П'ятница, 29 Березня 2024 р.
25 Січня 2013

ЩО ПРИНЕСЛИ ІЗ СОБОЮ ЗМІНИ В ПЕНСІЙНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ

З 1 січня вступили в дію зміни щодо порядку нарахування та сплати єдиного внеску та інших платежів до Пенсійного фонду України, а також щодо термінів подачі звітності. Детальніше про нововведення ми вирішили розпитати в начальника управління ПФУ в м.Кам’янець-Подільський і Кам’янець-Подільському районі Зої КАЦАП.

Зоя КАЦАП– Зоє Володимирівно, то які зміни відбулись у термінах подачі звітності?

– Перш ніж відповісти на Ваше запитання, зазначу, що тепер органи Пенсійного фонду не надсилатимуть платникам єдиного внеску повідомлення про взяття їх на облік у Пенсійному фонді. Про це їх повідомлятиме державний реєстратор.

Щодо звітності, то відтепер фізичні особи-підприємці, в тому числі й ті, які обрали спрощену систему оподаткування, подають звіт до Пенсійного фонду за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним, а раніше було до 1 квітня.А фізичні особи, які займаються незалежною професійною діяльністю (це стосується адвокатів і нотаріусів), подають його один раз на рік до 1 травня.

Підприємці зобов’язані подавати звіт незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність. За неподання чи несвоєчасне подання ними звіту до Пенсійного фонду застосовується фінансова санкція (170 грн.).

– А як щодо термінів сплати єдиного внеску?

– Підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачували єдиний внесок за 2012 рік до 20 січня поточного року. Але з 2013 року вони спла¬чуватимуть єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом. Тобто, до

20 квітня, 20 липня, 20 жовтня і за IV квартал – до 20 січня наступного року.

А от фізичні особи загальної системи оподаткування зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 10 лютого наступного року, адвокати та нотаріуси – до 1 травня, а не до 1 квітня, як було раніше.

У разі несвоєчасної сплати, автоматично накладається штраф у розмірі 10% від суми боргу та пені (0,1% від суми недоплати

ЩО ПРИНЕСЛИ ІЗ СОБОЮ ЗМІНИ В ПЕНСІЙНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІза кожний день простроченого платежу).

До того ж фізичні особи – платники єдиного податку в період протягом одного календарного місяця на рік, на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів, залишаються платниками спрощеної системи оподаткування, відповідно мають обов’язок щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в за¬значений період.

– Крім цього, що ще нового на нас чекає?

– Змін насправді багато. Зокрема, вдосконалено оподаткування при відчуженні транспортних засобів. Збір до Пенсійного фонду України буде сплачуватися тільки при первинній реєстрації, крім того, ставку диференційовано:

-більше як 3%, якщо об’єкт оподаткування не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого на

1 січня звітного року

(1147*165=189255 грн.);

-більше як 4%, якщо об’єкт оподаткування перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму, але не перевищує 290 мінімумів (332630 грн.);

-більше як 5%, якщо об’єкт оподаткування перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму.