П'ятница, 29 Березня 2024 р.
12 Липня 2013

З 1 ЛИПНЯ ЗАДІЯЛИ ЗМІНИ У ПЕНСІЙНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ

З 1 липня вступили в дію прийняті навесні цього року зміни до пенсійного законодавства. Детальніше про них – у нашій розмові з начальником управління Пенсійного фонду України в м.Кам’янець-Подільський і Кам’янець-Подільському районі Зоєю КАЦАП.

Зою КАЦАП– Зоє Володимирівно, які саме внесено зміни до законів України?

– До Законів «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в частині: зарахування до страхового стажу часу перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами; виплати пенсії у зв’язку з втратою годувальника дітям, які досягли 18-річного віку, в період перерви у навчанні; змін механізму перерахунку пенсій з 1 березня кожного року; оптимізації заробітної плати для обчислення пенсії шляхом першочергового виключення періодів отримання допомоги із безробіття; вдосконалення механізму визначення середньомісячного коефіцієнта зарплати особи, якщо є неповні місяці страхового стажу.

– Які саме перетрубації торкаються страхового стажу для вагітних жінок?

– Законом внесено зміни, зокрема, до пункту 15 статті 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», якими врегульовано питання включення до страхового стажу періодів перебування жінки у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами й одержання у зв’язку із цим допомоги з вагітності та пологів. До 1 липня на суми допомоги у зв’язку з вагітністю і пологами не нараховувався єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (до 1 липня 2011 р. – страхові внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування), тому під час призначення пенсій період перебування жінок у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами, починаючи з 1 січня 2004 року, не зараховувався до страхового стажу.

А починаючи з 1 липня, особи, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами (70 календарних днів до пологів і 56 – після пологів (70 – у разі народження двох або більше дітей і при ускладнених пологах) і отримують допомогу, будуть застрахованими. Відтак ця відпустка зараховуватиметься до страхового стажу.

– Що змінилося у виплаті пенсії дітям, які втратили годувальника?

– Дітям, після досягнення 18 років, пенсія у зв’язку з втратою годувальника виплачувалася лише у період навчання за денною формою у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах. За місяці перерви у навчанні виплата зазначеної пенсії не проводилася.

Наведу приклад: дитина, котра досягла 18 років у січні, закінчила навчання у школі в червні, з вересня зарахована студентом I курсу за денною формою навчання, але пенсії за липень і серпень їй не виплачували.

А тепер, з 1 липня, згідно зі змінами у законодавстві, надано право отримувати пенсію у зв’язку з втратою годувальника дітям, які до досягнення ними 23-річного віку навчаються за денною формою навчання, в періоди перерви у навчанні, але за умови, що вона не перевищує чотирьох місяців.

Для продовження виплати пенсії подається довідка з навчальних закладів про продовження навчання.

– Чи з’явилися нововведення у механізмі перерахунку звичайних пенсій?

– Так. Але щорічно з 1 березня збільшуватиметься не пенсія, а заробітна плата, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, на коефіцієнт, що відповідає не менше ніж 20% показника зростання середньої заробітної плати в Україні, з котрої сплачено страхові внески, порівняно з попереднім роком.

Порядок такого перерахунку, як і раніше, буде визначатись у межах бюджету Пенсійного фонду за рішенням Кабміну.

– Це стосуватиметься кожного отримувача пенсії?

– Так, кожному пенсіонеру гарантується підвищення заробітної плати, не менше, ніж зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік. Підвищення зарплати здійснюватиметься незалежно від коефіцієнта підвищення пенсійних виплат у минулому році.

Наприклад, з 1 березня 2013 року під час проведення перерахунку пенсій застосовувався коефіцієнт 1,0298. Для визначення права на перерахунок порівнювалися розміри пенсій на 31 грудня 2012 року до розміру пенсій на 31 грудня 2011 року. Якщо індивідуальний коефіцієнт був вищим ніж 1,0298, перерахунок пенсії з 1 березня 2013 року не проводився.

Згідно з новим механізмом, на коефіцієнт підвищення 1,0298 збільшуватиметься заробітна плата, що враховувалася під час призначення пенсії. Виходячи з підвищеного таким чином розміру середньомісячного заробітку, проводитиметься обрахунок пенсії з урахуванням коефіцієнта страхового стажу.

– Які ще зміни передбачено новим законодавством?

– Також внесено зміни до порядку визначення середньомісячного заробітку для обчислення пенсії. Зокрема, надано можливість із заробітної плати, з якої нараховується пенсія, виключати, насамперед, періоди одержання допомоги із безробіття, що під час обчислення коефіцієнта заробітної плати враховуються в розмірі мінімальної заробітної плати. При цьому зазначені періоди оптимізуються у межах до 60 календарних місяців страхового стажу незалежно від їх періодичності та за умови, що періоди отримання допомоги із безробіття з урахуванням будь-якого періоду страхового стажу поспіль у сумі становлять не більше ніж 10% тривалості страхового стажу, врахованого в одинарному розмірі.

Ще вдосконалено механізм визначення середньомісячного коефіцієнта зарплати особи, коли є неповні місяці страхового стажу (місяці, в яких заробітна плата менша ніж мінімальна).

Зазначена норма застосо-

вується за зверненнями осіб, яким пенсія призначається, починаючи з 1 липня цього року, та яким проводиться перерахунок пенсії з урахуванням стажу і заробітної плати, відповідно до частини 4 статті 42 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».