Середа, 24 Квітня 2024 р.
30 Березня 2012

ТИСЯЧА: ДОВГИЙ ШЛЯХ З КНИЖКИ ДО КАРТКИ

ТИСЯЧА: ДОВГИЙ ШЛЯХ З КНИЖКИ ДО КАРТКИЩо б наш народ робив без виборів? Тільки у цей солодкий передвиборчий період існує шанс відчути не тільки моральну, але й матеріальну турботу державних мужів. У наших політиків є звичка заробляти імідж за державний кошт. Але народ вибачає їм цю слабкість, коли і в кишенях звичайних громадян щось та й осідає. Ось, хоча б тисяча гривень, відома як «юлина тисяча».

Протягом 2008-2010 рр. уряд забезпечив виплати компенсацій у розмірі 1 тис.грн. 6 мільйонам громадян, які були вкладниками радянського «Ощадбанку». 

2011 р. Держбюджет уперше не містив згадки про фінансування повернення вкладів. Але нещодавно Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ зазначив, що близько 6 млн. українців досі так і не отримали коштів із вкладів, тому варто пропрацювати механізм їх виплати.  

Наразі вся країна цікавиться, скільки українців збагатяться тисячою від Президента?

ГРОШІ БУЛИ – НЕ БУЛО МЕХАНІЗМУ

Епопея із виплатою знецінених заощаджень триває  вже не один рік. Взимку 2008 р. розпочалась виплата коштів за вкладами колишнього «Ощадбанку» Радянського Союзу. Мабуть, усі, хто отримав «юлину тисячу», й досі пам’ятають довжелезні черги та нічне чергування біля філій «Ощадбанку». За підрахунками, до 2010 р. виплачено близько 10,65 млрд.грн., більша частина з яких – 2008 р.  

Ці кошти стали в нагоді багатьом пенсіонерам, які  все життя працювали, аби забезпечити себе на старос­ті років. «Ой, доню, яка я щаслива, що нарешті «відвоювала» свою тисячу і вистояла в тих довжелезних чергах, – пригадуються слова старенької 86-річної бабусі Марії. – Частину коштів дам онукам і правнукам, а на решту куплю ліки, які мені прописав лікар, а я не мала за що їх придбати». Шалені черги, цілодобове вартування біля філій «Ощадбанку», штовханина, бійки та лайки – саме так відбувалася видача заощаджень 

2008 р. А все через те, що кошти просто «кинули», а нормального механізму їх видачі не придумали. Чи будуть враховані помилки попередників цього разу?

З КУЛАКАМИ ЧИ КАРТКАМИ?

По коментар з приводу механізму видачі коштів ми звернулися до керуючого Кам’янець-Подільським  ТВБ 10022/0140 АТ «Ощадбанку» Віктора ЯЩИШЕНА.

За словами Віктора Миколайовича, 29 березня відбулася селекторна нарада із керівниками установ «Ощадбанку», де говорилося про механізм видачі знецінених заощаджень громадянам, які їх не отримали 2008 р. Але поки що конкретних кроків установа не робить. Лише наступного понеділка банкіри очікують на детальні вказівки згори. Проте, за неофіційними даними, виплату коштів планують розпочати вже влітку і здійснювати за допомогою карток.  

На думку економістів і політологів, повернення втрачених заощаджень радянських часів має здійснюватися системно, на підставі цільової державної програми, а не шляхом одноразових виплат перед виборами. А нашим бабусям і дідусям залишається лише вірити в чергову обіцянку влади і в те, що нарешті вони зможуть взяти у свої мозолисті руки кровно зароблену в молодості й таку довгоочікувану тисячу. Щоправда, знецінену, навіть у порівнянні з виданою 2008-го.  

Галина МИХАЛЬСЬКА, спец. для «ПОДОЛЯНИНА».