Середа, 24 Квітня 2024 р.
7 Лютого 2014

КОНСТИТУЦІЙНІ ЗМІНИ – ЄДИНИЙ ВИХІД ІЗ СИТУАЦІЇ

ШАНОВНІ ЗЕМЛЯКИ!

Володимир МЕЛЬНИЧЕНКОСьогодні ситуація в Україні вийшла далеко за межі політичної кризи. І дуже прикро, коли багато політиків цього не розуміють. Верховна Рада України повинна працювати доти, поки не буде знайдено вирішення проблеми. Це рішення має задовольнити Майдан, протестувальників на Грушевського та весь Український народ. І його необхідно шукати дуже швидко.

На моє тверде переконання, рішення може бути лише в поверненні до конституційного устрою 2004 року. Як відомо, більшість експертів сходяться на тому, що Конституційний суд 2010 року не мав повноважень повертати нас до Основного закону 1996 року. Вийшло так, що ми обирали Президента з одними повноваженнями, а отримали – із зовсім іншими, майже необмеженими. Це рішення було нелегітимним…

Нині вкрай важливим є питання, яким чином внести конституційні зміни. Ми однозначно не маємо часу на створення комісії та втягування в довгий переговорний процес. Необхідно приймати простою більшістю в 226 голосів політично-правовий акт – Акт про відновлення легітимності конституційного ладу в Україні, за яким повертаємось до Конституції 2004 року. Це буде перший і найважливіший крок. За ним підуть інші, які дадуть змогу стабілізувати ситуацію і дати відповідь на запитання, що бентежать суспільство.

За нового устрою ми отримаємо:

1) формування коаліційного уряду з представників усіх політичних сил, який взяв би на себе відповідальність за ситуацію в країні та проводив реальні реформи;

2) створення депутатської комісії, яка могла б чітко і швидко дати відповідь суспільству, хто винен у побитті студентів, викраденні та катуванні активістів і в усіх інших безчинствах.

За таких обставин український парламент зможе нормально працювати із силовими відомствами і отримувати об’єктивну інформацію про те, що відбувається в Україні. Ми зможемо провести чесні, прозорі, демократичні вибори Президента України. І кого б не було обрано, українці підтримають і визнають керівника держави.

Звичайно, схема не ідеальна і не є панацеєю від усіх бід. Але лише так ми зможемо зняти напругу, що наростає в суспільстві, та стабілізувати економічну й політичну ситуацію в державі. І для цього вкрай необхідна добра воля Президента Віктора ЯНУКОВИЧА та більшості депутатів у Верховній Раді України.

Хочеться пригадати ситуацію, яка склалася наприкінці минулого року в Ризі. Як пам’ятаєте, тоді в столиці Латвії обвалився дах гіпермаркету «Максим», після чого весь уряд прибалтійської держави подав у відставку. І чи можна таке уявити в нашій Україні? Тоді як у нас після силового розгону на майдані Незалежності в ніч на 30 листопада достатньо було звільнити міністра внутрішніх справ Віталія ЗАХАРЧЕНКА, аби не допустити подальшого загострення конфлікту. Влада завжди запізнюється з рішеннями. І сьогодні нагальним постає питання проведення політичної реформи.

Переконаний, що зміни необхідно починати із системи. Урядовці можуть змінюватись через рік-півтора, а от сама система повинна працювати стабільно. Тим більше, що Український народ очікує чесних, прозорих президентських виборів, а за цієї системи влади їх провести вже неможливо.

З повагою, народний депутат України Володимир Мельниченко.