П'ятница, 29 Березня 2024 р.
6 Квітня 2012

ВКЛАДЕ ДЕРЖАВА – ВИГРАЄ МІСТО

Щойно хтось робить черговий крок по чиновницьких чи політичних сходинках, в очах багатьох він переходить в іншу категорію. Народ перестає вважати таких за однодумців, хоча переважно власними руками ліпить їхні кар’єри. Оцінка дій владних мужів стає все критичнішою. Ще б пак! Ми хочемо переконатися, чи виправдовують вони нашу довіру, чи недаремно держслужбовців утримують наші податки, чи роблять політики те, що обіцяли на виборах. Як не парадоксально, влади ніхто не любить, але й без неї не обійтися. Навпаки – також, і це дає нам право час від часу перепитувати у народних обранців, що ж вони роблять для нас, куди ведуть наше місто?

Протягом останніх півроку всі засоби масової інформації міста рясніють повідомленнями про установки з малозрозумілою назвою «когенераційні», що зростають як гриби після дощу, та про плекання на кам’янецьких теренах курорту з не менш важковимовною назвою – бальнеологічний. 

Про ці та інші проекти наша розмова з міським головою Михайлом СІМАШКЕ-ВИЧЕМ, депутатом облради Володимиром МЕЛЬНИЧЕНКОМ та директором КП «Міськ­тепловоденергія» Валерієм ГОРДІЙЧУКОМ.

КОМБІНАЦІЯ З КОГЕНЕРАЦІЄЮ

За ствердженням фахівців, когенерація на сьогодні є однією з найпрогресивніших технологій, які використовуються в світі. Когенераційні установки виробляють з одного виду палива одразу два види енергії – теплову та електричну. 

– На жаль, сьогодні бюджет міста не дає можливості модернізувати систему житлово-комунального господарства. Щоб його привести до ладу, потрібно сто наших бюджетів, – розповідає Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО. – Сьогодні є можливість тільки латати дірки. Тому одне з основних завдань керівництва міста і моє як депутата облради – докласти максимум зусиль, щоб отримати фінансову допомогу і спрямувати державні та кошти інвесторів на модернізацію системи ЖКГ. Нам уже вдалося залучити фінансові потоки Світового банку під 0,5 відсотка річних (38,5 млн.грн.). За їх рахунок КП «Міськтепловоденергія» здійснює роботу із заміни енергоємного обладнання об’єктів водопровідно-каналі­заційного господарства. Минулого року проведено реконструкцію на каналізаційних очисних спорудах, 21 артезіанській свердловині, закінчується реконструкція 

4 каналізаційних насосних станцій (загальна вартість 11,5 млн.грн.). Продовжиться освоєння коштів і цього року – основна увага буде приділена заміні мереж. 

Запуск першої когенераційної установки. 2011 р.Інший напрямок, що активно нині модернізується, це теплоенергетика. Встановлення когенераційних установок – важливий крок на цьому шляху. Плануємо досягти енергонезалежності, адже вироблення власної електроенергії економить кошти на газ. Міська влада щозими зустрічається з ультиматумами «Нафтогазу»: «Не проплатите наперед кошти – відключаємо газ!». Ми ж не можемо допустити, щоб місто залишилося без тепла.

– Дві перші когенераційні установки були придбані нашим підприємством, – коментує Валерій ГОРДІЙЧУК. – Тільки їх робота з квітня минулого року дала можливість зекономити 1920 тис.грн. за рахунок здешевлення виробленої власної електричної енергії, яка майже на 50% дешевша за ціну ПАТ «Хмельницькобленерго». Також це дасть можливість у майбутньому не залежати від обленерго при подачі влітку гарячої води від котелень. Ще дві установки були придбані за державні кошти завдяки зусиллям Володимира МЕЛЬНИЧЕНКА. Держбюджет через Національне агентство з енергозбереження на це виділив 9,6 млн.грн. Зараз ідеться про плани придбати ще дві установки за допомогою держави.

За словами Михайла СІМАШКЕВИЧА, логічним кроком у плані розвитку цієї сфери стало затвердження сесією міськ­ради в лютому цього року «Муніципального енергетичного плану Кам’янця-По­дільського на 2012-2015 роки». Цей документ визначає, як у подальшому буде розвиватися теплова енергетика нашого міста, які реформи необхідні, щоб ця галузь йшла в ногу з часом, і найголовніше – щоб у найближчі 20-25 років ка­м’янчани не мали проблем з теплом і гарячою водою.

Поділились наші співрозмовники ще низкою корисних для міста проектів. 

– Подано пакет документів на фінансування за рахунок державного бюджету реконструкції самопливного каналізаційного колектору, – говорить Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО. – Коштів у міському бюджеті на такі роботи немає – кошторис складає 2,9 млн.грн. Це питання на даний час дуже актуальне, оскільки цей колектор аварійний і вже було два провали на проїзній частині проспекту Грушевського. 

Також стало відомо, що місто має плани стати одним з 10 переможців програми «DemoUkraineDN».  

– У конкурсі проектів брали участь 40 міст, – говорить Володимир Володимирович. – На сьогодні вже відібрано 17 учас­ників, серед них і Кам’янець. Програма впроваджується в рамках співпраці Мін­регіонбуду зі Шведським агентством з міжнародного розвитку (SIDA) та Північ-ної екологічної фінансової корпорації (NEFCO). Ця програма може принести місту грант на розвиток системи теплопостачання в розмірі 300 тис. євро та кредит – близько 400 тис. євро (при муніципальній гарантії) з відсотковою ставкою до 6% річних. КП «Міськ­тепловоденергія» підготувало проект, яким передбачено реконструкцію теплових мереж мікрора­йону Жовтневого. Також цим проектом передбачено встановлення 35 індиві­дуальних теплових пунктів у житлових будинках, що дозволить покращити якість послуг, а також вирішити проблему з рециркуляцією гарячої води. 

Якщо встановлення когенераційних установок швидше спрямовано на загальну модернізацію та економію коштів підприємства, то встановлення індивідуальних теплових пунктів торкнеться і гаманця споживача – належна рециркуляція гарячої води не допустить моментів, коли лічильник рахує холодну воду з крана гарячої, доки вона стече.

Хочеться вірити, що кам’янчанам спільними зусиллями таки вдасться реалізувати і цей амбітний план.

НАВІЩО НАМ БАДЕН-БАДЕН? МИ САМІ – КУРОРТ

Не менш амбітними видаються і прагнення надати місту статусу бальнеологічного курорту, де здійснюватиметься лікування мінеральними водами. З розвитком туризму місто визначилось давно. Що­правда, зусилля затримати гостей більш ніж на день-два поки що не приносять якихось результатів. Інша справа – курорт­не лікування, що потребує 2-3-тижневого перебування в місті. Кам’янець для цього має всі можливості: достатню мережу готелів, збережені заклади медицини, що спеціалізуються на водолікуванні, а головне – в нас є природні джерела лікувальних мінеральних вод.

– Першим завданням є отримання статусу курорту обласного значення, – каже Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО. – Для цього потрібне відповідне рішення обласної ради. Але для серйозного розвитку все ж таки необхідно досягти статусу курорту всеукраїнського значення, тільки тоді ми можемо зацікавити і серйозних інвесторів, і увагу держави. Ми володіємо неоціненним скарбом – наші мінеральні води можна використовувати і для зовнішнього застосування, і для внутрішнього. Є вода на зразок трускавецької «Нафтусі». Поки що законсервована свердловина з водою, ідентичною «Моршинській». Використовуючи природні багатства, Кам’янець може по-новому засяяти і стати відомим курортом. Отже першочергове завдання – добитись позитивного рішення облради, а далі за дорученням міста буду вишукувати можливості досягти позитивного рішення Верховної Ради з цього приводу. Відповідні документи для розгляду вже підготовлені.

Паралельно триває і робота з інвесторами. Як зазначив Михайло СІМАШКЕВИЧ, три українські інвестори вже роз­глядали можливість облаштування в приміщенні казарм Старої фортеці бальнеологічного центру, який міг би обслуговувати близько 3 тис. курортників. 

– Але для втілення проекту в життя необхідно понад 10 млн. євро. На жаль, укра­їнські інвестори, зважаючи на економічну кризу, не змогли собі дозволити окупити проект тільки через 12 років. Минулого тижня до Кам’янця приїжджав Генеральний консул Російської Федерації у Львові Олег АСТАХОВ, котрий пообіцяв переговорити з російськими інвесторами, зацікавленими в облаштуванні курорту. Їхній інтерес був пов’язаний з Трускавцем, але коли ми продемонстрували аналізи нашої води, яка не поступається лікувальними властивостями відомим водам, прокинувся інтерес і до Кам’янця. У День міста ми чекаємо на приїзд цих бізнесменів і спо­діваємось на конструктивну розмову. 

Наступного тижня приїде ще один російський бізнесмен, котрий уже знайомився з нашими пропозиціями. Його супроводжуватиме команда фахівців, котра здійснить розрахунки майбутнього проекту, – зазначив Михайло Євстафійович. 

Нагадаємо, що під час візиту Президента до Кам’янця влада порушувала питання щодо бальнеологічного курорту. Віктор ЯНУКОВИЧ сказав, що готовий пі­ти назустріч, якщо будуть представлені підтверджені інвестиціями бізнес-проекти, адже держава не може надати фінансової допомоги для облаштування курорту. 

Під час розмов щодо створення курорту в Кам’янці одразу згадуються часи, коли переповненими були турбаза та два наші будинки відпочинку – «Кооператор» і «Поділля». Люди різного віку, з різних куточків Союзу весь рік приїжджали, аби подихати свіжим повітрям, пройти курс процедур у водолікарні. Стіни будинків відпочинку пригадують і перші іноземні делегації з Китаю, арабських країн тощо. До речі, на території одного з цих будинків – «Поділля», де нині знаходиться «Гала-готель», є чудове джерело лікувальної води. Принаймні кам’янчанам уже відоме. Є шанс, що саме на гребені хвилі мінеральних вод наш Кам’янець підніметься ще вище.