Четвер, 25 Квітня 2024 р.
28 Грудня 2012

ПІАР ПІД ЯЛИНКУ?

ПІАР ПІД ЯЛИНКУ?Прес-конференція, котра відбулась у прес-центрі міськради 25 грудня, нагадала старий жарт: «Хто за? Хто проти? Хто не зрозумів?..». Лейтмотивом для спілкування з пресою керівники міських організацій партій «Батьківщина» (Сергій Акимович), «Свобода» (Юрій Яриновський) і «Удар» (Василь Товкайло) якраз обрали третє запитання.

Інакше важко пояснити, чому аж через тиждень після сесії міськради вони вирішили прокоментувати події, пов’язані із затвердженням Статуту територіальної громади міста Кам’янця-Подільського, зокрема і оприлюднену на сесії заяву їхніх трьох політичних сил. Минулої п’ятниці «Подолянин» навів перебіг подій (дивись матеріал «Місто без статуту, як весілля без нареченої» на стор.2), проте в прес-релізі, отриманому журналістами цього вівторка, лідери партій зазначили: «На жаль, місцева преса не звернула уваги на процеси згортання місцевого самоврядування в Кам’янці-Подільському…». І знову слова, що прийняття Статуту є «фіговим листком» і альтернативне рішення звернутися до Президента з вимогою привести законодавство України у відповідність з Європейською хартією місцевого самоврядування. Тобто повторення фактів, які вже знають наші читачі. Чи, може, у політиків майнула думка, що з першого разу не всі зрозуміли?

Єдиним конструктивним зауваженням стали слова Василя Товкайла про те, що, на жаль, тексту Статуту міської громади так і не викладено на сайті міськради, тому не всі знають, про що йдеться.

Розповісти про те, що це за документ, через який виникло стільки ажіотажу, ми попросили міського голову Михайла Сімашкевича.

– Статут територіальної громади міста Кам’янця-Подільського – це основний пріоритетний нормативно-правовий акт, який є своєрідною конституцією міської громади, – каже Михайло Євстафійович. – Він юридично оформлює об’єднання жителів міста в територіальну громаду з урахуванням історичних, культурних і соціально-економічних особливостей, установлює систему, структуру, повноваження органів місцевого самоврядування, територіальну, правову і матеріально-фінансову основи діяльності територіальної громади як первинного суб’єкта місцевого самоврядування. Тобто статут увібрав у себе всі законодавчі та нормативно-правові акти законодавства України, що стосуються місцевого самоврядування.

Мене жодним чином не здивувало звернення осіб, які називають себе «політиками демократичного спрямування», щодо прийняття Статуту.

На жаль, ні Акимович, ні Яриновський, ні Товкайло жодним чином не долучились до обговорення проекту Статуту. А робота тривала не один день. Це – результат тривалої праці всіх активних кам’янчан. І конструктивні пропозиції були враховані.

Мене обурює пасивність окремих місцевих «політиків», коли йдеться про вирішення стратегічно важливих проблем міста. Де вони були, коли вирішувались питання отримання лімітів на газ, реконструкції тепломереж, повернення у власність громади дитсадків?.. Яка їх конкретна участь у ліквідації наслідків снігової стихії?

Натомість чуємо винятково порожні полі¬тичні заяви. Вкотре наголошую, що політичні спекуляції вже давно нікому не цікаві. Будемо вважати це звернення останньою спробою піару цього року – «піаром під ялинку».

А порівняння Статуту з фіговим листком – це не образа особисто міського голови чи робочої групи, яка працювала над проектом. Це – демонстрація зневажливого ставлення до всієї громади міста.