П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
25 Жовтня 2013

ХОЧЕШ ДОЗВІЛ? ІДИ В «БІЛУ ХАТУ» – ДО ЦНАПУ!

Сергій САМАРАВже понад місяць у Кам’янець-Подільській міськраді совгають кріслами держслужбовців. Майже щотижня її управління й департаменти переїжджають то в інший кабінет, а то й взагалі в інше приміщення. Втім, як виявилося, «революцію» тут затіяли неспроста – зовсім скоро звільнені чиновниками кабінети виконкому обіцяють перетворити на сучасний Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). Про те, коли ж нарешті на його дверях перетнуть червону стрічку, «ПОДОЛЯНИН» вирішив розпитати в головного натхненника великих перетворень у «білій хаті», першого заступника міського голови Сергія САМАРИ.

– Розширення приміщення Центру надання адміністративних послуг – давня ідея міського голови Михайла СІМАШКЕВИЧА. Саме за його розпорядженням ми наразі робимо все можливе для комфортних умов відвідувачів і роботи

центру, – пояснює Сергій Григорович. – Адже саме він має стати тим єдиним місцем, де людина зможе отримати увесь необхідний їй пакет документів. Така процедура дозволить не лише спростити підготовку різного роду дозволів, але й зекономить час громадян. А це надзвичайно важливо, адже всі ми знаємо, до чого інколи призводить зволікання. Тому створення

ЦНАПу сміливо можна назвати ще одним реальним кроком влади назустріч людям.

Розташують центр у лівому крилі першого поверху приміщення виконкому. Тут повним ходом триває ремонт та облаштування робочих місць для адміністраторів і чергових працівників усіх дозвільних органів міськради. Вже затверджено положення про управління надання адміністративних послуг і його регламент. Розробляють у міськраді й перелік адмінпослуг дозвільного характеру, які надаватимуть безпосередньо через ЦНАП. Нині в цьому списку їх уже близько 150. А от раніше всі вони належали до прерогативи абсолютно різних структурних підрозділів міськради.

– Для зручності кам’янчан усі послуги тут надаватимуть в одному компактно розташованому приміщенні. Ремонт у ньому вже майже готовий, комп’ютерна техніка й меблі для кабінетів закуплені, – запевняє Сергій Самара. – Наразі перший поверх виконкому – ідеальне місце для розташування спеціалістів центру і комфорту громадян. Але в планах у нас зріє й ідея, щоб у майбутньому ЦНАП мав окреме приміщення. Цю можливість ми вже обговорювали з міським головою і зійшлись на тому, що розташувати його можна було б у будівлі РАЦСу на вул.Гунська.

Працюватиме центр у трьох напрямках: займатиметься видачею документів дозвільного характеру, наданням адміністративних послуг і здійснюватиме прийом громадян. Головною фігурою центру буде адміністратор. Він прийматиме документи від заявника, консультуватиме його, допомагатиме правильно заповнити бланки, якщо будуть потрібні додаткові документи – звертатиметься до державних органів та слідкуватиме за тим, аби вони не порушували термінів видачі.

Консультувати в ЦНАПі будуть і представники суб’єктів надання адміністративної послуги. Зокрема, спеціалісти комунальних підприємств, управління служби з надзвичайних ситуацій, санепідемслужби, ветеринарної медицини, ДАІ, управ-ління юстиції та більшості департаментів міськради. Для них складатимуть спеціальний графік чергування.

– З появою ЦНАПу людям більше не доведеться бігати інстанціями та шукати потрібні кабінети, – впевнена завідувач відділу – державний адміністратор відділу «Центр надання адміністративних послуг» Анжела БОГДАН. – Абсолютно всі послуги структурних підрозділів міськради вони зможуть отримати лише в одного працівника, адже працюватимемо ми за принципом «єдиного вікна». Крім того, всю необхідну громадянам інформацію буде розміщено на кількох стендах ЦНАПу та на сайті міськради. Тут же можна буде знайти бланки всіх заяв і зразки їх заповнення. Розглядаємо наразі й перспективу прийому заяв он-лайн і поштою.

Загалом же система центру обіцяє бути надзвичайно зручною для кам’янчан. Адже, якщо все вдасться, їм більше не доведеться бігати містом і простоювати по півдня у довжелезних чергах. Свої послуги ЦНАП надаватиме безкоштовно. Платити кам’янчанам доведеться виключно за той перелік адмінпослуг, ціну яких встановили на законодавчому рівні.

З 1 листопада, кажуть у міськраді, підготовка до відкриття оновленого Центру надання адміністративних послуг виходить на фінішну пряму. Втім випробувати роботу його спеціалістів можна вже сьогодні, бо ж поки приміщення розширюють і ремонтують, адміністратори працюють.