П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
22 Лютого 2013

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО: «ЗАЯВИ ДЕЯКИХ ОПОЗИЦІЙНИХ ПОЛІТИКІВ ПРО ПЕРЕВИБОРИ – ПОЛІТИЧНА БРАВАДА»

Сьогодні до подій у Верховній Раді України при¬кута неабияка увага. Не встигли парламентарі прийняти і декількох законів, як сесійну залу законодавчого органу заблокували політики із опозиційних політичних сил. Дедалі частіше почали лунати заяви про перевибори. Своїми думками з цього приводу ділиться представник Кам’янеччини у Верховній Раді, народний депутат України Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО.

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКО– Володимире Володимировичу, наскільки

реальний варіант проведення перевиборів?

– Вважаю, що заяви деяких політиків про перевибори – це політична бравада. На сьогодні ані політичні партії, ані депутати-мажоритарники не мають бажання йти на перевибори. Перевибори за старою виборчою системою не змінять ситуації у Верховній Раді. Якщо ж парламент 30 днів не працюватиме, і все-таки буде прийнято рішення про перевибори, тоді потрібно приймати новий закон про вибори і закон про відповідальність депутатів. Необхідно чітко прописати: якщо ти персонально не голосуєш – ЦВК має право протягом тижня позбавити тебе депутатського мандата. Якщо без поважної причини пропустив 5 відсотків засідань Верховної Ради, протягом певного часу не працюєш у комітеті – тебе позбавляють депутатства. 

Думаю, вибори за партійними списками себе дискредитували. В ідеалі вони повинні відбуватися виключно за мажоритарною системою, завдяки якій обиратимуться всі 450 депутатів. Тоді справді зміниться ситуація у Верховній Раді. Буде прийнятий закон про персональну відповідальність, депутати працюватимуть і голосуватимуть своїми картками персонально. Тому що всіх депутатів обиратиме громада, їм доведеться постійно звітувати перед нею. А це – велика відповідальність.

– Як змусити депутатів персонально голосувати своїми картками вже тепер?

– Я як депутат-мажоритарник давав слово своїм виборцям, що картка завжди буде зі мною. Вона й зараз у мене в кишені. Коли я дивлюся, як вигадують способи, аби примусити депутата голосувати персонально – якісь там сенсорні кнопки тощо, – мені смішно. Позиція фракції Партії регіонів чітка: депутати стовідсотково повинні бути присутні в сесійній залі, щоб усі голосували персонально своїми картками. Ця ініціатива була поставлена на голосування та підтримана всіма депутатами нашої фракції. На жаль, опозиція, яка блокує трибуну, не підтримує її.

– Чому вирішили працювати в комітеті з питань верховенства права та правосуддя?

– У громадян України немає довіри до суду. Я пішов працювати в цей комітет, щоб повернути довіру до наших судів. Це дуже непросте завдання. В усьому світі, крім нас, суд – це остання інстанція. Якщо суд приймає рішення, подобається воно тобі чи ні, ти його виконуєш. У нас же сторона, на чию користь суд прийняв рішення, каже, що суд найсправедливіший і найгуманніший у світі, а інша, навпаки, що суд взяв хабар або ж представляє чиїсь інтереси. Це шлях в нікуди! Якщо ми зможемо повернути довіру до суду, то зможемо повернути довіру до влади загалом.

– Чи користуєтесь Ви депутатськими пільгами?

– Я обіцяв своїм виборцям, що не користуватимуся жодними депутатськими пільгами. Я не писав заяви на отримання квартири, більше того, навіть не писав заяви на отримання номера в готелі. Не збираюся просити і про якусь матеріальну допомогу. Наразі Верховна Рада блокується. Але ми знаємо, що на її утримання в один день витрачається близько 3 мільйонів гривень з Державного бюджету. Тому нашими депутатами прийнято рішення – всю заробітну плату за дні «блокування» перераховувати на свій виборчий округ: у дитячі інтернати або дитячі будинки.

Прес-служба народного депутата

України Володимира МЕЛЬНИЧЕНКА.