Середа, 24 Квітня 2024 р.
27 Липня 2012

РЕГІОНАЛИ ВИЯВИЛИСЯ ШУСТРІШИМИ

Тридцята позачергова сесія міськради, що відбулася 20 липня, стала парадоксальною.

Як не крути, головним її питанням було «мовне», але офіційно сесію скликали через нагальність затвердження бюджетних питань. 

Хоч «Батьківщина» і вимагала скликати сесію для прийняття звернення до Гаранта, першими до трибуни з текстом послання до Президента підійшли «регіони». Це виявилося їх тактичною перемогою: першими зачитали свій варіант звернення (озвучив голова фракції ПР Валерій СЛОБОДЯН), значить і на голосування його поставили першим. 

З 37 зареєстрованих депутатських карток сигнал «за» надійшов з 35 – депутати-«свободівці» заявили, що за документ, який називатиметься не «Звернення», а «Клопотання», вони не голосуватимуть. І не проголосували.

Голосувати за текст звернення, оголошений головою МО «Батьківщина» Сергієм АКИМОВИЧЕМ, потреби вже не було. Ще під час обговорення була пропозиція зробити з двох варіантів один компромісний, проте більшості ця ідея не набрала.  

Отже, незабаром Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ дізнається, що депутати Кам’янець-Подільської міської ради «…переконані, що єдиною державною мовою в Україні має бути 

українська, статус якої чітко закріплений у стат-ті 10 Конституції України.

… на нашу думку, навколо мовного питання необхідно консолідувати фахівців з питань держави та права, статистики, мовознавців, правозахисників, представників місцевих рад, громадських організацій. У ньому не повинно від­чуватися впливу іноземних держав, радикалів з обох сторін, політиків. Потрібно врахувати всі конфліктні моменти законопроекту і будь-що вивести мовне питання з політичної площини.

Звертаємось до Вас, шановний пане Президенте, як Гаранта Конституції з проханням до­класти максимум зусиль для розв’язання мовної проблеми, що сприятиме послабленню напруги та підвищенню рівня толерантності в укра­їнському суспільстві».

Ще Віктор Федорович, напевне, порадіє за єдність бажань мешканців Хмельниччини – адже звернення з майже ідентичним текстом він уже отримав від депутатів Хмельницької облради.

Інші рішення тридцятої позачергової сесії міськради стосувалися бюджетних питань, зо­крема термінового виділення коштів на при­дбання інформаційних стендів для передви-борчої агітації. Також міськрада виділила 

150 тис.грн. на збільшення статутного капіталу для свого комунального підприємства – газети «Кам’янець-Подільський вісник».