Субота, 27 Квітня 2024 р.
18 Січня 2013

РЕФОРМУВАТИ – НЕ ОЗНАЧАЄ ЛІКВІДУВАТИ

Повідомлення про те, що з 1 січня набирає чинності Закон України «Про екстрену медичну допомогу», народили немало чуток і навіть паніку в деяких кам’янчан.

Налякав їх факт, що нібито держава ліквідувала життєво необхідну швидку медичну допомогу.

– Насправді просто відбулась реорганізація цієї служби, – розповів на брифінгу 15 січня заступник міського голови Василь СУКАЧ. – Звертаюсь з проханням до засобів масової інформації, аби вони заспокоїли кам’янчан: швидка медична допомога в місті як функціонувала, так і продовжує свою роботу, реорганізаційні зміни вплинули лише на те, що медична служба, відповідно до нового закону, відтепер підпорядковуватиметься області. 

Нагадаємо, що в Хмельницькій області сформований Центр екстреної допомоги та медицини катастроф, що об’єднує три самостійні станції. Зокрема і нашу – Кам’янець-Подільську станцію ШМД і мережу пунктів тимчасового та постійного базування медичних бригад.

Координація надання невідкладної медичної допомоги здійснюватиметься з одного центру. Виклик надходитиме на єдиний диспетчерський пункт, спеціаліст за допомогою карти і навігаційної системи визначатиме бригаду швидкої допомоги, яка перебуває найближче до пацієнта.

Згідно із законом, визначено і часові обмеження: бригада медиків повинна прибути на виклик до хворого за 10 хв. – у місті та за 20 – у сільській місцевості.

Доправити потерпілого бригада «103» зобов’язана до найближчого медичного закладу.