Субота, 20 Квітня 2024 р.
20 Грудня 2013

ЗАРПЛАТА У КРЕДИТ, або ЧИМ ГОДУЮТЬ КОМУНАЛЬНИКІВ

Сергій Бабій в оточенні  страйкарів13 грудня, через кількамісячну заборгованість із виплати зарплати, наводити лад у місті відмовилися працівники КП «Комбінат благоустрою».

Востаннє вони тримали кровні в руках ще два місяці тому. Нині ж борг із зарплати перед сотнею працівників, двірників, водіїв-механізаторів, вантажників складає понад півмільйона гривень. Терпець комунальникам увірвався, і вони вирішили мирно просити у влади чесно зароблене. Адже комунальному підприємству, яке сумлінно виконує свої обов’язки на замовлення ДЖПДІ (прибирає місто, ремонтує дороги, відновлює аварійні перекопи, встановлює та ремонтує дорожні знаки, робить розмітку доріг), міська влада загалом заборгувала майже 2 млн.грн. Нині ж директор «Комбінату благоустрою» Руслан ПРИСТАЧ сушить голову ще й над тим, чим розрахуватися із постачальниками за бітум, відсів, паливно-мастильні та інші матеріали і запчастини.

– Щодня, з 6-ї ранку, незважаючи на негоду, 34 двірники прибирають вулиці нашого міста. За свою нелегку працю вони місяцями не отримують грошей, тому змушені жити в борг. Якщо минулого року саночищення було захищеною статтею видатків, і двірники, як і бюджетники, вчасно отримували зарплатню, то цьогоріч воно відноситься до незахищених статей.

У нас працює молодий чоловік,

4-річний син якого хворий на ДЦП. Боляче було дивитися на нього, коли ми видали йому 200 гривень. Він стиснув їх у кулаці й сказав: «Куплю мішок бараболі, олію, а якщо вистачить – ще й макаронів», – зі сльозами на очах розповіла заступник директора із санітарного очищення Тетяна ШАКШУЄВА.

Брак коштів примусив майже половину працівників, котрі мешкають у селах, піти у відпустки за власний рахунок. Бо добиратися до міста людям просто немає за що. Якщо донедавна підприємство довозило їх до роботи власним транспортом, то нині це непідйомна місія. Адже очільник комбінату змушений уже певний час заправляти техніку за власні кошти.

Аби заспокоїти страйкарів, прибув заступник міського голови Сергій БАБІЙ. Він запевнив, що міська влада зробила все від неї залежне: підготувала акт виконаних робіт і платіжні доручення, які зависли у казначействі. Однак повернути працівникам їхні кровні можна, якщо підприємство погодиться відкрити в банківській установі кредитну лінію, тобто взяти позичку. Щойно казначейство перерахує кошти, підприємство поверне борг.

Вчора заступник начальника Кам’янець-Подільського управління державної казначейської служби України в Хмельницькій області Надія ПОПОВА повідомила, що підприємству перераховано 200 тис.грн. На черзі – 174 000.

– Органи казначейства в першу чергу забезпечують виконання захищених статей видатків бюджетних коштів, перелік яких визначено ч.2 ст.52 Бюджетного кодексу України (заробітна плата, стипендія, оплата комунальних послуг та електроносіїв, продуктів харчування, медикаментів тощо), враховуючи наповнення єдиного казначейського рахунка. Оплата ж, відповідно до актів виконаних робіт, є незахищеними видатками і проводиться при наявності фінансового ресурсу єдиного казначейського рахунка та після повних розрахунків захищених статей видатків, – пояснила Надія Миколаївна.

Головний бухгалтер КП «Комбінат благоустрою» Тетяна ТУЛУПОВА підтвердила, що кошти надійшли, і працівникам уже виплачено зарплату, але лише за вересень.

А по телефону Сергій Віталійович повідомив, що комунальникам також буде збільшено кредитний ліміт у розмірі двох зарплат на банківських картках. Якщо впродовж пільгового періоду (а це 55 днів!) казначейство не проведе виплат, міська влада обіцяє відшкодувати заборговані відсотки, а також 4% комісійних, які буде списано при знятті готівки у банкоматах.

Сподіваємося, що обіцянка міської влади не стане тією цяцянкою, яку діти комунальників повісять на новорічну ялинку замість справжніх цукерок.