й усіх кам’янчан: 

– Адже є діти й онуки ветеранів, є ветерани праці, Збройних сил, чорнобильці, афганці, які сьогодні тут з нами, – сказала Надія Костянтинівна. – Думаю, має бути резолюція нашого мітингу, в якій пропоную звернутися до ректора університету, до Міністерства освіти та науки з вимогою дати оцінку так званому викладачу. 

За словами секретаря міської ради Василя СЕНЮКА, на засіданні депутатської комісії з питань регламенту, депутатської діяльності та етики було вирішено підтримати міську організацію ветеранів та винести питання 

на обговорення депутатського клубу, який відбудеться 17 лютого.

– Ми дамо оцінку брутальним діям депутата ВО «Свобода», який порушив Закон України, допустивши образливе висловлювання на адресу організації ради ветеранів. Буде проведено розслідування і визначені заходи впливу, – сказав у виступі Василь Іванович.

Офіційного коментаря з приводу цих подій від Віктора ПРИТУЛЯКА та інших членів ВО «Свобода» поки що не було.