П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
21 Вересня 2012

УДАР ПО ЖУРНАЛІСТАХ У КАМ’ЯНЦІ. ТА Й В УКРАЇНІ

Василь Товкайло в обгрунтуванні  позову посилався на те, що 7 вересня на шпальтах приватної газети «ПОДОЛЯНИН» була надрукована та розповсюджена стаття під назвою «Порахуй уважно!». Автором цієї статті є аспірант Прикарпатського національного університету ім.В.Стефаника, представник Центру політологів «Ювента» Євген Касап. Позивач вважав, що стаття опублі­кована з порушенням вимог законодавства про вибори, а відомості, викладені в ній, мають недостовірний характер.

Натомість Євген Касап на засіданні суду стверджував, що вказана стаття не передвиборча агітація, вона є особистою думкою журналіста та результатом аналітичної роботи, тому й претензії позивача безпідставні.  

13 вересня Кам’янець-Подільський міськрайонний суд відмовив Василю Товкайлу в задоволенні позову. 17 вересня Вінницький апеляційний адміністративний суд вирішив, що апеляційну скаргу також необхідно залишити без задоволення, а постанову суду першої інстанції – без змін.

Шкода, що майбутнім законотворцям, або тим, хто претендує на цю посаду, доводиться нагадувати, що в нашій країні ще діє ст.34 Конституцій України, котра гарантує кожному право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Навіть не хочеться думати про те, що хтось іде в парламент, аби заборонити журналістам виконувати свої професійні обов’язки.

Хоча нинішній склад Верховної Ради навряд чи можна наздогнати в справі утиску вільного вираження своїх поглядів. Ухвалення 18 вересня в першому читанні змін до кримінального законодавства, які передбачають кримінальну відповідаль­ність за наклеп, занесло над журналістами дамоклів меч.

І справа не в тому, що ми хочемо писати небилиці, ображати людей безпідставно і не нести за це відповідальності. Ми її несемо в будь-якому разі згідно з чинним законодавством. Але адміністративну. Кримінальна відповідальність за наклеп може ефективно діяти тільки в правовій державі. А в нас це може виявитися великою спокусою для можновладців: навіщо їм використовувати свій вплив, образно кажу-

чи, на Печерський суд, для вибачення в одному номері та грошові компенсації, якщо можна одразу і назавжди заткнути рота людині, запроторивши її за грати.

Українські журналісти вбачають у цьому законопроекті загрозу для самого існування нашої професії. Кам’янецькі колеги з ними солідарні.