П'ятница, 29 Березня 2024 р.
23 Березня 2012

ЩО ВИНЕН, ВІДДАТИ ПОВИНЕН

Зоя КацапЗгідно із законодавством України, стаж роботи громадянина, який надає йому право на отримання пенсії, залежить від внесків, сплачених до Пенсійного фонду України. Той керівник, який ігнорує обов’язок сплати коштів до Пенсійного фонду, позбавляє працівників права на отримання пенсії в повному обсязі, передбаченому законодавством.

Ця проблема є болючою не тільки для майбутнього пенсіонера, але й для самого Пенсійного фонду. Начальник управління Пенсійного фонду України в м.Кам’янець-Подільський і Кам’янець-Подільському районі Зоя КАЦАП прокоментувала стан надходжень внесків у місті та районі.

– Зоє Володимирівно, яка ситуація зі сплатою внесків до Пенсійного фонду в нашому регіоні?

– Насамперед зазначу, що потреби в коштах для своєчасної виплати пенсій зростають чи не щоденно, тому найважливішим завданням є своєчасне наповнення бюджету фонду.

Щомісяця до бюджету управління надходить 24,5 мільйона гривень власних коштів, що майже на 20% більше, ніж минулорічний показник. При цьому темпи зростання фонду оплати праці працівників становлять 111,5%.

На обслуговуванні в управлінні перебувають майже 50 тисяч пенсіоне­рів із міста і району. За рахунок власних надходжень фінансується лише 44,4% від потреби пенсійних виплат, хоч останнім часом цей показник зріс на 1,4%.

– Якщо так, то є підприємства, які сумлінно сплачують внески до Фонду. Назвете їх?

– Так, їх у нас досить багато. Зокрема, це ВАТ «Подільський цемент», від якого надходить майже 8% власних платежів, КП «Міськтепловоденергія», ТОВ «Преттль-Кабель-Україна», ПАТ «Модуль», ПАТ «Авіс», ТОВ «Подільська будівельна компанія», ППВКФ «Будіндустрія», ТОВ «Промтехтранс» та інші. Міська та районна влади можуть похвалитися тим, що не мають боргів за внесками до Пенсійного фонду від діючих підприємств комунальної сфери. Сумлінними платниками є всі бюджетні установи. Хотілося би, щоб вони стали хорошим прикладом для наслідування зі сплати внесків для інших.

– Та все ж Фонд має проблеми із наповненням. Які шляхи їх подолання Ви бачите?

– На жаль, є платники, котрі мають багаторічну заборгованість. Тому ми багато уваги приділяємо пошуку резервів для виконання плану. Зокрема, легалізацію заробітної плати і підвищення її розмірів. Роботодавці, які платять мінімальну заробітну плату або зарплату в «конвертах», намагаються зменшити податки і страхові внески, не задумуючись над тим, що це впливає на страховий стаж, а відтак – і на розмір майбутньої пенсії працівників.

Але, незважаючи на вжиті заходи з наповнення бюджету Фонду, сума боргу збільшилася з початку року на 281,8 тис.грн.

Сьогодні надзвичайно важливо, щоб кожен роботодавець зрозумів: якщо він є боржником Пенсійного фонду, то автоматично стає боржником усіх фондів соціального страхування. Несплачений єдиний внесок – це позбавлення права працівників на виплати на випадок безробіття, з тимчасової втрати працездатності, від не­щасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Попри інтенсивну роз’яснювальну роботу, доводиться застосовувати до неплатників штрафні санкції та примусове стягнення.

– І хто ж злісні неплатники?

– До інформації про ці підприємства я додам показники того, як їхній борг до Фонду вплинув на стаж працівни­-ків. На сьогоднішній день найбільшу заборгованість серед економічно активних платників мають: ДП «Нігинський кар’єр» – 125 працівникам не зараховано 12 місяців стажу; ДП НТК «Завод точної механіки» – 210 працівникам не зараховано 3 місяці стажу; ТОВ «Приладобудівний завод» – 80 працівникам не зараховано 3 місяці стажу; ТОВ «Ресурс-інвест-2007» – 130 пра­цівникам не зараховано 4 місяці стажу; ТОВ «Ка­м’янець-Подільський м’ясоконсервний комбінат» – 42 працівникам не зараховано 5 місяців стажу.

Та серед наших боржників не тіль­ки великі підприємства. До цього часу не сплатили повністю боргів фі­зич­ні особи – спрощенці, які мали спла­тити страхові внески до бюджету фонду за III-IV квартал 2010 року та за 2011 р. у сумі, не меншій ніж міні­мальний страховий внесок. Практично 85% фізичних осіб сплатили передбачені законодавством платежі. Однак 1550 фізичних осіб – під­при­ємців заборгували 5 млн. 500 тис.грн. За 2010 рік увесь борг охоплено позовною роботою, виконавчі листи і вимоги управ­ління передано органам Державної виконавчої служби для примусового стяг­нення. За боргами за 2011 р. також проводяться заходи щодо примусового стягнення боргу.

– На що б Ви хотіли звернути увагу платників?

– Слід сказати, що інколи виникають помилки, які стають причиною заборгованості через неправильно вказані рахунки, реквізити, оформлені пла­тіжні доручення. Тому керівникам підприємств, підприємцям потрібно контролювати сплату внесків і звіряти їх зі спеціалістами Пенсійного фонду.

Ще раз наголошу, що сплачувати внески потрібно щомісячно, до 20 числа. Переконливо прошу всіх платників погасити наявну заборгованість і не допускати її надалі. Боржник – це ганебне явище. А боржник Пенсійного фонду позбавляє гарантованих пенсійних виплат теперішніх пенсіонерів, а також майбутніх. А ними можете бути і Ви, «шановні» боржники, і Ваші діти!!!