П'ятница, 29 Березня 2024 р.
16 Березня 2012

ХТО ВІДПОВІСТЬ ЗА БЕЗПЕКУ ДІТЕЙ?

У Кам’янець-Подільському районі за дорученням голови РДА Михайла ЖЕЛІЗНИКА проходять перевірки протипожежного стану в освітніх закладах. Працівники управління Держтехногенбезпеки у Хмельницькій області розпочали рейд з Довжоцької сільської ради. Не обійшлося й без журналістського ока. Побачене вразило як приємними фактами, так і кричущими, які свідчать про загрозу дитячому здоров’ю і життю…

ХТО ВІДПОВІСТЬ ЗА БЕЗПЕКУ ДІТЕЙ?Глава держави 29 лютого дав розпорядження запобігати травмуванню та загибелі дітей під час пожеж. Мова йшла і про виділення коштів на протипожежні заходи в місцях, де перебувають діти. Аналізуючи стан освітніх закладів Довжоцької сільської ради, стало очевидним, що фінансування – справді болюче питання, і пожежна безпека дітей у першу чергу залежить від ставлення до цього питання самих керівників.

Завідуюча Довжоцького дитячого садка «Веселка» Людмила ЖЕЛІЗНИК показала інспекторам необхідні запасні виходи з приміщення (їх нарахували 6), нові закуплені вогнегасники та якісну електроплиту, привезений пісок і щебінь, план евакуації на випадок пожежі, замінені вікна, які, за її словами, закуплялися й встановлювалися, враховуючи техніку безпеки.

– Ми цього року заклали кошти на заміну всіх світильників. Розетки вже замінили, закупили заглушки, – каже Людмила Францівна. – Дякувати Богу, в нас хороший запас води – на подвір’ї є криниця. 

Претензій до протипожежного стану цього закладу перевіряючі не висловили, а от перевірка НВК I-III ступенів у с.Нагоряни, на території цієї ж сільської ра­ди, закінчилася складанням протоколу про адміністративне правопорушення та накладанням штрафу на директора Олександра ШУТКЕВИЧА. 

– В закладі елементарними вимогами пожежної безпеки взагалі нехтують, – каже старший інспектор Кам’янець-Подільського міськ­­районного відділу управління Держтехногенбезпеки у Хмель­ницькій області Віктор КЛЮС. – У ході проведення ремонтних робіт у НВК було заблоковано другий евакуаційних вихід з другого поверху школи. При розміщенні дитячого садка в будівлі школи не було забезпечено другий евакуа­ційний вихід з дитячих груп, а опалювальні печі експлуатуються з трі­щинами, через які в приміщеннях, де перебувають діти, відчувається запах диму. Під сходовою клітиною збе­рігаються легкозаймисті матеріали. 

Директор закладу пояснює не­до­три­ман­ня правил пожежної без­пеки відсутністю належного фінансування. Виходить, якщо «держава не виділяє достатньо коштів на хороші та безпечні вік­на», а пісок, необхідний для пожежної безпеки, – «занадто дорогий», то можна ігнорувати й, на перший погляд, дрібні порушення безпеки, які не залежать від наявності коштів.  Мотлох біля грубки, закопчені стіни, замурований запасний вихід і вікна в коридорі, які взагалі не відчиняються, справили своє враження.

– Наявність одночасно такої кількості порушень у протипожежному захисті одного закладу в разі виникнення пожежі може призвести до трагічних наслідків, – пояснює Віктор Миколайович, – тому виникає логічне запитання: коли ж з боку держави, а особливо керівників дитячих установ, буде приділено належну увагу безпечному вихованню дітей?

Кажуть, береженого Бог береже. А хто ж відповідає за життя і здоров’я дітей, про безпеку яких не подбали дорослі та не може подбати держава?..