Середа, 24 Квітня 2024 р.
3 Серпня 2012

НАРОД НА ВИДАННЯ

Сьогодні п’ятий день, як стартував виборчий процес в Україні. Фінішуватиме він аж 28 жовт­ня – в день, коли ми всі зайдемо до кабінок для голосування разом зі своїм волевиявленням. За його результатами сформується новий склад Верховної Ради України. Ситуація, в якій ми опиняємося, нагадує укладання шлюбу – сказав «так» і одразу поєднуєш долю з обранцем, у нашому випадку років на п’ять. Більше того, самі шлюбні церемонії родом десь з ХIХ ст., коли все робилось за принципом «нравится – не нравится, спи, моя красавица!». Так і в нас: хочеш – не хочеш, але парламент обираєш з того, що є.  Якось не віриться, що джерелом влади в нашій країні досі залишається народ.

Хоча після виборів «медовий місяць» пройде безтурботно, хіба що інші «претенденти на руку» попсують нерви судовими позовами, а журналісти «свічку потримають». Потім буде рутинне «сімейне життя» – ми питатимемо в парламенту, де гроші, де краще життя, яке майбутнє чекає на наших дітей, і, врешті, чому ті, хто проголосував за норвезький парламент (у Норвегії – найвищий рівень життя) мають «норкову шубу», а ми – ні. Чекають на нас і спроби розлучення – розпуском і позачерговим обранням українську Раду не здивуєш. Чекає і хронічне невиконання «подружнього обов’яз­ку» – на пленарних засіданнях картки нардепів набагато частіше з’являються в залі, ніж їхні господарі. 

А поки що в електорально-парламентського роману цукерково-букетний період. Щоб закохати в себе народ, кандидати не соромляться демонструвати принади, попутно паплюжать суперників і не шкодують грошей на залицяння, тобто передвиборчу агітацію. Та й «свати» не сидять склавши руки – впродовж тижня в Києві пройшла низка партійних з’їздів, де політичні партії або їхні об’єднання визначалися з переліком «кавалерів». Ой, вибачте, кандидатів у народні депутати України. 

ПРОЦЕС ПІШОВ

Зміни виборчого законодавства, які відбулися наприкінці минулого року, зміксували дві системи вибо­-рів – мажоритарну та пропорційну. Колись нардепи обиралися тільки на мажоритарних округах – у такому разі голоси йшли за конкретного кандидата. Останні вибори двічі здійснювалися за пропорційною системою – голосування відбувалося за партійними списками. 

Обидві системи мали достатньо негативних сторін, тому було вирішено повернутися до експерименту 2002 р., коли системи об’єднали.  

В жовтні цього року, як і 10 років тому, ми голосуватимемо як за списки партій, так і за окремих кандидатів, що балотуються в конкретних виборчих округах. Цю модель Україна випробувала і на виборах до місцевих рад 2010 р.

Отже, процес пішов. З цього понеділка до Центральної виборчої комісії потягнулися охочі стати нардепами. Тільки за перші два дні прийому документів (30 і 31 липня) ЦВК прийняла документи для подальшої реєстрації від 454 осіб для реєстрації в мажоритарних округах, зокрема: 

– 193 самовисуванців у мажоритарних округах;

– 261 висуванця від 9 політичних партій у мажоритарних округах.

При поданні документів на реєстрацію кандидати повинні внести 13224 грн. грошової застави.

ПАРТІЙНІ ПРОТЕЖЕ

 Володимир ШОВКОШИТНИЙНа Хмельниччині є 7 виборчих округів. Наш рідний має номер 193, до його складу входить Новоушицький і Кам’янець-Подільський райони та місто Кам’янець-Подільський.

Політичні партії, з’їзди яких відбулись цього тижня, оприлюднили партійні списки, а також списки кандидатів-мажоритарників.

Є партії, котрі обмежилися тільки мажоритарниками, зокрема Народна партія Литвина. Наш округ в їхнє поле зору не потрапив. 

Ростислав ЯРЕМА, голова райдержадміністраціїВраховуючи те, що «Свобода» і об’єд­нана опозиція поділили мажоритарні округи, окремого кандидата від «Свободи» в нашому 193-му також не буде.

Чого не скажеш про об’єднану опозицію «Батьківщина». Своїм кандидатом у нашому окрузі вона побачила Рости­слава ЯРЕМУ.

Ще одне об’єднання – «Союз патріотичних сил» («Наша Україна», УНП та КУН) – планує виграти вибори на окрузі за допомогою Володимира ШОВКОШИТНОГО.

Василь ТОВКАЙЛОЗ’їзд партії «УДАР» вніс корективи до їхнього мажоритарного списку. Якщо в раніше оприлюднених списках фігурувало ім’я Віри ПОРЧИНСЬКОЇ (вона ж – власкор «Голосу України» Віра ШПИЛЬОВА), то тепер у змагання на 193-му окрузі вдарився Василь ТОВКАЙЛО.

Попри всі прогнози, Партія регіонів на 193-й округ виставила жителя Новоушицького району, а не Кам’янеччини. Ним став голова райради Віктор БАРЧИШИН.  

ЄДИНИЙ САМОВИСУВАНЕЦЬ

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКОЯк з’ясувалося, поки що самовисуванець у нас один – Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО. В інтерв’ю «ПОДОЛЯНИНУ» він неодноразово наголошував на тому, що депутат-мажоритарник повинен залежати від громади, а не від партії.

Понад пів­сотні громадських ор­ганізацій міста і ра­йону адресували Мельниченку листи, в яких засвідчили всебічну під­тримку в прийнятті рішення балотуватися до Верховної Ради України не як представник тієї чи іншої політичної сили, а як представник громади. Це, зокрема, районні орга­нізації: ГО «Фонд сприяння розвитку місцевих ініціатив», відділення Федерації мисливського собаківництва України, УТМР,  Товариство Червоного Хреста, організація фіз­культурно-спортивного товариства, організація ветеранів війни, праці та ЗСУ, ГО «Футбольний клуб «Левада».

Під листом Громадської ради при міськ­виконкомі міськради, де йдеться про підтримку рішення Володимира Мельниченка балотуватися шляхом самовисування, підписалися громадські організації – члени Громадської ради. Серед них: ГО «Берегиня», «Кам’янецький сувенір», «Клуб юних миротворців», «Бать­ківський комітет захисту дітей», «Жінки за демократичне суспільство», «Гармонія», «Асоціація ділових жінок По­ділля», «Діти війни», «Егіда», Федерація бодибілдингу та фітнесу, Організація дітей-інвалідів, хворих на ДЦП, «Мрія», УТОС «Промінь», УТОГ, міська російська община, товариства  «Злагода», «Наша доля», «Дивоцвіт» і «Кам’янець-Подільський – Вісбаден», Кам’я­нець-Подільське представництво Хмель­ницького благодійного фонду «Хесед-Бешт», міськрайонне товариство інва­лідів, ОБАО, Подільська організація миротворців, міська Федерація тхеквондо (ВТФ) та хапкідо, Кам’янець-Подільське військово-історичне товариство шанувальників історії форти­фікації, МГО «Молодіжний парламент», міська організація ВГО «Союз Чорнобиль України», МО полі­тичної партії «Європейська партія України», міське відділення Дитячого фонду України, асоціація 

«Українські електроні­ка, комп’ютери, касові апарати», міська організація ветеранів, організація «Захисники Вітчизни». А також первинні організації ветеранів КП «Житловик» і мікрорайону цукрового заводу, Кам’янець-Поділь­ське товариство хворих на туберкульоз та їхніх сімей, народний хор ветеранів «Квітка на камені» тощо.

До 9 серпня триватиме висування кандидатів у депутати, тому пізніше ми дізнаємося ще про низку осіб, котрі планують поборотися за мандат нардепа. 

За станом на 2 серпня, жодного з висунутих кандидатів ЦВК ще не зареєструвало – засідання по нашому округу відбудеться сьогодні.

З ПІСНІ СЛІВ НЕ ВИКИНЕШ

З моменту реєстрації кандидатів у народні депутати вони мають право вести передвиборчу агітацію. Щоб не було інсинуацій, законом передбачено обов’язкове укладання угод між штабами політичних партій і редакціями засобів масової інформації. Причому закон не дозволяє ЗМІ відмовити в наданні площі чи ефірного часу тому або іншому кандидату чи партії без вагомих і обгрунтованих причин. Відповідальність за зміст всього, що надруковано чи ви­йшло в ефір, згідно з вищевказаними угодами, несуть кандидати чи партії, а не ЗМІ, які взагалі можуть не поділяти їхньої точки зору. 

Запитаєте, що ж можуть журналісти на виборах? Закон пише, що вони можуть бути тільки ретранслятором подій. Навіть помітивши порушення на діль­ниці під час голосування без спеціального «акту про порушення», складеного спостерігачами, ми не можемо вважати цей факт достовірним. А про рівень спостерігачів, котрих відсилають на вибори політичні партії, вже легенди складати можна. Як правило, це люди, котрі просто хочуть підзаробити, використавши нагоду. Ніхто їх навчанням не займається. 

А от щоб журналісти Хмельниччини не заблукали в нових вигадках закону, придуманого депутатами Верховної Ра­ди для виборів їх же самих, 30 липня в обласному центрі відбувся семінар у рамках реалізації проекту «Міс­цеві засоби масової інформації і виборчі ко­місії у виборах 2012 р.» під керівництвом Ігоря Бабюка – голови Чернівецької обласної ГО «Буковинський центр виборчих технологій». Проект ініційовано трьома громадськими організаціями: Буковинським центром виборчих технологій, Тернопільським прес-клубом і Хмельницьким обласним осередком ВГО «Комітет виборців» та підтримано Фондом сприяння демократії Посольства США. В цьому навчальному семінарі взяли участь і кам’янецькі журналісти.

Отже, країна і ми з нею вирушили у непередбачувану мандрівку під назвою «виборчі перегони», але тільки від нас з вами залежить, чи завершиться вона добре.